Gasztronómia a világ körül

Foodyny

A Városi tigris újra támad

2017. augusztus 28. - Krajec Krisztian

img_6227.JPG

Urban Tiger újratöltve!
Krizmanics Norbert séf vezetésével új életre kelt a Városi Tigris! Az indulás robbanásszerű sikerei után, Berényi András távozásával egy ideig bizonytalankodni látszottak, viszont a mostani brigáddal és új tervekkel rukkoltak elő. Az eltelt idő nem véletlen. A tulajdonosi háttér számos vendéglátóhely létrehozását szakmai alapokon nyugodva építette fel - ezért tapasztalt, ambiciózus séfet kerestek a konyha élére, akit Krizmanics Norbert személyében meg is találtak. Fiatal kora ellenére már megjárta a szakma számos szegmensét: dolgozott a ZONA-ban, a Costes-ben, a Bestiában, és nevéhez fűződik amúgy saját üzlete, a volt ODÚ is.

img_6229.JPG
Részünkről már vártuk, mikor bukkan fel konyhafőnökként, és most ez meg is történt. Az Urban Tiger jól eltalált környezete nívósra húzott. A bár - amit Budapest egyik legjobb bártendere, Tarjányi Zsolt igazgat - nagy lehetőséget adott Norbinak. Persze sose egyszerű feladat újrahúzni egy éttermet, feléleszteni a konyhát és vendégkört építeni - de úgy néz ki, ez sikerült nekik. Elmondta nekünk, nemcsak a főzés kihívás, és őt nem csak ez a része érdekelte, hanem az is, hogyan lehet egy jól működő rendszert létrehozni. Ez három hónap alatt sikerült is neki, és most már remekül hasítanak az ő étlapjával, koncepciójával.

img_6230.JPG
Nem volt hát véletlen a látogatásunk. A Kecskeméti utca persze nagyon kellemes terep egy étteremnek, a jó lokáció mellé viszont jó konyha és személyzet kell. A hangulat maradt Tigrises: a fém- és faelemek ötvözésével elegáns, de mégis laza urbánus feeling köszön ránk; az étterem legmarkánsabb része, a bárpult, igazi koktélozásra csábít. Vendégszemmel az is fontos, hogy a látványkonyha üvegén át szemmel kísérhető, hogyan is készül az étel, végignézhetjük a szakácsok sürgését-forgását. Amit Norbi most elkezdett - természetesen ázsiai alapon nyugvó, viszont kicsit északias, a magyar konyhát is belecsempésző vonal -, abszolút közel áll hozzá. A magyar vonalra válaszul az Thai Tyúkhúslevest emelte ki, persze ezt is megcsavarva: csirke alaplé, konfitált csirkecomb, thai fűszerekkel, zöld curry-vel és kókusztejjel. Ezt nem kóstoltuk, de igen jól hangzik.

img_6232.JPG
Az ebédmenüben pedig törekszik az egyszerűségre, ami két
fogásával teljesen jól lehet lakni - természetesen meg is kóstoltuk. Kezdésnek Norbitól kaptunk egy lazacbőr chips-et, koriander aioli-val; aztán egy igazán friss, hideg uborkalevest, zöldalmával és fetával töltött uborkával. Főételként két roppant gusztusos tételt ehettünk: savanyított makrélát, bergamottos (keserű narancs, törpenarancs) édeskömény salátával és csirkeszárnyat, tempura curry-s habanero krémmel, zöldborsóval.

AirChef

Cím: 1053 Budapest, Kecskeméti u. 3.

A Hableány meséje

img_6222.JPG

Hableány az a lány, aki ginre van hangolva: nem habozik megmutatni azt a kultúrát, ami kicsit elfeledett, de egyre inkább előkerül. A Hableány név nem véletlen, igyekeztek kötni a hely tematikájához. Egyrészről sörben is szép a kínálatuk, másrészről a világ számukra értékes italait reprezentálják, és a földrészeket az óceánok kötik össze. 
Egyre többen szeretnének minőségit inni, olyat megtapasztalni, amiben különlegesség rejtezik. Nagyjából ebben a körben az első hullám a kézműves sörök és borok térhódításával kezdődött, mikor is rájöttek az emberek, lehet máshogy is inni. Magyarországon ez idáig nem volt jellemző, hogy különálló egységek csak a szeszekre szakosodjanak, inkább az éttermek és bárok plusz kínálatát képezték. Természetesen a koktélok szerteágazó és rejtélyekkel teli világából épp hogy valamicskét tudtak ezek megmutatni; azt lehet mondani, súrolták azt a határt, ami a megszokott bárfogyasztást választja el az igazi koktélok világától. 

img_6219.JPG
A Hableány alapvető tapasztalata is innen indult. Az ő missziójuk a mai napig az, ami Európában már teljesen elfogadott: hogy akár italban, akár minőségben teljesen tematikus kínálatot mutassanak meg. Ennek a világnak sarokpontja igazából a szakértelem, de jó alapanyagok nélkül ezt nem lehet megvalósítani. Az italozást nem a mértéktelen ivással azonosítják, hanem azzal, hogy micsoda érték egy este, mondjuk két olyan italt elfogyasztani, amit olyan minőségben és kiszerelésben, gyönyörű szervírozás mellett, esetleg egy kis látványos elkészítési móddal párosítva kaphatunk meg. 

img_6220.JPG
A Hableány igazából teljesen egyszerű, családias hely, ahol Stefkó Gábor, a bártender viszi a prímet, hiszen ő foglalkozik az emberekkel, és szinte személyre szabottan készít el az italokat. Emberi léptékű, teljesen sztereotípiáktól mentes hely, ahol a fókusz egyetlen dologról, az italról szól. Idestova egy éve vannak nyitva, és mostanra elérték azt, ami a tervekben szerepelt. Mégpedig azt, hogy Budapest legszerteágazóbb, legnagyobb gin kínálatát tudják felvonultatni. 

img_6221.JPG
Rengeteg koktéljuk a ginről szól, de semmilyen más italban sincs okuk szégyenkezésre. Aki egyszer eljön, az biztos, vissza fog térni. Saját elvárásaiknak is minden egyes nap meg kell felelni, hiszen a koktélok elkészítése nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Náluk szinte nincs is egyforma ital! Speakeasy jellegű bárról beszélünk: a vendég beléptekor már ad egy benyomást a bártendernek - Stefkó Gábornak -, aztán rövid beszélgetés alatt a hozzáértő szakember kiszagolja a vendég igényeit, elvárásait. Ne számítsunk arra, hogy az itallap böngészésébe kezdhetünk, mert pont az a lényeg, hogy kialakuljon személyes kontaktus. Képzeljük el azt a szituációt, hogy belépünk egy bárba, még magunk sem tudjuk, mit szeretnénk inni, talán nem is ismerjük se magunkat, se az italokat, és miután kellemeset beszélgettünk a bártenderrel, egy olyan koktélt kezdünk iszogatni, ami egy teljesen új világot mutat meg a számunkra. Részünkről is ámulatba ejtő precízséggel találta el Gábor azt az igényünket, amiről még nekünk sem volt fogalmunk. Ennek köszönhetően pici változtatások folyamatosan vannak az italokban – ezek megalkotásának, ízvilágának köze van az időjáráshoz, a napszakhoz, magához a fogyasztóhoz, és nyílván a vendég ízléséhez. Nyáron inkább a citrusos, frissítő hatás dominál; viszont hűvösebb időben elő lehet venni a fűszeresebb, markánsabb hozzávalókat. 

img_6223.JPG
A Hableány nem feltétlenül a buliról szól, hanem egy jó beszélgetésről, egy kellemes italozásról. Ténylegesen bele lehet feledkezni Gábor szaktudásába, szinte meditatív állapotba kerülni attól, ahogy bánik az italokkal, és ahogy mesélni tud róluk. Pont a hely varázsa az, ami miatt feltétlenül be kell nézni hozzájuk! A marketing roppant egyszerű: aki bemegy hozzájuk, olyat fog tapasztalni, ami maradandó élményt fog garantálni.

 

AirChef

Cím: 1061 Budapest, Király u. 46.

Fagylaltok a jövőből

img_6188.JPG

A vegán fagyizó!
A Spillion Kortárs Fagyizó ötlete abból a tényből indult ki, hogy ma már sokan, egyre többen keresik a vegán fagylaltokat. Egyrészt a trend miatt, másrészt a különböző érzékenységek okán is - a kezdeményezés életképes lett és hiánypótló is egyben.

img_6187.JPG
A Spillion design-ja nagyon vibráló, fiatalos. Egy színes világba csöppenhetünk bele, ami persze nem véletlen, hiszen a tulajdonos divattervező múltja segített a kreatív megoldásokban és az egész brand felépítésében.
A Spillionban kapható fagylaltok mindegyike tej-, tejszín és zselatinmentes - nem tartalmaznak semmi olyan állati eredetű alapanyagot, amit a vegánok nem fogyasztanak. Víz és olívaolaj felhasználásával készülnek a fagyik, a cukrot a stevia helyettesíti - így a sok cukorbeteg és laktózérzékeny embernek is olyan alternatívát ad a hely, amit másutt nehezen találnak meg.

img_6189.JPG
A tulajdonosok a vendégek ízlésére és igényeire is odafigyelnek, folyamatosan velük teszteltetik az új ízeket - ami pedig beválik, beépítik a kínálatba. Az ízek között találkozhatunk itt a rozmaringos áfonyával vagy a jalapenos mangóval is... de természetesen az alapfagylaltok sem hiányozhatnak a kínálatból. Minden héten van egy extra termék: egy alapíz mellé hozzápasszintanak egy egyedi variánst.

img_6190.JPG
A Spillion különlegese abban is rejlik, hogy aligha találhatunk még egy olyan "mentes fagyizót", ahol ekkora a választék! Természetesen a télre is sok finomsággal készülnek, mert itt mindig történik valami új, vagy különleges.

AirChef

Címek: 1065 Budapest, Nagymező utca 36.

             1211 Budapest, Karácsony Sándor utca 10/A

süti beállítások módosítása
Mobil