Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Nem is gondolnád! Apacuka

2017. április 04. - Krajec Krisztian

 

img_3260.JPG

Számos étterem kap méltán nagy ismertséget, és sok olyan is van, akit ismerünk ugyan, de nem igazán tudjuk, mit is rejt konyhája, pedig érdemes lenne rá. A Nagymező utcában található Apacuka Kávéház Étterem Varieté étterem szimbiózisban tud élni egy nagy cég gasztro működésével, aminek köszönhetően a reggeliztetés zártkörűen működik, és az ebédnél is fix közönséget tudhatnak magukénak. Bacsa Gábor séf invitálásának köszönhetően ismerhettük meg őket, és nyugodtan elmondhatjuk, roppant magas minőséget képviselnek.
A tulajdonosi háttér művészi beállítottsága abszolút megmutatkozik az étterem desing-jában. A belső tér bisztrós vonalvezetésű, egyszerű és letisztult, viszont olyan elemeket is tartalmaz, ami elsőre meghökkentő, de száz százalékban emlékezni fogunk rá. Az egyik falon egy óriás montázs, a másikon kortárs kép, az asztalok közt szőlővesszővel futtatott borosüveg alakú borkínáló. A kerthelyiségben szobrok és egy óriási szemüveg. Mind egyedi és művészi alkotások, amik meghatározzák az Apacuka hangulatát. Az éttermet körbejárva elmerengtünk egy-egy jól kigondolt díszítőelem előtt, ami után nagyon kíváncsiak voltunk a konyhára.

img_3261.JPG


Bacsa Gábor magyar konyhát visz, ámbár nagyon szereti az ázsiai fűszereket, ami sok ételben megjelenik, ugyanakkor nem idegenkedik a francia konyha különleges világától sem. Ezért lehet azt mondani: nemzetközi, világjáró konyhát visznek.
Az étlapon három fix tétel szerepel – a külföldi vendégek miatt fontosak -, ezeket folyamatosan tartják: a kacsacombot, az Apacuka palóc gulyást, és a túrógombócot. Ezen felül náluk egy szűkített, de havi váltásban megújított étlap működik, ami á la carte 7 főételt, 5 előételt, 2 desszertet takar. A vacsoránál saját magunk választhatjuk össze három fogásunkat - és most tessenek kapaszkodni! -, ami 5500 Ft-ért a miénk is lehet. Ez tapasztalatunk alapján azért nagyszerű, mert bizony a három fogással nagyon jól lehet lakni.

img_3257.JPG

Az éttermi étlap kiegészítése a Bármenü, ami inkább a gyorsabban elfogyasztható street food jelleget hivatott képviselni: a mostanában közkedvelt hamburgerekkel, tapasokkal, illetve hideg ízelítővel. Bacsa Gábor készíti a desszerteket is, a főzés mellett a cukrászatnak is szerelmese. Aminek viszont a mi esetünkben nyoma sem maradt, mert egy morzsa se, annyi sem maradt a finomságokból a tányérunkon! A tálalás míves megoldásokkal gyönyörködteti a szemet, és az ételek minőségére nyugodtan adhatunk csillagos ötöst!

img_3254.JPG


Az Apacuka igazából egy fine dining és egy kellemes laza bistro is egyben. Tematikájának az alapja: aki ide betér, érezze jól magát, akár egy többfogásos vacsorát, akár csak egy hamburgert választ. Ezzel a hozzáállással mára elérték, hogy sok törzsvendég keresi fel őket, de - köszönhetően a TripAdvisor-nak - a külföldiek is.
Óriási előnye az étteremnek, hogy belvárosi viszonylatban 130 ültetett vendéget képesek kiszolgálni; de az impozánsan kialakított, roppant hangulatos teraszon is mintegy 100 főt le tudnak ültetni.

img_3253.JPG


Gábornak köszönhetően - mint már említettem - mi is részesei lehettünk három zseniális fogásnak. Egy klasszikus Jókai bablevessel kezdtük - annyi különbséggel, hogy ez a könnyített, rántás nélküli megoldás, babbal besűrítve -, ami könnyedén csusszant le, mély ízeivel. A másik pedig gomba terrine: erdei gombával, csiperkével. Húh, tényleg csak jót mondhatunk róla! A főételeinkre sem lehetett panasz: az egyik resztelt kacsmáj, wasabis burgonyapürével, a másik Apacuka borjúpofa (tüdőgombóc, borjúpofa kapribogyóval, dijoni mustárral, olívabogyóval, és hozzá

img_3256.JPG

petrezselymes pappardelle). Mindezt megkoronáztuk a kihagyhatatlan desszertekkel. Tökmag narancs csokoládé névre hallgató finomság volt az egyik. (Tökmagpiskóta, tökmagmorzsával, tökmag grillázzsal, narancs mousse a tetején, a mousse-ban egy kis csokoládé, megszórva robbanós cukorral. Isteni kombináció volt!) A másik desszertünk pedig a gyerekkorunkat felidéző finomság: bazsalikomos madártej, málnával. (Bazsalikom ízű madártej, madártejhab alul, ezen málnakaviár, málnás pillecukor, málna gél és egy nagyon pici csokoládé ropogóssal díszítve).
Apacuka, Bacsa Gábor, ide menni enni!

img_3259.JPG

 

süti beállítások módosítása