Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Borok szárnyán

2017. július 12. - Krajec Krisztian

img_5354.JPG

Szerencsés az emberi természet! Nyár közeledtével automatikusan átállítja ízlésünket az üdítő rosékra, könnyű fehérborokra. Kukkoljunk kicsit körbe ezen a területen, és a jelszavunk legyen a reduktív! A reduktív technológia segít a borban tartani a frissességet, gyümölcsösséget, amire pont szükségünk van nyáron. Ebben a műfajban az illatosabb fajtákból a legkedveltebb az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Sárga Muskotály, a - napjainkban talán legtrendibb - Sauvignon Blanc és a – méltán újra divatba jövő - Tramini. Mindenképpen megemlíteném a Viognier-t, és Zöld Veltelini-t, amiket még egyelőre vadászni kell, de higgyék el, érdemes! Nem hagyhatjuk ki a fröccs témakörét sem, ami a nyár egyik legnépszerűbb „üdítője”. Egy jó fröccshöz picit kevesebb illat és több sav szükséges. Szerencsére, kis hazánk nem szűkölködik csodaszép, reduktív Olaszrizlingekből sem, ami maga a megtestesült, tökéletes fröccs alapanyag. Félreértés ne essék, azért bátran tessék tisztán is inni, mert bőven van, mit felfedezzünk bennük! Szuper jó tendencia az igényes borászatoknál, hogy ritkább, őshonos szőlőfajtákkal is elkezdtek foglalkozni. Javaslom kipróbálni például a Vulcanus (személy szerint óriási kedvencem), Piros Tramini, Rózsakő szőlőfajtákból készült borokat is. A könnyed, jóivású, nyári fehérborok készítésében élen járnak a dél- és észak-balatoni, mátrai és etyeki borászatok, de természetesen máshol is lehet keresgélni. Itt a nyár, tessék kóstolgatni bátran, mert rengeteg a felfedezésre váró folyékony izgalom!

Zsozsi 

süti beállítások módosítása