Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Fricska Gasztropub

2017. május 29. - Krajec Krisztian

 

img_4696.JPG

2014 decemberében nyílt meg a Fricska Gastropub, a Kicsihuszár helyén. Annak idején Csongrádi Csaba, Giczi Andor és Nagy Szabolcs elérkezettnek látta az időt, hogy megmutassa, hogyan is gondolják a vendéglátást. Ez például abban is megmutatkozik, hogy a konyha méretét magukra szabták - hiszen imádnak ott lenni -, ami ez által a vendégtér méretével vetekszik. A mai napig dolgoznak is benne napi 10-14 órát – sokszor így van, mikor a tulajdonos a séf is egyben -, aminek meg is van az eredménye.
A Fricska névválasztás a múltnak szól - mivel mindannyian megjártak pár konyhát és találkoztak sok tulajdonossal -, egyszerűen kifejezve így, mit képviselnek. 

img_4703.JPG


Nagyszerű eredményt tudhatnak magukénak: a Michelin-től megkapták a Bib Gourmand minősítést. Igazából csöndesen szivárogtak be a köztudatba, semmi csinnadratta, semmi felhajtás: egyszerűen csak tették a dolgukat. Szerintünk is becsülendő az út, amit kijelöltek maguk számára. 
A hely desing-ja is a saját érzéseik alapján készült: nemcsak az egyszerűséget, hanem főleg a használhatóságot is figyelembe vették. A raklap pamlag egyrészt fiatalos, vagány eleme a belső térnek; másrészt kellemes várakozóhely, amennyiben épp nincs üres asztal.  Ugyanis mostanában bizony tele vannak vendégekkel. Alapjaiban a natúrfa díszítőelem teljes mértékig megadja a hely hangulatát, aminél nem is kell több. A jó ízléssel megálmodott tér a minőség érzését kelti, amit meg is kapunk, ha belekóstolunk ételeikbe. Az egész falat elfoglaló „bortárlat” nem csak azt mutatja, hogy van miből válogatni, hanem markáns díszítőeleme is a helynek. 

img_4697.JPG


Ételválasztékukra igazából nem lehet ráhúzni egy sémát sem, az igényeknek megfelelően főznek. Megtalálható náluk akár a franciás, akár a magyaros vonal. Ez nem is baj, hiszen a változatosság gyönyörködtet. Nem kell attól félni, ha tengeri halat szeretnénk fogyasztani, ne lenne; vagy ha egy jó magyaros pörkölttel tömnénk meg a hasunkat, megtalálható a választékban. A déli menü két (2250 Ft), vagy három (2450 Ft) fogásból áll. Nagyon gyorsan elkészül, pont annyi idő alatt, míg az ember akklimatizálódik, és kikapcsol kicsit napi hajtásból. Az is jó, hogy ha valaki nem nagyétkű, egy levest már 950 Ft-ért elfogyaszthat. Este már más a felállás: táblás ajánlatuk alapján 4 előételből, 3 levesből, 6-7 főételből és desszertből lehet választani, illetve steak-ek közül - ízlés, kedv szerint. Saját tésztagépükkel pedig állandó, magas minőséget tudnak produkálni.

img_4693.JPG


Nagyon szimpatikus volt számunkra az is, hogy az ételek egyáltalán nincsenek túlmisztifikálva: érthető nevek, szép és egyszerű tálalás - ami fontos, hiszen nem mindenki szakértő. Így aki egyszerűen csak jót akar enni, a Fricska ennek a feltételnek teljes mértékig megfelel.
Elmondható: nem drága hely. Persze - mielőtt kövekkel dobálnának minket - természetesen megfelelő minőségről beszélhetünk, az alapanyagokra ők is nagyon odafigyelnek. Aki nem hiszi, járjon utána! 
Szimpatikus hozzáállás az is a részükről - bár a díj és a nemzetközi ismertség révén sokan szeretnének náluk fogyasztani -, hogy nem vállalnak be mindenkit. Ami annyit jelent, hogy fokozottan figyelnek a foglalásokra, így a minőségből soha nem szükséges alább adniuk egy-egy plusz asztal matt. 

img_4699.JPG


Mi azt mondanánk a Fricskáról: senkit ne az elnyert díj motiváljon abban, hogy ellátogasson hozzájuk, hanem annak az útnak a tudatában vacsorázzon náluk, amivel ezt kiérdemelték! Jó étvágyat!

AirChef

Cím: 1073 Budapest Dob utca 56.

Fotók: Fricska Gasztropub 

süti beállítások módosítása