Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Noma pop-up, Mexico Tulum

2017. június 04. - Krajec Krisztian

 

img_4797.JPG

Májusban került megrendezésre egy rendkívül sikeres kezdeményezés, amit René Redzepi és a Noma teljes stábja vitt véghez Mexikóban.
Aki nem ismerné René Redzepi séfet, azoknak pár szóval bemutatnám. A Noma séfje, René Redzepi apai ágon albán származású, Dániában született. Korábban a Pourcel fivérek montpellieri éttermében, Thomas Keller keze alatt a kaliforniai French Laundryban, illetve a Ferran Adrià vezette spanyolországi El Bulliban dolgozott. 2003-ban Mads Redslunddal, az új skandináv konyha másik vezéralakjával bejárta egész Skandináviát, hogy megismerjék a hagyományos alapanyagokat, illetve főzési és tartósítási eljárásokat.

img_4759.JPG


A Noma 2004 októberében nyílt meg a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. 2005-ben kapta az első, 2007 áprilisában pedig a második Michelin-csillagot. A brit Restaurant Magazine szakértőinek szavazása alapján 2010-ben és 2011-ben a világ legjobb éttermének választották, de már 2009-ben is a harmadik helyet foglalta el a listán.

img_4762.JPG


- De mi is volt ez az esemény? Röviden, ez a harmadik teljes körű Noma pop-up, ahol a Redzepi és a Noma letelepednek egy új városba, üzembe helyezik, és egy előre meghatározott időre nyitják meg az éttermet. Az ötlet az, hogy a hipo-lokalitás Noma-etoszát hozza létre (tudod, hogy mi lenne, ha valami talán "idő- és helyérzetet" jelentene) a különböző régiókban étkezők kóstolásához. A csapat megtanulja az új összetevőket és a kulináris stílusokat, hogy ezzel egy igazi mérföldkövet tegyenek le a Noma életében. Az első teljes Noma pop-up Tokióban volt 2015-ben, majd egy másik Sydney-ben 2016-ban. (Redzepi 2012-ben 10 napot tartózkodott Londonban). Ahhoz, hogy a pop-up megtörténhessen, a Noma együttműködött az American Express és Colibri Boutique Hotels hotelekkel.

img_4800.JPG


- Hol van ez a pop-up helyszín? Tulum a dzsungel és a Karib-tenger között található, a mexikói Yucatán-félsziget partvidékén helyezkedik el, amely a Riviera Maya néven ismert, 18000 lélekszámú üdülőváros. A Noma Mexico a Carretera Tulum-Boca Paila 81 km-es körzetében található.

img_4802.JPG


- Mennyibe is fájt ez az idelátogató gasztrokaland kedvelőinek? A kóstoló menü és az italpárosítás ára személyenként 600 dollár, plusz 16 százalék helyi adó és kilenc százalékos szolgáltatási díj. Abban az esetben, ha nem számítanak fel további díjakat, az étkezés két személyre 1500 dollárra tehető.
- Hogyan is nézett ki ez a luxus dzsungel étterem? A képen látható!

img_4758.JPG


- Milyen konyhája van a Redzepinek a dzsungelben? A válasz trükkös. Van egy Vesuvio grillsütője, rozsdamentes és szénacélból készült szépsége, amely fa tüzelésû, ez ad egy füstös illatot az ételhez, így hozza ki a teljes ízét. Mint sok más Tulum étteremben, az élő tűzön főzés a megszokott. Ami még érdekes, hogy a tűz intenzitását René a rácsok beállításával tudta szabályozni.

img_4803.JPG


- Milyen helyi összetevők voltak? Első és legfontosabb volt a megdöbbentően szép polip, aztán az eddigi legjobb mangó és friss kakaógyümölcs. Illetve óriás dinnye kagyló, amelyre Redzepi azt mondta, hogy ez a legjobb kagyló, amit valaha kipróbált.

img_4801.GIF


- Lehetett-e találkozni hagyományos mexikói technikákkal? Az ételekben észrevehetők voltak a mexikói technikák egy kis skandináv csavarral. A menün érződött, hogy inspirációt kaptak az itteni emberektől, amit felhasználtak a készítés során.
- Mi volt a menü legizgalmasabb része? Azt hiszem, az osztriga sertés taco volt a legjobb dolog a menü elfogyasztása során.

img_4763.JPG


- Mi a helyzet magával a menüvel? René először dolgozott ezekkel a mexikói fűszerekkel. A skandináv élelmiszer alapvetően zsír és cukor alapú, az umami által elért erjedésen keresztül. A fűszer felfedezése olyan, mint egy hatodik íz felismerése. Ugyanúgy működik, mint az umami. Azt mondanám, a fűszer a lelke, az, amely alapvetően meghatározta a menüt.

img_4761.JPG


Egy kis kiegészítés érdekesség gyanánt:
• A Mexikóban átlagosan napi egy személyre jutó fizetés 15 dollár.
• Az átlagos étkezés ára kevesebb, mint 4 dollár, különösen most, hogy a mexikói peso mindig alacsony a dollárral szemben.
• Mexikó szegénységi rátája 46 százalék körül van.
• Mexikóvárosban, ahol az ország leggazdagabb állampolgárai élnek, számos finom étterem hasonlóan elegáns prix fixe menüt kínál. Senki sem számol fel személyenként több mint 100 dollárt.

img_4765.JPG

Szintén megjegyzendő: hogy az előző két rendezvény a Tokyo-i és a Sidney-i ára alacsonyabb volt, mint a Mexikóban megrendezett!
Mindent összevetve egy felejthetetlen élményt kapott mindenki, és az eseményről mindenki csak szuperlatívuszokban beszélt: de hát ezért Ő méltán a világ egyik legnépszerűbb séfje! Reméljük, hamarosan újabb helyekre kalauzolnak el minket, René és a Noma!

img_4764.JPG


Ne feledjétek, hamarosan új helyek, gasztro élmények következnek! Gasztronómiával a világ körül, Foodyny!

Mr. Foodyny 

süti beállítások módosítása