Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Noma pop-up, Mexico Tulum

2017. június 04. - Krajec Krisztian

 

img_4797.JPG

Májusban került megrendezésre egy rendkívül sikeres kezdeményezés, amit René Redzepi és a Noma teljes stábja vitt véghez Mexikóban.
Aki nem ismerné René Redzepi séfet, azoknak pár szóval bemutatnám. A Noma séfje, René Redzepi apai ágon albán származású, Dániában született. Korábban a Pourcel fivérek montpellieri éttermében, Thomas Keller keze alatt a kaliforniai French Laundryban, illetve a Ferran Adrià vezette spanyolországi El Bulliban dolgozott. 2003-ban Mads Redslunddal, az új skandináv konyha másik vezéralakjával bejárta egész Skandináviát, hogy megismerjék a hagyományos alapanyagokat, illetve főzési és tartósítási eljárásokat.

img_4759.JPG


A Noma 2004 októberében nyílt meg a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. 2005-ben kapta az első, 2007 áprilisában pedig a második Michelin-csillagot. A brit Restaurant Magazine szakértőinek szavazása alapján 2010-ben és 2011-ben a világ legjobb éttermének választották, de már 2009-ben is a harmadik helyet foglalta el a listán.

img_4762.JPG


- De mi is volt ez az esemény? Röviden, ez a harmadik teljes körű Noma pop-up, ahol a Redzepi és a Noma letelepednek egy új városba, üzembe helyezik, és egy előre meghatározott időre nyitják meg az éttermet. Az ötlet az, hogy a hipo-lokalitás Noma-etoszát hozza létre (tudod, hogy mi lenne, ha valami talán "idő- és helyérzetet" jelentene) a különböző régiókban étkezők kóstolásához. A csapat megtanulja az új összetevőket és a kulináris stílusokat, hogy ezzel egy igazi mérföldkövet tegyenek le a Noma életében. Az első teljes Noma pop-up Tokióban volt 2015-ben, majd egy másik Sydney-ben 2016-ban. (Redzepi 2012-ben 10 napot tartózkodott Londonban). Ahhoz, hogy a pop-up megtörténhessen, a Noma együttműködött az American Express és Colibri Boutique Hotels hotelekkel.

img_4800.JPG


- Hol van ez a pop-up helyszín? Tulum a dzsungel és a Karib-tenger között található, a mexikói Yucatán-félsziget partvidékén helyezkedik el, amely a Riviera Maya néven ismert, 18000 lélekszámú üdülőváros. A Noma Mexico a Carretera Tulum-Boca Paila 81 km-es körzetében található.

img_4802.JPG


- Mennyibe is fájt ez az idelátogató gasztrokaland kedvelőinek? A kóstoló menü és az italpárosítás ára személyenként 600 dollár, plusz 16 százalék helyi adó és kilenc százalékos szolgáltatási díj. Abban az esetben, ha nem számítanak fel további díjakat, az étkezés két személyre 1500 dollárra tehető.
- Hogyan is nézett ki ez a luxus dzsungel étterem? A képen látható!

img_4758.JPG


- Milyen konyhája van a Redzepinek a dzsungelben? A válasz trükkös. Van egy Vesuvio grillsütője, rozsdamentes és szénacélból készült szépsége, amely fa tüzelésû, ez ad egy füstös illatot az ételhez, így hozza ki a teljes ízét. Mint sok más Tulum étteremben, az élő tűzön főzés a megszokott. Ami még érdekes, hogy a tűz intenzitását René a rácsok beállításával tudta szabályozni.

img_4803.JPG


- Milyen helyi összetevők voltak? Első és legfontosabb volt a megdöbbentően szép polip, aztán az eddigi legjobb mangó és friss kakaógyümölcs. Illetve óriás dinnye kagyló, amelyre Redzepi azt mondta, hogy ez a legjobb kagyló, amit valaha kipróbált.

img_4801.GIF


- Lehetett-e találkozni hagyományos mexikói technikákkal? Az ételekben észrevehetők voltak a mexikói technikák egy kis skandináv csavarral. A menün érződött, hogy inspirációt kaptak az itteni emberektől, amit felhasználtak a készítés során.
- Mi volt a menü legizgalmasabb része? Azt hiszem, az osztriga sertés taco volt a legjobb dolog a menü elfogyasztása során.

img_4763.JPG


- Mi a helyzet magával a menüvel? René először dolgozott ezekkel a mexikói fűszerekkel. A skandináv élelmiszer alapvetően zsír és cukor alapú, az umami által elért erjedésen keresztül. A fűszer felfedezése olyan, mint egy hatodik íz felismerése. Ugyanúgy működik, mint az umami. Azt mondanám, a fűszer a lelke, az, amely alapvetően meghatározta a menüt.

img_4761.JPG


Egy kis kiegészítés érdekesség gyanánt:
• A Mexikóban átlagosan napi egy személyre jutó fizetés 15 dollár.
• Az átlagos étkezés ára kevesebb, mint 4 dollár, különösen most, hogy a mexikói peso mindig alacsony a dollárral szemben.
• Mexikó szegénységi rátája 46 százalék körül van.
• Mexikóvárosban, ahol az ország leggazdagabb állampolgárai élnek, számos finom étterem hasonlóan elegáns prix fixe menüt kínál. Senki sem számol fel személyenként több mint 100 dollárt.

img_4765.JPG

Szintén megjegyzendő: hogy az előző két rendezvény a Tokyo-i és a Sidney-i ára alacsonyabb volt, mint a Mexikóban megrendezett!
Mindent összevetve egy felejthetetlen élményt kapott mindenki, és az eseményről mindenki csak szuperlatívuszokban beszélt: de hát ezért Ő méltán a világ egyik legnépszerűbb séfje! Reméljük, hamarosan újabb helyekre kalauzolnak el minket, René és a Noma!

img_4764.JPG


Ne feledjétek, hamarosan új helyek, gasztro élmények következnek! Gasztronómiával a világ körül, Foodyny!

Mr. Foodyny 

Hashimoto hat generációs étterme

 

img_4718.JPG

Shinji Hashimoto a hetedik generációs Hashimoto étterem tulajdonos, egy édesvízi angolna, vagy másnéven unagi, éttermében a Tokiói Bunkyo kerületében. Rántott angolnákat szolgálnak fel rizzsel, egy tara mártással, amely 200 évre nyúló titkos receptből készül!

img_4719.JPG

 

Hashimoto a Michelin nagy felfedezettje , de amint az alábbi videóból látható, Shinji egy alázatos srác, és úgy tűnik, szinte akkor a legboldogabb, amikor az angolnákat készíti.

img_4721.JPG

De nem ez az egyetlen Michelin csillagos unagi étterem!

img_4720.JPG

 

Michelin csillagot szerzett még a Chan Hon Mengre, a szingapúri világelső Michelin-csillagos utcai éttermében, aki azóta bemutatta az étterem láncát Ázsiában.

Fricska Gasztropub

 

img_4696.JPG

2014 decemberében nyílt meg a Fricska Gastropub, a Kicsihuszár helyén. Annak idején Csongrádi Csaba, Giczi Andor és Nagy Szabolcs elérkezettnek látta az időt, hogy megmutassa, hogyan is gondolják a vendéglátást. Ez például abban is megmutatkozik, hogy a konyha méretét magukra szabták - hiszen imádnak ott lenni -, ami ez által a vendégtér méretével vetekszik. A mai napig dolgoznak is benne napi 10-14 órát – sokszor így van, mikor a tulajdonos a séf is egyben -, aminek meg is van az eredménye.
A Fricska névválasztás a múltnak szól - mivel mindannyian megjártak pár konyhát és találkoztak sok tulajdonossal -, egyszerűen kifejezve így, mit képviselnek. 

img_4703.JPG


Nagyszerű eredményt tudhatnak magukénak: a Michelin-től megkapták a Bib Gourmand minősítést. Igazából csöndesen szivárogtak be a köztudatba, semmi csinnadratta, semmi felhajtás: egyszerűen csak tették a dolgukat. Szerintünk is becsülendő az út, amit kijelöltek maguk számára. 
A hely desing-ja is a saját érzéseik alapján készült: nemcsak az egyszerűséget, hanem főleg a használhatóságot is figyelembe vették. A raklap pamlag egyrészt fiatalos, vagány eleme a belső térnek; másrészt kellemes várakozóhely, amennyiben épp nincs üres asztal.  Ugyanis mostanában bizony tele vannak vendégekkel. Alapjaiban a natúrfa díszítőelem teljes mértékig megadja a hely hangulatát, aminél nem is kell több. A jó ízléssel megálmodott tér a minőség érzését kelti, amit meg is kapunk, ha belekóstolunk ételeikbe. Az egész falat elfoglaló „bortárlat” nem csak azt mutatja, hogy van miből válogatni, hanem markáns díszítőeleme is a helynek. 

img_4697.JPG


Ételválasztékukra igazából nem lehet ráhúzni egy sémát sem, az igényeknek megfelelően főznek. Megtalálható náluk akár a franciás, akár a magyaros vonal. Ez nem is baj, hiszen a változatosság gyönyörködtet. Nem kell attól félni, ha tengeri halat szeretnénk fogyasztani, ne lenne; vagy ha egy jó magyaros pörkölttel tömnénk meg a hasunkat, megtalálható a választékban. A déli menü két (2250 Ft), vagy három (2450 Ft) fogásból áll. Nagyon gyorsan elkészül, pont annyi idő alatt, míg az ember akklimatizálódik, és kikapcsol kicsit napi hajtásból. Az is jó, hogy ha valaki nem nagyétkű, egy levest már 950 Ft-ért elfogyaszthat. Este már más a felállás: táblás ajánlatuk alapján 4 előételből, 3 levesből, 6-7 főételből és desszertből lehet választani, illetve steak-ek közül - ízlés, kedv szerint. Saját tésztagépükkel pedig állandó, magas minőséget tudnak produkálni.

img_4693.JPG


Nagyon szimpatikus volt számunkra az is, hogy az ételek egyáltalán nincsenek túlmisztifikálva: érthető nevek, szép és egyszerű tálalás - ami fontos, hiszen nem mindenki szakértő. Így aki egyszerűen csak jót akar enni, a Fricska ennek a feltételnek teljes mértékig megfelel.
Elmondható: nem drága hely. Persze - mielőtt kövekkel dobálnának minket - természetesen megfelelő minőségről beszélhetünk, az alapanyagokra ők is nagyon odafigyelnek. Aki nem hiszi, járjon utána! 
Szimpatikus hozzáállás az is a részükről - bár a díj és a nemzetközi ismertség révén sokan szeretnének náluk fogyasztani -, hogy nem vállalnak be mindenkit. Ami annyit jelent, hogy fokozottan figyelnek a foglalásokra, így a minőségből soha nem szükséges alább adniuk egy-egy plusz asztal matt. 

img_4699.JPG


Mi azt mondanánk a Fricskáról: senkit ne az elnyert díj motiváljon abban, hogy ellátogasson hozzájuk, hanem annak az útnak a tudatában vacsorázzon náluk, amivel ezt kiérdemelték! Jó étvágyat!

AirChef

Cím: 1073 Budapest Dob utca 56.

Fotók: Fricska Gasztropub 

süti beállítások módosítása
Mobil