Fotón, balról jobbra: Rácz Jenô, Mr. Michael Ellis /Global igagazgató Michelin/ Stefan Stiller /Taian Table tulaj./
- Milyen érzés volt átvenni a Michelin csillagot?
- Természetesen fantasztikus érzés volt, de ennek két fázisa is volt! Az egyik, amikor megkaptuk a meghívót a díjátadó gálára, az egy olyan élmény volt, ami leírhatatlan számomra, de leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy világbajnok ökölvívó derekára akasztják a címet! De mondhatnám azt is, mint amikor egy színész Oscar díjat kap, hiszen a Michelin a gasztronómiai csúcsa, ezt megkapni egy végtelenül nagy elismerés!
Fotón balról jobbra: Rácz Jenô, Stefan Stiller
De kimondhatom, hogy amikor megjött a várva várt e-mail, és megláttam a tartalmát, hát libabőrös lettem. Ameddig nem jött meg az e-mail, addig teljesen stresszes voltam, naponta többször is frissíttetem az e-maileket, a bejövô üzeneteket, mikor lesz már ott! Kérdeztem a többi kollégát is, hogy ők már kaptak-e meghívót? Hiszen közelgett az idôpont, és azt mindenki tudta, ha megjön a meghívó a Michelin díjátadó gálára, akkor az éttermet már díjjazzák! Innentôl fogva már az eseményt vártam, hiszen egy év eltelt rengeteg munkával, lemondással, aminek a díj lett az eredménye.
Fotón balról jobbra: Rácz Jenô , Alvin Tan / 3 Michelin csillagos Séf a Hong-Kong-i Bo Innovations étterembôl/
- Milyen volt ott lenni a díjátadó gálán?
- Egy chef-nek ez mindig egy óriási megtiszteltetés, ott lenni, találkozni a többi séffel. Itt találkozhatunk celeb séfekkel, 2-3 Michelin csillagos chef-ekkel, legendákkal, egyszóval hihetetlen nagy élmény ezt élôben átélni, és a napot is ebben a közegben töltjük, eszmét cserélünk, élményeket osztunk meg közösen. Amikor a pályámat kezdtem, elképzeltem, hogy majd egyszer együtt pezsgőzöm Michelin csillagos chef-ekkel, és ez most valósággá vált, és valóban együtt pezsgôztem, beszélgettünk, és együtt töltöttük a napot. De szerencsés vagyok a csapatom miatt is, hiszen ha ôk nincsenek, akkor én most nem tartanék itt.
Fotón: Pehnix étterem séfjei szintén csillagot kaptak és Rácz Jenô
- Tervezed, hogy jössz Magyarországra?
- Igen, természetesen tervezem! Október elején jövök Magyarországra, tehát teljesen aktuális a kérdés!
- Mit fogsz csinálni Magyarországon?
- Egy hétre jövök a párommal, meglátogatom a családot, üzleti tárgyalásokat iktatok be. A páromnak megmutatom Magyarországot, ő ugyanis amerikai. Tervezek még média megjelenéseket is! Az sem titok, hogy üzleti partnerekkel fogok találkozni, egy jövôbeni esemény érdekében, amit közösen szeretnénk megcsinálni!
Ez vagy egy együttfôzés lesz, vagy egy degusztációs vacsora, ami több napos is lehet. A vacsora alkalmával megmutatnám, hogy mivel lettem sikeres Kinában, és egy kis keletet is csempészek majd az itteni emberek tányérjára, ezzel is megmutatnám a különbséget a két konyha között!
- Szeretnél majd egyszer workshopot adni?
- Úgy gondolom, hogy a főzés is egy olyan dolog, melyet egész életünkön át tanulunk és fejlesztünk, nincsen olyan nap, hogy az ember ne tanuljon valamit egy konyhán. A megszerzett tudást nagy örömmel adom át. Így vagyok ezzel a csapatomban is, hiszen kölcsönösen adunk egymásnak, én átadom az anyagot, ők továbbítják. Szóval igen, szeretnék a jövôben workshopot is, hogy a tudást és a technikákat átadjam.
- Tervezed, hogy publikálj gasztronómiai könyvet?
- Igen, tervezem a jövôben, hogy publikáljak könyvet, könyveket, akár magánembereknek, szakácsoknak, követôknek. Nem készítettem még könyvet, tehát ebben nincs tapasztalatom, de keresek ebben is partnereket, akikkel a jövôben ezt meg tudom oldani!
- Köszönöm az interjút Jenô, és akkor várunk szeretettel Magyarországon!
- Köszönöm én is, és várom a találkozót!
Mr. Foodyny
Fotók: Jenô Rácz