Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Jött a Krampuz

2017. október 20. - Krajec Krisztian

img_7061.JPG

Álomból valóság!
Ahogy az Igen pizzázó megálmodásában, a Krampuz létrehozásában is Vidó Nóri alkotását dicsérhetjük. Az elképzelés már régóta érlelődött benne, mivel azt vélte felfedezni francia útjai alatt, hogy kint szinte minden sarkon található galette-ező (palacsintalepény). Feltette magában a kérdést, miért van az, hogy itthon szinte nem is ismerik a street food ezen formáját, pedig külföldön nagy népszerűségnek örvend. A kérdés után jött a válasz - pláne mivel az Igen pizzázó melletti üzlethelyiség is megüresedett -, hogy ezt meg kell valósítani!
De mit is árulnak a Krampuzban?

img_7062.JPG

Olyan étlapstruktúrával rendelkeznek, ami Franciaországban is megtalálható, és egy teljesen bevált dolog a világban. Kétfajta étellel és annak variánsaival találkozhatunk náluk többnyire.
Az egyik a galette, ami egy francia, hajdinalisztes palacsinta - talán ez a legjobb kifejezés rá, bár a palacsinta szó hallatán nekünk, magyaroknak más jut eszünkbe. Technológiájában hasonlóan készül el a galette a palacsintához, de azért nem egészen ugyanaz. Gyakorlatilag ez úgy néz ki, hogy van egy galette sütő, arra kikerül a hajdinalisztes tészta, ami ki van rá húzva, de csak az egyik oldala van megsütve. Ez után lesz feltétezve és összehajtogatva, mint ahogyan a képeken is látszik. A feltétek elég széles skálájából válogathatunk. Természetesen az alapok: a sonka, sajt, tojás (1800 Ft) megtalálható, illetve lekövetik folyamatosan a szezonalitást. Ugyanakkor egészen érdekes variánsokat is kóstolhatunk.

img_7063.JPG

Gombakrémes: melyben pezsgő gombakrém, comté, ementáli és saláta (1800 Ft) van. Roque: melyben roquefortkrém, dió, körte, saláta és méz variánsok szerepelnek (1800 Ft). Lazacos: füstölt lazac, citromos krém, snidling és saláta kápráztat el ízeivel (2180 Ft). Természetesen a folyamatos változtatás, és megújulás jogát fenntartják, ami jó hír, hiszen biztos találunk náluk időről időre újabb megkóstolnivalót.
A crepe a másik zászlóshajó, ami igazából egy francia óriáspalacsinta, melyet édességként fogyasztanak. Vannak egyszerűbb variánsok belőle, amin vaj és cukor található (580 Ft), de a sóskaramellával, mandulás málnával és fagyival megbolondított (1180 Ft) variánst elragadtatással faltuk be.
A felhasznált alapanyagok tekintetében az sem véletlen, hogy abszolúte francia áruval dolgoznak. A legnagyobb nehézség számukra a galette alapját képző hajdinaliszt beszerzése volt, amit fél évig keresgéltek, mire megtalálták a legmegfelelőbbet. Végül egy bretange-i malomból sikerült beszerezniük, ami nem véletlen, hiszen a galette étel alapjai onnan származnak.

img_7064.JPG


Italválasztékukban is megmutatkozik a franciás vonal; illetve klasszikus olasz pörkölésű Carraro kávét (Szekszárd, Tóth Sándor Kávéháza) tudunk étkezés után fogyasztani. Nagyon menő tonikot kóstoltunk náluk, amit mindenképp ajánlanánk kipróbálásra (Thomas Henry).
Az odafigyelést mutatja az is, hogy saját betontányérokat terveztek az ételekhez, Vidó Nóri ötlettárából merítve - hiszen a különböző galettek és crepek máshogy vannak hajtogatva és tálalva. Ennek is megadták a módját!
Felmerülhet a kérdés sokakban, mint bennünk is, hogy a Krampuz név honnan is jött, ezért erre rá is kérdeztünk. A megoldás roppant egyszerű: a galette egyik bretange-i neve a krampuz, bár kicsit máshogy írják - de mindenképp olyan nevet szerettek volna, amin nem kell sokat tanakodni, hogyan is kell kiejteni.

img_7065.JPG


Igyekeztek a helyet gyerek- és bababarátra berendezni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy csak hajdina van a tésztában, amit a babák már egész kiskoruktól fogyaszthatnak. Kiemelendő az is, hogy a hajdina miatt nincs benne glutén, ezért gluténérzékenyeknek is jó lehet; illetve a lassú felszívódású szénhidrát miatt inzulinrezisztenciával küzdőknek is megfelelhet. Nem mellesleg a tésztában tejtermék sincs. Ételérzékenység esetében érdemes szólni, mert a feltéteket is úgy lehet válogatni, hogy megfelelő legyen.
Igaz, nálunk nem elterjedt még, viszont ezt a fajta ételt a külföldiek ismerik és értik. Sok a francia vendégük, amire büszkék is, hiszen ők aztán igazán tudják, miről is szól a galette.
Az nem volt kérdéses, hogy mi is megkóstoljuk, és őszintén mondhatjuk: kiváló dologról beszélhetünk. Kicsit furcsa kifejezéssel, de úgy mondanánk: felső polcos vendéglátást hoztak létre - jó minőséget, odafigyelő vendéglátást tesznek le az asztalra. Örömmel fogadtuk azt, hogy egy újabb színfolt jelent meg a budapesti street food ételek palettáján!

AirChef

Ha szeretnél egy galettet: 1075 Budapest, Madách Imre u. 5.

Fotók: Krampuz 

süti beállítások módosítása