Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Tudtad, hogy a Zöld küllő egy madár?

Terasz 7. rész, Zöld Küllô

2017. augusztus 30. - Krajec Krisztian

img_6254.JPG

Budapest gasztrotérképe egy újabb fantasztikus hellyel bővült: ez nem más, mint a Zöld Küllő. Hogy miért zöld és miért küllő? A bistro a Városliget gyönyörű, zöld ősfás környezetében nyitotta meg kapuit, és az itt található nyárfákon a küllő nevű csodaszép madár rendkívül jól érzi magát. A Vajdahunyad vára mögé sétálva egyrészt Budapest egyik legszebb és történetében is méltán híres zöldövezetében találhatjuk magunkat, másrészt itt a város lüktetésétől is fellélegezhetünk. Ki ne ismerné a dalt: "Újjé, a Ligetben nagyszerű!"
...és az érzés a Zöld Küllő megnyitásával szerintünk még nagyszerűbb lett! Már messziről ki lehet szúrni a helyet a fák ölelésében, melyek kellemes árnyékukkal a nap forróságától is védenek. A környezethez idomuló faszerkezet elsőre egyszerűnek tűnhet, viszont amint egyre közeledünk, és felfedezzük az oldalt elhelyezett - nekünk nagyon tetsző - hirdetőtáblához hasonlatos étlapot, már gyaníthatjuk, itt valami más vár ránk... És igen! Az árak kifejezetten barátiak, a vendéglátás emberközeli, a feeling utánozhatatlan. Egy kisfröccsöt 300,- Ft-ért, egy nagyot 550,- Ft-ért ihatunk, emellett széles sörválasztékból és koktélkínálatból választhatunk. A Zöld Küllő házspecialitását is érdemes megkóstolni, 990,- Ft-ért.

img_6253.JPG
Nekünk - mint gasztrobennfenteseknek - sikerült a konyhába is bekukkantanunk, és bizton állíthatjuk, hogy a Liget kellős közepén ilyen profin felszerelt konyhával még nem találkozhattunk eddig! A tematika az egyszerűségre és a minőségre alapul. Arra törekedtek, hogy normális körülmények között valósítsák meg azokat az ételeket, amiket úgymond büfékben megszoktunk és szeretünk - olyan technológiával és alapanyag felhasználással, ami a minőség felé viszi el ezt a fajta vendéglátást. Szerintünk nagyon is sikerült!

img_6247.JPG
Ehetünk akár egy isteni sült kolbászt mustárral és házi lepénnyel 1.400,- Ft-ért, vagy elfogyaszthatunk egy finom hekket is kovászos ubival 1.690,- Ft-ért - bár a bistro nemrég nyitott, ez utóbbi gyorsan sláger lett náluk. Természetesen frissítő saláták és burgerek is várják a nagyérdeműt - a vega burgert és a Zöld Küllő hentes burgert 1.400,- Ft-ért élvezhetjük. Mivel mi nem hagytuk ki egyiket sem, azt is elárulhatjuk: bizony, bőséges az adag. Megsúgták azt is nekünk, hogy a következő étlapon a lángos is szerepelni fog: burgonyás tészta, serpenyős alap, rengeteg hagyma, kolbász, császárszalonna... Na, ezt a „fitnesz kaját" már nagyon várjuk!

img_6248.JPG
A hangulat tényleg utánozhatatlan és őszinte. Ottjártunkkor meglepő volt látni, hogy szinte minden korosztály és minden városi ember képviseltette magát: a fűben ücsörgő, sört iszogató apukák körül szaladgáltak a gyerekek; az asztaloknál ücsörögve, épp ebédidejüket töltő öltönyös managerek élvezték az árnyas fák közt futkározó szelet; fiatalok nevetgéltek egy-egy asztaltársaságot alkotva; és a biciklisek, gördeszkások, valamint a futásból megpihenni vágyók is felfedezték már maguknak a Zöld Küllőt. Meglepő volt számunkra az is, hogy a bistro ismertsége a turisták körében is növekszik: hol egy olasz család költötte el az ebédjét a városnézés után, hol pedig egy angol házaspár örvendezett a remek hangulatú hely kínálatától. Kutya-, bicikli-és emberbarát hely!
A "házigazdák" a feeling emelése érdekében a zenei aláfestésre is nagyon odafigyeltek, sőt, terveikben az is szerepel, hogy élő zenével még inkább el fogják varázsolni a közönséget.

img_6250.JPG
A Zöld Küllő környezettudatossága példaértékű és előremutató gondolkodásra utal: szelektíven gyűjtik a megtermelt hulladékot, és kapcsolatban állnak olyan céggel, aki az újrahasznosítható anyagokból bútort tud készíteni. Ki is próbálhattuk ezeket az elsőre szokatlannak tűnő, meglepő anyagú asztalokat és padokat - egyetértünk azzal, hogy ebben a gyönyörű környezetben nem is lehet más, mint "zöldbútor"!
A gasztrokocsmák palettájára a Liget is felkúszott a Zöld Küllő megnyitásával: mindenkinek nagy-nagy szeretettel ajánljuk őket, érdemes kipróbálni, fantasztikus!

AirChef

Cím:  Városliget 

Fotók: Zöld Küllô

süti beállítások módosítása