Gasztronómia a világ körül

Foodyny

1 kis kikapcs a belvárosban

Terasz 3. rész - Monk's bistrot

2017. augusztus 21. - Krajec Krisztian

img_6023.JPG

A trend, hogy egyes éttermek láthatóvá teszik a főzőteret a vendégtér számára, világszerte egyre nagyobb teret hódit. A konyha láthatóvá tételével a vendégek egyszerre kielégíthetik abbéli kíváncsiságukat, hogy vajon hogyan zajlanak a folyamatok egy professzionális konyhában, milyen alapanyagokból készülnek az adott ételkülönlegességek, valamint megnyugvást szerezhetnek a –nem ritkán aggodalomra okot adó- higiéniai körülményeket illetően.

img_6020.JPG

A Monk’s Bistrot 2 éve nyitotta meg kapuját, mára a gasztronómia rajongóinak egyik igen kedvelt célpontjává vált. A konyhaszigetet egyenesen a vendégtér közepébe helyezve, a séfek es a vendégek egymás látóterébe kerültek.

Vezetői ösztönösen megérezték a Harvard Business School vezette tanulmány egyik fő megállapítását, miszerint “a vendég jobban értékeli azt az ételt, amelyet lát elkészülni.”

Márpedig itt nem is akármilyen ételek készülnek…

img_4059.JPG

A Krasznai Norbert séf fémjelezte konyhából, a bisztró műfaját meghazudtoló, valóságos művészi kompozíciók kerülnek ki, melyeknek elkészültét nyomon követhetjük egészen az előkészítéstől a talalásig.
Kreatív alkotómunkának lehetünk itt szemtanúi, majdhogynem egy performance-nak.

A Monk’s séfjei virtuóz módon alakítják az alapanyagokat valóságos művészi alkotásokká; színpompás ételek formabontó módon kerülnek a tányérokra és ez a csodás metamorfózis még csak megelőlegezi az isteni élményt, melyben az ételek kóstolásakor részesülünk.

img_6024.JPG

Ezek ugyanis –a fúziós konyha elvén - modern konyhatechnológiával készülő fogások, különböző régiók alapanyagait és fűszereit kombinálva, újszerű, de mégis harmonikus ízeikkel és különleges textúráikkal elvarázsolnak mindenkit, aki igazán értékelni tudja az ilyesfajta, magas szintű gasztronómiát.

img_6019.JPG

A Monk’s modern, minimalista, indusztriális designjával főleg vacsorázó helyként él a köztudatban, de kifejezetten érdemes ide ebédidőben is betérni.
Nyár eleje óta “Bistrot lunch” néven naponta változó menüt is kínálnak, azonos színvonalon, de a vacsorához képest kedvezőbb áron.

Panorámás teraszuk kitűnő színhely akár üzleti tárgyalásra, romantikus vagy baráti beszélgetésre, vagy akár családi összejövetelre. Étkezésre tökéletes a hely, de betérhetünk egy remek pörkölésű kávé vagy frissítő koktél elfogyasztására is.

img_6022.JPG

A fent említett Harvard Egyetem tanulmányából az is kiderül, hogy a séfek és a vendégek egy látótérbe helyezése azért is nagyon eredményes, mert nemcsak a vendégek, de a vendéglátók irányába is hat:

“…A séfek számára ez a fajta vizuális kontaktus a kulináris művészetük végfelhasználóival” olyan erős visszacsatolás, mely tudatosítja bennük munkájuk fontosságát, és ezáltal arra inspirálja őket, hogy a legjobbat hozzák ki magukból…”

img_6018.PNG
A fenti megállapítás létjogosultságát természetesen nem vitatva, azonban le kell szögeznünk, hogy az állandó reflektorfény eleve olyan többlet szakmai és emberi kvalitást kíván, amivel a legjobb séfek közül is csak kevesen rendelkeznek. Krasznai Norbert és csapata kétséget kizáróan, nap mint nap bizonyítja, hogy ezeknek az adottságoknak is birtokában vannak.
Mert a Monk’s konyhájában igazi alkotó folyamat zajlik, ahonnan valóságos művészi kompozíciók kerülnek ki.
Krasznai Norbert neve fémjelzi az itteni kifinomult bisztronómiát, mely fúziós elven működik, azaz különböző régiók ízeit és fűszereit használja.

Mr. Foodyny

Cím: 1052 Budapest, Piarista köz 1.

süti beállítások módosítása