Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Itt imádok enni

2017. október 04. - Krajec Krisztian

img_6790.JPG

Folyjon a zsír!
Cupákos! Már a név hallatán is beindul az ember fantáziája, és egyértelműen megjelenik a lelki szemek előtt egy jó zsíros hús, vagy egy kolbász képe - nem is tévedünk, ha ezzel az elképzeléssel a fejünkben lépünk be hozzájuk. A vízió pont ez volt, mikor Tasnádi Ákos séf (Macesz Bistro) fejéből kipattant az ötlet.
- Mikor fogalmazódott meg benned az ötlet?
- Több mint egy éve. Gyerekkori álmom volt. Sok hasonló helyet látogattam édesapámmal, így például a Bartók Béla úton a Pizza Mama-t - én imádtam! Mikor a henteseknél lehetett enni, és ott lógtak a húsok, kolbászok a szemünk előtt, és mindent átitatott az a semmihez nem hasonlítható illat, amit az ilyen helyek árasztottak magukból: én szerelmese lettem a dolognak. Ezt próbáltuk egy új köntösbe tenni erre a környékre, ugyanis hogy, hogy nem, még séf is lettem közben. Tulajdonképpen a Dob utcában, a bulinegyedben rengeteg étterem, pub található, de ezt a hangulatot csak itt találod meg - úgy gondolom, a Cupákos teljesen egyedi itt.

img_6789.JPG
- A gasztronómiának ez a szegmense - nyugodtan mondhatjuk - virágkorát éli, és a turisták is egyre kíváncsiabbak a magyaros helyekre. Ez is motivált a létrehozásban?
- Igen, jól látod. Van a környéken kolbászozó, de kifejezetten az az igazi klasszikus, magyar hangulat abban a tematikában nincs. Én, mint execute chef veszek rész a munkában, és Bán Balázs séf kollegám pedig viszi a helyet. Együtt álmodtuk meg az étlapot, és magát a helyet is.

img_6791.JPG
- Tényleg az a hangulat köszön vissza itt, mint anno egy hentesnél. Mondhatjuk azt is, az álmod valóra vált?
- Abszolút így van! Teljesen tudatosan alakítottuk át a helyet és használtunk olyan anyagokat, színeket, díszítőelemeket, mint egy hentesnél. A fehér csempe, a fa asztalok a piros logó, amin egy nagy hús díszeleg, mind ezért van. Nálunk semmi nincs túlkomplikálva, fő az egyszerűség. A kialakításnál arra is figyeltünk, hogy a magasabb asztalok és székek visszaadják azt a hangulatot, mikor egy jó kolbászt faltunk mustárral és nagy karéj kenyérrel a hentesnél.

img_6788.JPG
- Ahogy ezt mondod, már összefut a nyál a számban.
- Pont ez a cél! A konyha is látványkonyha: látod, mi készül és hogyan. A konyha fölött pedig kis galériát alakítottunk ki és teletűzdeltük látványelemekkel. Mustáros- és savanyúságos üvegek mind ugyanazt a hangulatot sugallják. Figyeltünk a tálalásra is, hogy korhű legyen: a fatányérokon, vagy a sulis emlékeket időző kék szélű zománctányérra hajazó készleten. Sőt, továbbmegyek: ha nem akar valaki evőeszközt használni, itt az sem gond. Tudjátok, a jelszavunk: Folyjon a zsír!

img_6787.JPG
- Bár még csak 3 hónapja nyitottatok, vannak közönségkedvenc ételeitek?
- Igen, nyugodtan mondhatom. Ilyen a sütőkolbász, a marhaoldalas és sertésoldalas. Nagy kedvenc a
Cupákos Burger (fasírtos zsemle), amivel a régi resti ízt szerettük volna felidézni - persze kiváló minőségben. Ez egy fokhagymás kenyeres fasírt, vaslapon megsütve, panko morzsában forgatva, friss császárzsömlével, ehhez házi csalamádé és mustár. Kell ennél jobb? Én imádom! Nálunk főleg testes, erős ételek vannak, de figyeltünk arra is, hogy megfeleljünk más igényeknek is. Van az étlapon könnyű kacsamell, és van vega étel is, amit csak úgy hívunk, hogy Cupákoff.

img_6786.JPG
- Desszertetek van?
- Természetesen, de az a tapasztalat, ha valaki nálunk eszik egy ételt vagy menüt, az a végén tuti megtelik. Bőséggel teleeszi magát, a desszertre már kevés hely marad.
- Milyen a törzsközönség?
- Hála istennek nagyon széles! A turisták érdekesnek tartják, az idősebb korosztály imád ide járni. Van olyan vendégünk, aki csak állva hajlandó enni a magas asztalnál. De láttam már 5 éves gyereket nálunk, marhaoldalast falatozva. Főleg á la carte megyünk, de a környéken dolgozóknak van naponta változó napi menünk, heti levesünk, vega ételünk.
- Jövőbeni tervek?
- A téli időszakra tervezzük a jó kis szabolcsi típusú töltött káposztát, a hurkát. Tervben van a későbbiekben egy éjszakai nyitva tartás is, hogy buli után ne pizzát egyenek a fiatalok, hanem inkább egy finom kolbászt!
A Gasztrobennfentes szerint ennek a helynek volt múltja, hiszen régi gyökereken alapszik; láthatóan van jelene, ugyanis sokan járnak hozzájuk. És biztosak vagyunk abban, hogy sokak kedvence lesz! Mi biztosan a törzsvendégek csapatában foglalunk helyet, ha a Cupákosról van szó!

AirChef

Ha Egy jó cupákot ennél: 1075 Budapest, Kazinczy u. 31.

Fotók: Cupákos

süti beállítások módosítása