Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Az ételkritikus

Foodyny mikrofonja elött: Vajda Pierre

2017. szeptember 02. - Krajec Krisztian

img_6290.JPG

Magyarország első számú gasztrokritikusával, Vajda Pierre-rel ültünk le beszélgetni, és őszintén vallott nekünk a kezdetekről, a pálya nehézségeiről és saját életútjáról. Hogyan is lett Pierre? - Hogyan találkoztál először a gasztróval, hogy jött ez nálad, és miért pont a gasztró? - Miért, van a gasztrón kívül is élet? - kezdi mosolyogva Pierre. Valaki csak táplálkozik, valaki vásárol és főz, valaki ínyenckedik. Ezen én is így mentem keresztül, de nekem már gyerek koromtól mániám volt étterembe járni. Akkoriban még nem volt sok étterem, és azok is egyformák voltak, de engem igazából a feeling vonzott: a fehér abrosz, az evőeszközök rendje. Azt mondhatom, ahogy felértem a kilincset, én bementem egy étterembe. De ez még a múltszázadban volt, ami azt is jelzi, milyen „fiatal” vagyok. Aztán kamaszkoromban jöttek a sörözők, a bulizás. Szóval, ez nagyon hamar kialakult bennem. Illetve az is, hogyan működik egy étterem, mire kell figyelni. Mivel válogatós voltam és vagyok, engem mindig zavar, ha valami nem felel meg az elvárásoknak. - A gyerekkori szenvedélyből hogyan lett hivatás? - Én nagyon sokat éltem a világ különböző tájain, főleg egyedül, így elkezdtem főzni. Ez azt jelenti, hogy elkezdtem piacokra járni, figyelni, hogyan viselkednek az alapanyagok, saját magam próbálgattam rengeteg dolgot. - Ezt hogy képzeljük, dolgoztál külföldön? - Eleinte Lengyelországban tanultam, aztán dolgoztam is, így tulajdonképp meg kellett tanulnom ellátni magam. Az öngondoskodás - a főzéssel, és annak minden mozzanatával - fontossá és hasznossá vált számomra, és ezzel másoknak is. Vendégül látni - úgymond etetni másokat - nagyon intim dolog. Pont az a lényege a vendéglátásnak, hogy ez az intimitás létrejöjjön a vendég és a konyha között. Ezért szerettem a kisebb kifőzdéket, családias éttermeket. Persze a másikfélének is megvolt számomra a bája: a nagyon előkelő, neves helyeknek, ahol profi módon gondoskodnak a vendégről. - A főzést otthon is tanultad? - El kell mondjam, nem. Az a hit, hogy a nagymamák milyen jól főznek, nálunk megdőlt. Nagymamám se, és anyukám sem főzött. Sőt, nézzétek meg a mai húsz éves lányokat, akik szintén nagymamák lesznek! Szerintetek mindegyik tud főzni? - Ezek szerint ez tényleg csak egyéni mánia nálad. Mikor kezdtél ezzel tudatosan foglalkozni? - Amikor elkezdtem főzni. De nem gondoltam, hogy én ezt professzionálisan csináljam, sőt, azt sem mondanám, hogy most úgy csinálom. Annyiféle utam volt az életben - alapvetően filmrendezőnek tanultam, filmek és a televízió körül dolgoztam.

img_6287.JPG

Egy jó ízléssel megáldott amatőrnek gondoltam magamat, aki szereti megkóstolni a világot – persze, egy idő után elkezdtem érteni hozzá. Kvázi magamnak szakértősködtem, figyeltem, hogy az egész vendéglátás miként működik, és a világ egy-egy táján esetleg miért jobban. - Akkor ez a hobbid volt? - Igen, de azt vegyük figyelembe, hogy az evés iszonyúan fontos. Mikor, mit és hogyan eszel. Hiszek abban, amit a közmondás mond: Az vagy, amit megeszel. Én még az ínséges időkben is, szó szerint megkoplaltam egy éttermet. Sokszor húztam össze a nadrágszíjat, hogy el tudjak menni étterembe - illetve a másik szenvedélyem, a jó könyvek miatt is. Biztos van ebben egy adag sznobéria - de a szocializmus szürke világában számomra nagyon fontos volt, hogy ha még illuzórikus módon is, de kiszabaduljak. Mára már ez persze finomodott. Már nem érdekel az a szerepjáték, ami eljátszódik felszolgáló és vendég között; de az sem, hogy azért járjak étterembe, hogy láttatni akarjam magam, hogy egy társadalmi réteg elvárásainak megfeleljek – ahogyan ezt sokan teszik. Én, ha elmegyek egy étterembe, nem akarok látszani, csak az érdekel mit eszem, illetve az, hogy az adott gaszrtokörnyezet miként simul az adott országhoz, tematikához, de még akár az is, milyen nyelven „szólal meg az étel”. Én a táplálkozás címszó alatt rengeteg szórakoztató dolgot találok: a történelmi vetületétől kezdve, amellett, hogy egy étel a kalóriákon túl miként tud élményt is nyújtani, egyúttal valamiféle egészségtudatos életformát is támogatni.

img_6289.JPG

Az, hogy én emellett igényes vagyok, az más dolog. Én húszon évvel ezelőtt is éttermekbe jártam, nem tudtam posztolni itt-ott, mindig magamnak, saját élményekért csináltam. - Mióta vagy itthon, Magyarországon? - Már a 90-es évek óta. A főzés és az étterembe járás folyamatos része az életemnek, próbálkoztam anno szakácskönyvvel is. Minden esetre duzzadt bennem a nagy tudás, és olvastam a Népszabadságban az akkor még nagyon kezdetleges éttermi cikkeket. Elkezdtem keresni azt, hogyan lehet élvezhetően, rövid formában, szakszerű gasztronómiai megállapításokat közölni úgy, hogy a kritikai szemléletet összekössem egy objektív benyomással. E tájban történt - lassan tíz éve -, hogy megalapították a Dinig Guide-ot, amihez én rögtön csatlakoztam. Ez akkoriban egy teljesen új terep volt. Ráadásul mi csináltuk a Népszabadság TOP 100 Étteremkalauz-át is, amiben teljesen újszerűen, nem elfogult módon, hanem szakszerű képet mutatva írtunk a piacról. Érdekes időszak volt: összegyűjtöttünk egy csapatot hozzá, rengeteget olvastam, és tanultam személyesen is Molnár B. Tamástól. De azt gondolom, innentől sokaknak felkeltettük az érdeklődést a gasztronómia iránt. Közben igyekeztem kialakítani a saját stílusomat, írtam borzalmas mennyiségű étteremkritikát. Persze, nem mondom, hogy mind jó lett, inkább azt mondanám, sokat gyakoroltam. Azt is hozzáteszem, hogy a filmes múltam, és a forgatókönyvek által megszerzett tapasztalatok is sokat segítettek ebben. Szóval, nagyon sokáig, 2012. végéig a Dining Guide-ban főszerkesztőként dolgoztam, közben megalapítottuk a Dining Guide Év Étterme Díjat. De dolgoztam Mautner Zsófival is, és sokakkal, akik a mai napig is meghatározzák a magyarországi gasztroújságírást. Aztán sok minden történt: érdekellentétek, stb. Minden esetre nagyon intenzív időszakot éltem meg ezalatt, és talán szerénység nélkül mondhatom, itt beírtam kicsit magam azok közé, akiknek a véleménye számít.

img_6288.JPG

De őszintén megmondom, engem továbbra is az érdekelt, mint 20 évvel ez előtt is: mi van előttem a tányéron. - Ez után már jött a Konyhafőnök című műsor? - Nagyjából igen. Úgy látszik, annyit foglalkoztam ezzel, hogy felfigyeltek rám, illetve valószínű, ilyen karaktert is kerestek. Igazából nem is tudom, nyilván szerencse is kellett hozzá, mindenesetre elvállaltam. Mindenki szemében én voltam a szigorú zsűritag, pedig ez nem azt jelenti, hogy nem tudok mosolyogni. Koránt sem, én ilyen vagyok, így nézek ki: ebben a műsorban is csak magamat tudtam hozni. Aztán most megy a másik, a Vendégséf, ami pont arról szól, amit én fontosnak tartok. Ott van egy séf, és megtanítja a háziakat, hogyan lehet ugyanannyiból, jobb odafigyeléssel, értékesebbet főzni. Ez egy nagyon praktikus tevékenység: rámutatunk arra, miként lehet normálisan, jó ízléssel főzni és enni. - Szeretnél, mondjuk könyvet kiadni? - Egyáltalán nem. A kritikáimat sem szeretném gyűjteményben kiadni. Nincs ilyen ambícióm. - Hogy jött ezek után a Gastro Guide? - Elváltak útjaim a Dining Guide-től - az okokat nem feszegetném, bár rengeteg munkám feküdt benne. Egy éve alapítottam meg a Gastro Guide-ot, és olyan embereket kerestem hozzá, akikről azt gondolom, van íráskészségük, függetlenek, és olvasóközpontúak. Nekem az írás nagy szabadságot ad, és tű pontosan ki tudom magam fejezni vele. Hiszek abban, hogy ez még sokáig fog működni. Ha a mostani rohanó világban már nem lesz olvasó, már csak a videókra lesz igény, valószínű, hogy hátralépek a dologból. - További terveid? - Csinálni tovább, amit eddig. A szenvedélyem végigkíséri az életem. - Tudnál mondani pár éttermet, amit te Pierre-ként, mint magánember és ínyenc, nyugodt szívvel ajánlanál? - Természetesen! Ilyen a Fricska: kreativitás, nyersanyagválasztás és ízkompozíció megfelelő arányban van. De mondhatom a Csalogányt is, amire szerintem iskolát kéne alapítani. Vagy a Laci!Konyha!. Olyanok, akik megfelelő alázattal állnak hozzá a főzéshez és kialakítják a saját egyéni stílusukat. Ugyanakkor ez egy nagyon szigorú szakma, ez nem improvizatív! Óriási séfek éveket dolgoztak a pályán úgy, hogy egy milligrammban sem térhettek el a receptúrától. Rendkívül monoton, és nagy kitartást igénylő tanulóidőszakot kell végigcsinálni - de onnantól kezdve érzi az ember az egészet. - Vajda Pierre, nagyon köszönjük az őszinte riportot. További sok sikert, és felejthetetlen ételeket kívánunk!

 

AirChef

Fotók: V.P.

Budapest Borfesztivál 2017 / Budavári Palota

img_6262.JPG

Programok

Terített asztal 2017
Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. A Budapest Borfesztivál gasztronómiai szolgáltatásának köszönhetően előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, borozgatás vagy a koncert után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. Ha mégsem tud eljönni a Borfesztiválra, az előre megváltott "Terített asztal" menüjét szeptember 30-ig* elfogyaszthatja a helyszínen.

Butlers Borkvíz Bár
A Borfesztivál már elengedhetetlen része a Butlers lakberendezési üzlet által impozánsan kialakított Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található.

Taste of Hungary - Magyarország ízei
A Taste of Hungary egy különleges program, különleges borokkal, melynek célja szigorúan válogatott borokon keresztül megmutatni Magyarország legfontosabb szőlőfajtáit és borstílusait. A program elsősorban – de nem kizárólag – külföldi látogatóinkat szeretné bevezetni a magyar borok szépségeibe, de örömét lelheti benne mindenki, aki támpontokat szeretne a Borfesztivál forgatagában, vagy egyszerűen csak a legjobbak közül is a legjobbakat kóstolná.

Pár BorPár
Játékos szakmai kóstoló minden nap a Budapest Borfesztiválon

Izgalmas, játékos, mégis szakmai finomságokat megmutató programunk nem csak „borprofiknak” szól, mégis profi ismereteket közvetít interaktív módon. Keresse a résztvevő kiállítók standjait a fesztivál teljes ideje alatt, és győzödjön meg róla, hogy a borok esetében is párosan szép az élet!

Boregyetem
A Boregyetem kétnapos előadás- és kóstolósorozata minden évben a leginkább aktuális borászati témákat érinti, valamint mindig meglepetéssel is szolgál, legyen az a Budapest Borfesztivál vendégországának bemutatása, vagy egy gourmet előadás. Elismert, hiteles szakemberek, izgalmas előadások, kiváló borok.

Időpont: Szeptember 4 és 5. 16.00-19.00
Helyszín: MOM Kulturális Központ, Kupolaterem

Szüreti felvonulás
Fonó - Folk delicatess a városban - Népzene és néptánc a Fonó szervezésében

Hagyományos Szüreti Felvonulás a Budai Várban, melyet a nagyszínpadon és a három további pódiumszínpadon népzenei és néptánc gála követ! Nagy örömünkre szolgál, hogy idén már, szakmai együttműködő partnerünkkel a Fonó Budai Zeneházzal közösen hívhatjuk életre, a borfesztivál egyik leglátványosabb programelemét.

A felvonulást borvidékeink elöljárói, hagyományőrzői, borrendjeink és természetesen néptánc együttesek, népzenészek alkotják. Utóbbiak rögtönzött kis műsorokkal örvendeztetik meg a felvonulókat kísérő nézelődőket.

Program:

2017. szeptember 10. vasárnap - 12.20-14.30: Szüreti Felvonulás

12.20: A Szentháromság téren gyülekezik a menet, majd köszöntőt mond Dr. Nagy Gábor Tamás, I. kerület polgármestere
12.40-13.00: Néptánc műsor
13.00-13.50: A szüreti felvonulók ének- és zeneszóval, menettánccal indulnak a Szentháromság térről a Budavári Palotába, a Borfesztivál színpadához. A részletes útvonal megtalálható a térképen!
14.00-14.30: Borrendek bemutatkozása a fesztivál színpadon

A Szüreti Felvonulás résztvevői:
Borrendek, Kertész Táncegylet, Vadrózsák Néptáncegyüttes, Cavinton Néptáncegyüttes, Buda Folk Band, Csángálló, Szlama Band és a Dűvő zenekar.

Gasztronómia
Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A cél évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességekig, hogy mindenki megtalálja a kedvére - és a borához - való falatokat. Idén még izgalmasabb kínálattal várja vendégeit a Borfesztivál, többek között az Oroszlános udvarban, valamint a megújult Falatozó Kertben a Fesztiválszínpad mellett.

Újdonságként a Czinege Füstölgő Sarok BBQ frissen készült ételeivel mutatkozik be, melyek Big Green Egg kerámiában készülnek. A Falatozó Kertbe érkezik a La Lasagneria, igazi olasz lasagne-val és további, eredeti olasz recept alapján készült specialitásokkal. Hamisíthatatlan olasz életérzés természetesen olasz séf tolmácsolásában. Helyben gyúrt tésztából, frissen, kemencében sütött magyaros ételekkel, extra feltétekkel készül vendégeinek a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci.

A prémium különlegességek szerelmeseit az Oroszlános udvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja. Nem kell messzire menni a tenger gyümölcseiért sem, csak pár lépés a Lobster Bár, ahol homárból, langusztából, rákból és kagylóból készítik el az ízletes fogásokat.

Az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják a Julius Meinl osztrák kávéspecialitásait vagy az utóbbi évekből már jól ismert Pellini Caffè kiváló minőségű olasz termékeit.

Jótékonysági Borárverés
Ismét összefog a borász szakma, a Budapest Borfesztivál, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy bebizonyítsuk, közös feladatunk a rászorulók segítése!
Jótékonysági Borárverésünk nagy múlttal rendelkezik, hagyománnyá vált, minden évben a a felajánlók és a licitálók széles körét mozgósítja. A Jótékonysági Borárverésen részt vevő borászatok évről-évre érdekes és különösen egyedi, értékes tételeket mutatnak be, ezzel is garantálva a változatosságot. Az új helyszínen megrendezésre kerülő árverésen idén is kizárólag jótékonysági tételek kerülnek kalapács alá, és az árverésen elkelt tételekből befolyt teljes összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára utaljuk át.

Fesztiválszínpad
Idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata lesz elérhető 4 színpadon. A színpadok programjai folyamatosan bővülnek.

2017. szeptember 7. Csütörtök
17:30 Puelche - Chilei Néptáncegyüttes
18:00 Hivatalos Megnyitó
18:30 Lóci Játszik
20:30 Soulwave

2017. szeptember 8. Péntek
17:30 Canarro
19:30 Mongooz and the Magnet
21:30 Antonia Vai

2017. szeptember 9. Szombat
15:30 Zolbert
17:00 Regaly György es barátai
18:30 Peet Project
20:00 BJO
feat. László Attila, Oláh Kálmán
21:30 Finucci Bros

2017. szeptember 10. Vasárnap

Tudtad, hogy a Zöld küllő egy madár?

Terasz 7. rész, Zöld Küllô

img_6254.JPG

Budapest gasztrotérképe egy újabb fantasztikus hellyel bővült: ez nem más, mint a Zöld Küllő. Hogy miért zöld és miért küllő? A bistro a Városliget gyönyörű, zöld ősfás környezetében nyitotta meg kapuit, és az itt található nyárfákon a küllő nevű csodaszép madár rendkívül jól érzi magát. A Vajdahunyad vára mögé sétálva egyrészt Budapest egyik legszebb és történetében is méltán híres zöldövezetében találhatjuk magunkat, másrészt itt a város lüktetésétől is fellélegezhetünk. Ki ne ismerné a dalt: "Újjé, a Ligetben nagyszerű!"
...és az érzés a Zöld Küllő megnyitásával szerintünk még nagyszerűbb lett! Már messziről ki lehet szúrni a helyet a fák ölelésében, melyek kellemes árnyékukkal a nap forróságától is védenek. A környezethez idomuló faszerkezet elsőre egyszerűnek tűnhet, viszont amint egyre közeledünk, és felfedezzük az oldalt elhelyezett - nekünk nagyon tetsző - hirdetőtáblához hasonlatos étlapot, már gyaníthatjuk, itt valami más vár ránk... És igen! Az árak kifejezetten barátiak, a vendéglátás emberközeli, a feeling utánozhatatlan. Egy kisfröccsöt 300,- Ft-ért, egy nagyot 550,- Ft-ért ihatunk, emellett széles sörválasztékból és koktélkínálatból választhatunk. A Zöld Küllő házspecialitását is érdemes megkóstolni, 990,- Ft-ért.

img_6253.JPG
Nekünk - mint gasztrobennfenteseknek - sikerült a konyhába is bekukkantanunk, és bizton állíthatjuk, hogy a Liget kellős közepén ilyen profin felszerelt konyhával még nem találkozhattunk eddig! A tematika az egyszerűségre és a minőségre alapul. Arra törekedtek, hogy normális körülmények között valósítsák meg azokat az ételeket, amiket úgymond büfékben megszoktunk és szeretünk - olyan technológiával és alapanyag felhasználással, ami a minőség felé viszi el ezt a fajta vendéglátást. Szerintünk nagyon is sikerült!

img_6247.JPG
Ehetünk akár egy isteni sült kolbászt mustárral és házi lepénnyel 1.400,- Ft-ért, vagy elfogyaszthatunk egy finom hekket is kovászos ubival 1.690,- Ft-ért - bár a bistro nemrég nyitott, ez utóbbi gyorsan sláger lett náluk. Természetesen frissítő saláták és burgerek is várják a nagyérdeműt - a vega burgert és a Zöld Küllő hentes burgert 1.400,- Ft-ért élvezhetjük. Mivel mi nem hagytuk ki egyiket sem, azt is elárulhatjuk: bizony, bőséges az adag. Megsúgták azt is nekünk, hogy a következő étlapon a lángos is szerepelni fog: burgonyás tészta, serpenyős alap, rengeteg hagyma, kolbász, császárszalonna... Na, ezt a „fitnesz kaját" már nagyon várjuk!

img_6248.JPG
A hangulat tényleg utánozhatatlan és őszinte. Ottjártunkkor meglepő volt látni, hogy szinte minden korosztály és minden városi ember képviseltette magát: a fűben ücsörgő, sört iszogató apukák körül szaladgáltak a gyerekek; az asztaloknál ücsörögve, épp ebédidejüket töltő öltönyös managerek élvezték az árnyas fák közt futkározó szelet; fiatalok nevetgéltek egy-egy asztaltársaságot alkotva; és a biciklisek, gördeszkások, valamint a futásból megpihenni vágyók is felfedezték már maguknak a Zöld Küllőt. Meglepő volt számunkra az is, hogy a bistro ismertsége a turisták körében is növekszik: hol egy olasz család költötte el az ebédjét a városnézés után, hol pedig egy angol házaspár örvendezett a remek hangulatú hely kínálatától. Kutya-, bicikli-és emberbarát hely!
A "házigazdák" a feeling emelése érdekében a zenei aláfestésre is nagyon odafigyeltek, sőt, terveikben az is szerepel, hogy élő zenével még inkább el fogják varázsolni a közönséget.

img_6250.JPG
A Zöld Küllő környezettudatossága példaértékű és előremutató gondolkodásra utal: szelektíven gyűjtik a megtermelt hulladékot, és kapcsolatban állnak olyan céggel, aki az újrahasznosítható anyagokból bútort tud készíteni. Ki is próbálhattuk ezeket az elsőre szokatlannak tűnő, meglepő anyagú asztalokat és padokat - egyetértünk azzal, hogy ebben a gyönyörű környezetben nem is lehet más, mint "zöldbútor"!
A gasztrokocsmák palettájára a Liget is felkúszott a Zöld Küllő megnyitásával: mindenkinek nagy-nagy szeretettel ajánljuk őket, érdemes kipróbálni, fantasztikus!

AirChef

Cím:  Városliget 

Fotók: Zöld Küllô

süti beállítások módosítása
Mobil