Gasztronómia a világ körül

Foodyny

A Hableány meséje

2017. augusztus 28. - Krajec Krisztian

img_6222.JPG

Hableány az a lány, aki ginre van hangolva: nem habozik megmutatni azt a kultúrát, ami kicsit elfeledett, de egyre inkább előkerül. A Hableány név nem véletlen, igyekeztek kötni a hely tematikájához. Egyrészről sörben is szép a kínálatuk, másrészről a világ számukra értékes italait reprezentálják, és a földrészeket az óceánok kötik össze. 
Egyre többen szeretnének minőségit inni, olyat megtapasztalni, amiben különlegesség rejtezik. Nagyjából ebben a körben az első hullám a kézműves sörök és borok térhódításával kezdődött, mikor is rájöttek az emberek, lehet máshogy is inni. Magyarországon ez idáig nem volt jellemző, hogy különálló egységek csak a szeszekre szakosodjanak, inkább az éttermek és bárok plusz kínálatát képezték. Természetesen a koktélok szerteágazó és rejtélyekkel teli világából épp hogy valamicskét tudtak ezek megmutatni; azt lehet mondani, súrolták azt a határt, ami a megszokott bárfogyasztást választja el az igazi koktélok világától. 

img_6219.JPG
A Hableány alapvető tapasztalata is innen indult. Az ő missziójuk a mai napig az, ami Európában már teljesen elfogadott: hogy akár italban, akár minőségben teljesen tematikus kínálatot mutassanak meg. Ennek a világnak sarokpontja igazából a szakértelem, de jó alapanyagok nélkül ezt nem lehet megvalósítani. Az italozást nem a mértéktelen ivással azonosítják, hanem azzal, hogy micsoda érték egy este, mondjuk két olyan italt elfogyasztani, amit olyan minőségben és kiszerelésben, gyönyörű szervírozás mellett, esetleg egy kis látványos elkészítési móddal párosítva kaphatunk meg. 

img_6220.JPG
A Hableány igazából teljesen egyszerű, családias hely, ahol Stefkó Gábor, a bártender viszi a prímet, hiszen ő foglalkozik az emberekkel, és szinte személyre szabottan készít el az italokat. Emberi léptékű, teljesen sztereotípiáktól mentes hely, ahol a fókusz egyetlen dologról, az italról szól. Idestova egy éve vannak nyitva, és mostanra elérték azt, ami a tervekben szerepelt. Mégpedig azt, hogy Budapest legszerteágazóbb, legnagyobb gin kínálatát tudják felvonultatni. 

img_6221.JPG
Rengeteg koktéljuk a ginről szól, de semmilyen más italban sincs okuk szégyenkezésre. Aki egyszer eljön, az biztos, vissza fog térni. Saját elvárásaiknak is minden egyes nap meg kell felelni, hiszen a koktélok elkészítése nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Náluk szinte nincs is egyforma ital! Speakeasy jellegű bárról beszélünk: a vendég beléptekor már ad egy benyomást a bártendernek - Stefkó Gábornak -, aztán rövid beszélgetés alatt a hozzáértő szakember kiszagolja a vendég igényeit, elvárásait. Ne számítsunk arra, hogy az itallap böngészésébe kezdhetünk, mert pont az a lényeg, hogy kialakuljon személyes kontaktus. Képzeljük el azt a szituációt, hogy belépünk egy bárba, még magunk sem tudjuk, mit szeretnénk inni, talán nem is ismerjük se magunkat, se az italokat, és miután kellemeset beszélgettünk a bártenderrel, egy olyan koktélt kezdünk iszogatni, ami egy teljesen új világot mutat meg a számunkra. Részünkről is ámulatba ejtő precízséggel találta el Gábor azt az igényünket, amiről még nekünk sem volt fogalmunk. Ennek köszönhetően pici változtatások folyamatosan vannak az italokban – ezek megalkotásának, ízvilágának köze van az időjáráshoz, a napszakhoz, magához a fogyasztóhoz, és nyílván a vendég ízléséhez. Nyáron inkább a citrusos, frissítő hatás dominál; viszont hűvösebb időben elő lehet venni a fűszeresebb, markánsabb hozzávalókat. 

img_6223.JPG
A Hableány nem feltétlenül a buliról szól, hanem egy jó beszélgetésről, egy kellemes italozásról. Ténylegesen bele lehet feledkezni Gábor szaktudásába, szinte meditatív állapotba kerülni attól, ahogy bánik az italokkal, és ahogy mesélni tud róluk. Pont a hely varázsa az, ami miatt feltétlenül be kell nézni hozzájuk! A marketing roppant egyszerű: aki bemegy hozzájuk, olyat fog tapasztalni, ami maradandó élményt fog garantálni.

 

AirChef

Cím: 1061 Budapest, Király u. 46.

süti beállítások módosítása