Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Két év alatt a csúcsra!

2017. július 24. - Krajec Krisztian

img_5480.JPG

Budapesten dübörgő Márga két év alatt kiépített sztori, melynek vélhetően még lesz folyatatása. A korábban Lou lou névre hallgató étterem tavaly májusban nyitott, és nagyon szimpatikus módon az akkori csapat lett felkérve a folytatásra. Gellért Bence üzletvezető, és Horváth Ákos séf egyből azonosulni tudott azzal a tematikával, amivel most is működnek.

img_5479.JPG

Deli János tulajdonos szerint egy étteremben a vendégnek és a vendéglátónak is jól kell éreznie magát - akkor tud igazán jól működni. A jó hangulat, az egymás mellett és egymásért dolgozás meglátszik a tányéron, és azon a nehezen megfogalmazható hangulaton, ami az étteremben vár minket. 
Az enteriőrben leginkább a városi nomád stílusvilág érzékelhető - kicsit vissza a természethez, otthonos hangulatban. Talán még azt is nyugodtan kijelenthetjük: mintha a saját nappalinkba lépnénk be, hiszen kifejezetten kitapintható ez a közérzet.

img_5477.JPG
Itt is felfedezték azt az evidenciát, hogy Magyarországon magyaros vonalat kell képviselni. A hazai konyhaművészet felkerült Európa gasztronómiai térképére, és rendkívül fontos megmutatni, hogy magyar alapanyagból, honos ételeket érdemes készíteni. Deli János szerint is, aki nem mellesleg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia oszlopos tagja. 
A Márga ezért pannon hangolású konyhát visz. Nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy keresik a jó termelőket: dolgoznak a Veresi Biokertészettel, és az Élő Bolygó Alapítvánnyal is.

img_5482.JPG

Ez a törekvésük vélhetően nagy segítség a termelőknek és nagy előny az étteremnek, hiszen a személyes kapcsolatok révén a kezdetektől végigkísérhetik az általuk használt alapanyagok életútját, és akár a saját igényeikre is formálhatják azokat. Deli János elmesélte nekünk, hogy ennek eredményeképpen - csak egy példával élve - egy jól sikerült séf duett esten olyan borjút tudtak feldolgozni az Élő Bolygó biofarmról, hogy egyszerűen „lehidaltak tőle”. Az a borjúcomb jobb volt, mint mondjuk egy francia beszerzési forrásból érkező alapanyag! 

img_5481.JPG
Horváth Ákos séf régóta kacsingat a cukrászat világa felé – ami kifejezetten előnyére válik a Márgának -, akit főleg az alapanyagok ihletnek meg. Megkóstolva desszertjeit, nem is csodálunk - rendkívül kifinomultak és ízesek lévén. Alapvetően minden tányérján kiütközik az a precizitás, ami matematikus múltjának köszönhető.
Házi kenyérrel is büszkélkednek, melynek egyik fajtája finom barna sörrel készül. Ha pedig a melegben kellemes frissítőre vágyunk, Balatonról származó, igazi házi szörpöket kaphatunk. 

img_5483.JPG
Az á la carte étlapjukat rendkívül rugalmasan kezelik: nincs kőbe vésve az étlapváltás, leginkább a szezonalitást, a saját kreativitásukat, és természetesen az épp beszerezhető alapanyagokat mérlegelve változtatnak. Feltétlenül megemlítenénk a déli menüt, ami ár-érték arányban fantasztikus: két fogást 2800 Ft-ért, három fogást pedig 3500 Ft-ért fogyaszthatunk el, amihez egy pohár bor, vagy üdítő is jár. 
A portfólióban szerepelnek az új keletű KONYHATÚRA degusztációs estjeik. Ezek egyrészről azért jók, mert a séf meg tudja magát mutatni az ételsoron keresztül, természetesen borkíséret lehetőséggel. Másrészt az a vendég, aki szeretné - hűen az elnevezéshez -, akár a konyhában, a séffel együtt is elfogyaszthatja az ételeket. 
Immáron két éve nyitva vannak, Deli János szerint igazán most ért össze az étterem, és egyetlen célja van a továbbiakban is: egy szerethető éttermet üzemeltetni, ahol jól érezhetik magukat az emberek.

AirChef

Cím: 1061, Budapest Székely Mihály u. 2.

Fotók: Márga + Szindbád az utazó 

Exkluzív recept a Foodyny olvasóknak Ramsay-tôl

Linguine tészta kagylóval és pestóval

img_5462.JPG

Hozzávalók:

250 g szárított Linguine tészta


A pestóhoz:

175 g mosott friss bazsalikom 
150 g extra szűz olívaolaj
30g fenyőmag
3 evôkanál parmezán
Só és bors ízlés szerint

A kagylóhoz: 

400g kagyló, súrolt, mosott vagy alternatívának pedig konzerv kagyló 
1 friss piros chili
1 fokhagymás szegfűszeg, apróra vágva
½ csomó petrezselyem aprítva
70 g extra szűz olívaolaj
1 pohár fehérbor

img_5461.JPG

Elkészítése: 

Helyezzük az összes pestó összetevőt keverőbe és keverjük 45 másodpercig. Addig tegyük félre  a kagylókat.
Helyezzük az olajat, a fokhagymát és a chilipaprikát a serpenyőbe, fôzzük addig  amíg pici levet engednek/ könnyezik/, utána adjuk hozzá a kagylókat. Adjuk hozzá a fehérbort és a petrezselymet, és fedjük le .
Főzzük közepes lángon 7 percen át, amíg a kagylók kinyílnak és felszabadítják a levüket. 
Miután a kagylók  kinyíltak , húzzuk ki őket a főzőfolyadékból, és tartsuk egy tésztaszûrôben amíg lecsepegnek. 
Fôzzük ki a tésztát, addig míg nem lesz al dente! 
Miután kifôztük a tésztát, húzzuk meg , a kagyló levében kb. 1 percen át! 
Ezután adjuk hozzá a pesto-t és a kagylókat a tésztához. Keverjük össze alaposan, majd az egész tetejét még díszitsük pestóval meg parmezánnal! 

img_5463.JPG

Gyertek a 60-80-as évekbe!

Retro bar Pesten

img_5450.JPG

Trabant, amiben enni lehet! Olyan egyedülálló bisztróra bukkantunk, ami a 20-as 30-as korosztálynak roppant érdekes, a 40-es korosztálynak nosztalgia, az 50-eseknek pedig életük egy epizódját hozza vissza! Ez a Trabant’60 retro lounge & bar!
Zseniális ötlet, és annál jobb kivitelezés. Egyszerűen az ember szája tátva marad a rengeteg régi tárgy, a múltat idéző enteriőr láttán. Aki ide betér, elsőnek egy múzeumban érezheti magát, és el is feledkezik arról, hogy tulajdonképpen egy étterembe toppant be - az ötlet a tulajdonosok gyűjtőszenvedélyéből nőtte ki magát. Úgy történt, hogy miután az Urban Betyár Éttermet megnyitották tavaly november közepén, üresen maradt egy helyiség.

img_5441.JPG

Gondolták, ezt majd a következő szezonban befejezik, de az még nem volt meg, hogy mi legyen a tematika. Viszont Leidal Tamás, az üzletvezető tulajdonos édesapja jó hat éve elkezdett nézelődni retro dolgok iránt különböző platformokon, ami őt teljesen lázba hozta, és szenvedélyévé vált. A felgyülemlett rengeteg tárgy adta az ötletet a Trabant’60 életre keltéséhez, és a tényleg remek környezet megalkotásához. Azóta is folyamatosan gyűlnek a tárgyak: a falak telis-tele régi táblákkal, feliratokkal, az egyik sarokban régi komód, a mennyezeten egy forgó szerkezet, amin 50-es éveket idéző útitáskák, bőröndök haladnak körbe-körbe.

img_5440.JPG

Az étterem nevét adó Trabant pedig egy állványon áll, és nem is akár milyen: egy gyönyörű, eredeti állapotában pompázó szépség. Németországból, egy kis faluból sikerült beszerezniük: egyébként ez volt az első Trabant, 1962-ből származó, P50-es típus. Eszméletlen!

img_5438.JPG
Nincs egyforma asztal sem, viszont ami van, elröpít minket a múltba. A bejáratnál egy ódon hajszárítóbura, ami immáron lámpaként funkcionál, hozzá pedig az asztal körül négy fodrászszék, a mellette lévő falon fodrászos tapéta, és a hozzá illő tárgyak. Arrébb sétálva 70-es éveket idéző irodabútorok: asztal, fantasztikus műbőr fotelekkel; szemközt pedig igazi viaszosvászonnal, színes retro poharakkal megterített sarok vár minket. Az egyik falon, a hosszan elnyúló polcok pedig telis-tele antikvitásokkal: a Rubik-kockáktól, az üveg szódásszifonig, a régi gyerekjátékoktól, a rég elfeledett, de gyerekkorunkat idéző társasjátékokig minden megtalálható.

img_5451.JPG

Három ősrégi tévékészüléket is fel lehet fedezni, az egyiken régi mesék mennek - mi a Kisvakondot néztük épp, de Mazsola és Tádé és Dr. Bubó is feltűnt. Ebből adódóan kifejezetten ajánljuk családoknak: itt aztán egyik csöppség sem fog unatkozni! Az étteremben elhelyezett valódi hirdetőoszlop igazán ikonikus dolog, amin eredeti reklámok, plakátok láthatók.

img_5448.JPG
Szerintünk nem lesz olyan ember, aki az étlap böngészésével tölti itt az első félóráját, mert annyi a látnivaló! Pedig érdemes azt is, hiszen egy étteremről beszélünk. Alapvetően az Urban Betyár konyháját használják, onnan vettek át az ételeket - ez persze természetes, hiszen átjárható a két étterem -, őket dicséri a borjúpaprikás, a somlói galuska és füstölt pisztráng is. A Trabant kínálata azokkal a zseniális tételekkel lettek kiegészítve, amiket a régmúlt szelleme megkíván. Például desszertként gyümölcsrizs, főételként az igazi csalamádés, igen, csalamááádééés burger! Nem lehetett kihagyni a jó kis füstölt kolbászt mustárral, kenyérrel - ezt mindenképp meg kell kóstolni, mert nem tudjuk mit csináltak vele, de ritka jó, nagyon finom kolbászokkal tömhettük a hasunkat!

img_5439.JPG

Érdekesség a borjúmájpástétom, amit direkt erre a célra készíttetett konzervdobozban szolgálnak fel. Zseniális! Természetesen a töltött káposzta sem hiányzik a kínálatból, és vannak napi ajánlataik is. Az már szinte természetes, hogy igazi zománcozott tányérokat használnak - tuti emlékeztek rá: az a kék szélű fehér megoldás, amiből sokan ettünk az iskolában anno.

img_5444.JPG
Mivel múlt héten nyitottak, nehéz megítélni a vendégkört, de kétségtelen, hogy mind a külföldieknek, mind a magyaroknak egy igazi kulthelyet hoztak létre. A szakmának pedig megsúgjuk: érdemes a polcokon böngészni, mert kincset érő, régi szakácskönyveket is fellelhetünk! Ezt látni kell!

AirChef 

Fotók: Foodyny 

Cím: 1051, Budapest Október 6. Utca 18.

süti beállítások módosítása
Mobil