Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Bréking! Egyedülálló Magyar siker !

A legmagasabb – 3 csillagos- minősítéssel értékelte a Great Taste Awards szakmai zsűrije a Donum Terrae Tökmagolaját

2017. augusztus 03. - Krajec Krisztian

img_5739.JPG

A legmagasabb – 3 csillagos- minősítéssel értékelte a Great Taste Awards szakmai zsűrije a Donum Terrae Tökmagolaját

 

A Great Taste Awards a világ legmegbízhatóbb és legrangosabb ételkóstoló versenye, ahol 450 tagú szakma zsűri vakkóstolás útján értékeli a különböző kategóriában nevezett termékeket. A zsűri tagjai között Michelin-csillagos éttermek tulajdonosai- séfjei, ételkritikusok, szakírók, gasztronómiai szakemberek és olyan áruházláncok beszerzési igazgatói foglalnak helyet, mint a Harrods, The Whole Foods Market, Selfridges vagy a Harvey Nichols. Az eredmény azért is figyelemre méltó, mert ebben az évben 12.366 termék került értékelésre a zsűri tagok asztalára, és ebből a tekintélyes méretű sokaságból mindössze a nevezettek 1%-a (!) kapta meg az kimagasló 3 csillagos minősítést. 

img_5736.JPG

A kóstolás vakon történik: nincs brand, nem számít a csomagolás, nem lehet “marketing trükkökkel” befolyásolni a zsűrit, itt minden az ízről szól. Az ítészek csak a termékre vonatkozó alapvető információnak a birtokában kóstolnak: tehát annyit tudnak a kóstolandó tételről, hogy az -esetünkben – Tökmagolaj- pirított tökmagból. Ennek megfelelően értékelik a termék illatát, állagát, ízét, az íz komplexitását, lecsengését- utóízét, és mindezek összhangban létét- harmóniáját. Egy asztalnál 4-5 fő kóstol, az asztalnál ülők megvitatják a kóstolt terméket és döntenek arról, hogy a “versenyző” érdemes-e csillagra illetve csillagokból hányat ítélnek neki oda. Három csillagos eredményhez minimum 20 bírának egyet kell értenie abban, hogy az adott termék valóban érdemes elismerésre.

Ezidáig Tökmagolaj még nem ért el 3 csillagos eredményt a Great Taste Awards történetében.

Így értékelték a Tökmagolajat a kóstolás során:

” Lenyűgöző szín, ami magával ragad. Az illata megtölti az orrot a pörkölt mogyorós aromákkal. Gazdag illat, zöld de mégis telt frissesség, mindez együtt tökéletes példája egy olyan olajnak, ami igazi minőséget képvisel.”

“Gyönyörű szín és tiszta, friss aroma. Csodás, friss, nem fáradt. Finom. Egészen különleges.”

“Tetszett a termék leírása és nahát! az aromája egészen mogyorós, csodálatosan betölti a szájat az íz, fantasztikusan elkészített, jól kiegyensúlyozott termék, a bírák a mi asztalunknál egyszerűen imádták. Nagyon finom olaj, igazán jól sikerült.”

A Tökmagolaj mellett Tökmagkrém is megmérettetik a Great Taste Awardson. Ezalkalommal is- immáron harmadszorra– egy csillaggal emelték ki a bírák.

A következőképpen vélekedtek a kóstolók a Tökmagkrémről:

“Igazi zöld megjelenés. Ízletes egészséges snack- nagyszerű egyensúlya a pirított tökmagnak. Imádjuk az ötletet – nagyon eredeti.”

img_5737.JPG

A másik kóstoló asztalnál megjegyezték a sűrű textúra szokatlanságát és kíváncsiak lettek volna, miként viselkedik -változik, ha alapanyagként kerül felhasználásra. A Tökmagkrém önmagában valóban igazán tömény- ahogy mondani szoktuk tapad-ragad, és nem véletlenül kedvenc felhasználási módunk rá a belőle tejföllel készült mártogatós.

Danyi Éva

Fotók: Donum Terrae 

Tradíció Budán

img_5708.JPG

A Bartók Boulevard kapuja, avagy Gellért Söröző & Brasserie, Sörre Hangolva!
A Gellért Szálló Budapest egyik legrégebbi, illetve egyik legpatinásabb szállodája. Korabeli írások alapján 1832-ben kezdték el építeni, az azonban biztos, hogy 1918-ban nyitotta meg kapuit. Persze azóta számos átalakításon, fejlesztésen ment keresztül. A szálloda éttermei 1927-től Gundel Károly irányítása alatt működtek, és európai színvonalra, elismerésre tettek szert. A Gellért innentől kezdve a vendéglátás fellegvára lett, az az etalon, ami megalapozta a szakmát. (Ajánlott utánanézni, lebilincselően érdekes.) Számtalan híresség, közjogi méltóság választotta ezt a nívós szállodát, amire büszkék lehetünk. Természetesen a fejlesztés és az innováció mindmáig nem állt meg, a mai elvárásoknak, trendeknek megfelelően járják tovább útjukat.

img_5710.JPG
Annak idején Gundel Károly ötlete volt, hogy a nagy éttermen kívül, a Gellért térről egy populárisabb, a magyar nagyközönségnek szóló éttermet nyisson, ami a manapság Gellért Söröző & Brasserie-ként működik. A 2015-ben megújuló enteriőr egyrészt laza eleganciát sugall fiatalos megoldásaival, másrészt a türkiz színek hetyke kombinálása a faburkolatokkal fesztelen hangulatot teremtenek.

img_5703.JPG

Mint bármely jó értelemben vett pub-ban, megtalálhatjuk a színes támlájú kanapékat, a kényelmes foteleket, és a kedélyes beszélgetésekre alkalmas asztalokat. Lehengerlő, a mai generáció számára ideális légkört teremtettek, miközben biztos a háttér nyújtotta profizmus.

img_5706.JPG

Észre sem veszi az ember, hogy egy szálloda egységét képző söröző vendége. Nem a véletlen műve, hogy a söröző kifejezetten a magyar vendégeket célozza meg, és erre erősít a frappáns „raklapos” terasz egyedi, semmihez sem hasonlítható budai feelingje, amit a Gellért-hegy, illetve Pest páratlan látványa tesz különlegessé.

img_5704.JPG
Az is érdekes, hogy magának a sörözőnek saját konyhája van, természetesen olyan választékkal, mely az adott tematikának karakteres alapot képes nyújtani. Séfje, Frideczky András, egy teljesen érthető, kortárs magyar konyhát visz. Úgymond sörkonyhát, ahogy a cikk címébe is írtuk: „Sörre Hangolva”. Főleg kézműves megoldásokra építenek. A tányérokon kívül mindent maguk készítenek el: ez alapja a frissességnek, és a magas minőségnek. A söröző jelleg teljes mértékig meghatározza az ételeket. András mindig elképzeli, hogy az adott italhoz milyen étel illik, mi az, amit szívesen elfogyasztana egy pofa sör mellé.

img_5707.JPG
Az étlap egy nagyon jól kitalált, őszinte konyhát láttatott velünk, szűkített, a mostani elvárásoknak megfelelő választékkal: háromfajta levest és remekbe szabott főétel választékot találhatunk rajta. A Friss saláta (1700 Ft) mellett, St. Marcellin (sajt "fondu", vajas kalács, fűszeres birslekvár: 2800 Ft). említhetjük az általunk megkóstolt és kifejezetten javasolt, zseniális Malacpofa Bruschetta-t (2300 Ft) is.

img_5701.JPG

Ha kedvünk van, fogyaszthatunk Sertéstarját (édesburgonya, balzsamos lencsesaláta, rizstészta, jus: 3500 Ft). Sült kolbászt (karfiolkrém, csicsóka, színes sárgarépák, kelbimbó, szárzeller: 3200 Ft) és Kecskesültet (burgonyagombóc, mini hagyma, zsálya, bacon, koktélparadicsom: 3900 Ft), ami a Söröző emblematikus étele. A mai igényeknek megfelelően természetesen burgerük is van, ami Söröző Burger névre hallgat. És valóban jól hangzik: rostélyos, Cheddar, paradicsom, marinált hagyma, savanyított uborka, sült burgonya (3800 Ft).

img_5702.JPG
Frideczky András a desszertek szerelmese, nem csoda hát, hogy nagy gonddal készítik el ezeket is. Mi a Túrógombócot egyből kiszúrtunk. (vaníliás édes tejföl, vajas fahéjas morzsa: 1500 Ft).
Természetesen széles sörválasztékból mazsolázhatunk. Mi a Ház Söreit ajánljuk megkóstolásra: a Gerardo-t, ami nagyon finom, krémes, testes, búzasör (0,4 l, 950 Ft) biztos el fogja csábítani a sörivókat; illetve a Giorgio-t, világos, habos varázsával, ami gond nélkül csúsztatható (0,4 l, 850 Ft).

img_5711.JPG
Mivel Buda egyik legjobb helyén lévő, elérhető árkategóriában mozgó, remek sörkonyhájáról beszélhetünk, ezért érdemes félretenni azt  hogy a Gellért Szállóban található.
Minket meggyőztek: ajánljuk kipróbálásra!

AirChef

Cím: 1114 Budapest, Szent Gellért tér 2. 

Fotók: Gellért sörözô

Bor és pálinka rajongók Mekkája

img_5681.JPG

2013-ban nyitott a Pio Vinotéka: egy klasszikus kávézó, cukrászda feeling-gel, az ehhez tartozó mini étlappal. A hely tulajdonosa a Ferences rend, innen a Pio (padre) név. Az indulás után látták, hogy azért több van ebben - a Ferenciek tere lokalitásából adódóan -, mint egy kávézó, és szép lassan beszivárgott egy bisztró étlap, ezt követően pedig a borok kínálata is egyre bővülő tendenciát mutatott. 
Tavaly döntés született a belső tér átalakítására, ami megfelel a kibővített választéknak. Így jött létre a mostani, ami érdekes kombinációja egy magyar borokra szakosodott csúcs vinotékának, egy bisztrónak és egy kávézónak. Ez a csoportosítás nálunk nem annyira elterjedt, de a vendégtér fantasztikus egyvelege lett ezeknek. 
Helyet foglalva a boros polcok és a kínáló felületek között elhelyezkedő asztaloknál, szemet gyönyörködtetően inspirálódhatunk a számtalan pincészet kecsegtető kínálatában. Az étel fogyasztása közben - ha kedvünk úgy hozza - kiválaszthatjuk, és akár meg is vehetjük a számunkra legszimpatikusabb nedűt. Olyan érdekes helyzet alakult ki, hogy náluk a vásárló és a vendég egy személy. 

img_5682.JPG
Az étlap kialakításánál fő szempont volt az átlátható, egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek választása, természetesen a borokhoz való passzolás mezsgyéjén haladva. Ami a párját ritkító választék miatt nagy gondot nem jelent. Az étlap kínálatát minimum kéthetente változtatják, kifejezetten a szezonalitást, az alapanyagokat, és természetesen a vendégek igényeit szem előtt tartva. 
A legújabb trendhez, a turisták időzóna eltolódásaihoz mérték a reggeli szervírozásának egész napra kiterjedő lehetőségét. Nagyon jó ezért, hogy a Ferenciek terén egész nap reggelizhetünk! Azt mondani sem kell, hogy a klasszikus magyar ételek, levesek (bográcsban szervírozva) részei a választéknak, ugyanúgy, mint a könnyű saláták, tészták, burgerek. Gondoltak azokra a vendégekre is, akik egy komolyabb ebédre térnek be hozzájuk: Burgundi vadragút, steakeket választhatnak, melyekhez pedig el tudják fogyasztani a kínálatból a testesebb vörösborokat. A desszertek frontján is igyekeztek a hazánkra jellemző választékot felvonultatni: a Dobos-, Eszterházy-, Fekete erdő szelet, és - a most nagyon keresett és fénykorát élő - az Áfonyás sajttorta sem hiányzik a sorból. Ebből is látszik, hogy a Pio Vinotéka széles körnek nyitotta meg kapuit. Ez nem is csoda, hiszen a belváros legeslegbelsejében mást nem is lehet. 

img_5684.JPG
A környéken dolgozókat is meg tudták fogni a hétfőtől vasárnapig, tulajdonképpen egész héten át tartó, kifejezetten pénztárca kímélő, 990 Ft-os ebédmenüjükkel, ami 11-től 15 óráig két fogást jelent: leves és főétel kombinációban. Ennél a menünél olyan kínálattal rendelkeznek, ami kielégítő egy hétköznapi ebéd elfogyasztására, viszont a vasárnapi húslevest is megkaphatjuk, ha családdal érkezünk. 
Nem csekély ültethető légyszámmal, 70 fővel áll rendelkezésre a belső tér, ami szezonban egy 40 fős terasszal kiegészül. Rendelkeznek egy külön teremmel, ami 12 fő ültetésére alkalmas, ezért inkább kisebb céges megbeszélések, üzleti vacsorák prezentálására hivatott. Ugyanakkor van egy borospincéjük, ami 40 fő befogadására alkalmas: borkóstolók, könyvbemutatók, sajtótájékoztatók színtere. 

img_5683.JPG
A boros vonal képviseletében minden csütörtökön borestek kerülnek megrendezésre, elég baráti, 3000 Ft-os árban. Ekkor 6-8 bor kóstolására kerül sor, és ehhez járó borkorcsolyákat szolgálnak fel. Érdemes ellátogatni egy-egy alkalomra, mivel kifejezetten kiemelt, nívós tételekkel ismerkedhetünk meg náluk. 
A Pio Vinotéka a belváros érdekes megoldásaival bíró, széles skálán mozgó vendéglátó helye, olyan megoldásokkal és üzletpolitikával, mely igaz, teljesen különbözik a megszokott tematikáktól, de pont ezért életképes és rendkívül érdekes színfoltja az urbánus központú vendéglátásnak.

AirChef

Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 7.

Fotók: Pio Vinotéka

süti beállítások módosítása
Mobil