Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Mindeközben a városban

Bréking!!! Lörincz Gyuri séf betyárkodik...

2017. augusztus 22. - Krajec Krisztian

img_6084.JPG

Új pályán Lőrincz György! (gasztrobennfentes)
Első kézből tudunk hírt adni arról, hol is bukkant fel Magyarország egyik legjobb séfje: Lőrincz György ezentúl az Urban Betyár konyháját erősíti!
Az étterem és Gyuri fúziója kétséget kizáróan sikeres lesz, hiszen az egymásra találás nem lehet véletlen. Lőrincz György, aki 2015-ben az Év séfje lett, megjárta a Babel éttermet, majd a laza bisztrós vonalon a Házi/Állatban is kipróbálta magát, most újabb kihívást talált magának az Urbán Betyárral. Biztosak vagyunk abban, hogy az így is nívós, és nagyon eltalált tematikára felépített éttermet még inkább csúcsra fogja járatni. Ennek oka roppant egyszerű: az Urban Betyár igazi magyaros étterem, annak minden bájával - elegánsan ötvözve a tradíciókat a modern gasztronómiával. A tulajdonosok által megálmodott környezet, és az aprólékosan, jó ízléssel megáldott tér fantasztikus miliő Gyuri még fantasztikusabb ételeinek.

img_6080.JPG
Mint a nevéből is adódik, megtalálhatjuk a tradíciókat magasztaló, szemet gyönyörködtető megoldásokat. Mint például egy 100 éves Chesterfield bőr ülőgarnitúrát, vagy a belső tér markáns elemét alkotó, 1852-ben gyártott gyönyörű szőlőprést. De ámulattal bír a 200 éves óriási kapu is, mely beépítve teljesen illik a környezetébe. A nevükhöz is hűen, a bárpult felett - ahol nem mellesleg barista készíti a kávét - vonatsínt helyeztek el, mely az első európai, 1868-as szegedi vonatrablásnak állít emléket, mely Rózsa Sándor nevéhez fűződik. A betyáros hangulat tehát kézzel fogható!

img_6085.JPG
Fontos azt is megemlíteni, hogy talán az egyetlen olyan étterem, amihez különálló múzeum tartozik, mely megmutatja a régi időket, a magyar népi élet jellegzetességeit – így ha lesétálunk az alagsorban berendezett tárlathoz, tulajdonképp visszarepítenek minket a múltba. A mennyezetről eredeti füstölő rudak lógnak, ezzel is jelezve, bizony itt saját kezűleg füstölik a kolbászt, ami szerintünk fantasztikus ízharmóniával bír. Sorolhatnánk még bőven a látnivalókat, melyek a tulajdonosok saját gyűjtőszenvedélyének gyümölcsei, de annyi minden látnivaló van, hogy inkább el kell menni, megnézni őket!

img_6083.JPG
Visszatérve az ételekre és a konyhára: itt sem bíztak semmit a véletlenre. Látványkonyhát alakítottak ki, aminek rajtunk kívül is sokan örülhetnek, hiszen megfigyelhetjük alkotás közben akár Lőrincz Györgyöt is, ami a gasztro szerelmeseinek nagy élmény. Gyuri nemrégiben vette át a konyhát, és még annyira friss az együttműködés, hogy az új étlap még készülőben van, mely már az ő ételeit fogja tartalmazni.

img_6079.PNG
A konyha és az étlap megújításában Törőcsik László séf helyettes – aki korábban a Spíler csapatát erősítette - Gyuri jobbkeze lett. A tematika - Gyurira jellemzően - az újhullámos magyar ételek lesznek, de természetesen a klasszikusokból is megtalálható majd pár tétel. Megsúgta nekünk, hogy itt is lesz velőscsont és marhapofa, jellemző lesz az osztrák-magyar irányvonal, és az egész hangulat a fine bistro-s vonalat fogja képviselni.

img_6076.PNG

Az étlap szűkítettebb és szezonalitást követő ételekkel lesz megoldva, de követve az étterem és Gyuri által képviselt gasztronómiát - biztos zseniális lesz. Erről is hírt fogunk adni, úgyhogy kísérjétek figyelemmel nálunk Lőrincz György új konyháját!
A mellettük lévő testvéréttermet, a Trabant’60-at is „Gyurisítani” fogják. Néhány geg biztos el lesz sütve: mackósajt, bélszínroló, rántott húsos- vagy fasírtos zsömle, koviubival.

img_6078.PNG
Persze nem hagyhattuk ki a kóstolót sem: Gyuri egy jó kis tatárral lepett meg minket, a rá jellemző pikáns vonallal; aztán egy fantasztikus - a vendégek által közkedvelt - Tafelspitz került elénk. A következő tételt akár beírhattuk volna a csillagos kategóriába, mivel roppant egyszerű, de annál finomabb étel következett: egy libamáj burger.
Tudtuk, hogy Gyuri alkotásaiban nem lehet hiba, de megint meglepett minket!

AirChef

Cím: 1051 Budapest, Október 6. u. 16-18.

süti beállítások módosítása