Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Grand Cafe

2017. augusztus 08. - Krajec Krisztian

img_5803.JPG

A Grand Café Budapest (volt Művész Kávézó) tulajdonosa egy félig magyar, félig francia úriember. Az óriási terasz, a kifelé néző asztalok és a piros székek ötlete Franciaországból jön, hiszen ott rengeteg ilyen kis kávézó található - ezt valósították meg az Andrássy úton, idevarázsolva egy kis párizsi hangulatot. 
Mivel a hely az Andrássy úton található, evidens módon teljes mértékben kihasználja a bisztró-kávézó adottságait: kézenfekvő, hogy gondolnak a turistákra, de emellett markánsan építenek a magyar vendégkörre is. Ez a szemlélet igazából már meg is határozta a kínálatot, és az utat, amit járniuk kell. Ehhez alkalmazkodva náluk egész nap van reggeli! Jöhetünk reggel, vagy este, nem számít milyen időben: a reggeli rendelkezésre áll.

img_5804.JPG

De a kihagyhatatlan tradicionális magyar konyha választéka is megvan náluk: akár gulyáslevest is lehet bármikor enni. Nagyon jó, hogy egy levest az Andrássy úton 990 Ft-ért fogyaszthatunk! A burger - mely éttermi vonalon már egy ideje átlépte határait, és reneszánszát éli - náluk is megtalálható. És az is jó helyen jár, aki épp a délutáni sörözgetéshez keres harapnivalót, vagy csak gyorsan csillapítaná éhségét: remekbe szabott szendvicsekkel rendelkeznek. Kávézóhoz mérten természetesen fókuszban van náluk a fekete nedű minden formája. Gyorsak, mint az olaszok: nyolc másodperc alatt készül el egy espresso. Ha már francia vonal, akkor a desszertekben sem lehet másként, amihez nem is választhattak volna jobb partnert, mint a Desszert.Neked kiváló termékeit. Ennek mi is megörültünk, hiszen így az egyik legkiválóbb cukrászat termékeivel találkozhatunk náluk.

img_5805.JPG
A La Fondue tematikáját nem tipikusan erre a vonalra építették fel - hiszen kicsit furcsa is a franciás hangulathoz - de folyamatosan szerveznek fondue esteket, amit még megspékelnek kagylós témára épülő estekkel is. Na, ez így már érdekes, amit biztos mi is kipróbálunk! Elmondták, hogy ehhez szemfülesnek kell lenni, mert 90%-os foglalásra lehet számítani. Rendkívül hangulatosra alakítják ilyenkor a helyet: gyertyafény, szép teríték, borospoharak. A raclette sütőt központi helyre teszik, a folyamatosan olvasztott sajtból bármennyit és bármeddig lehet enni. Jól hangzik, igaz? A fondou-höz háromfajta sajtot használnak: ementáli, beaufort, comté; amit természetesen kenyérfalatkákkal szervíroznak. Fontos megemlíteni, hogy a minőségi sajtokat mind Franciaországból hozzák. Az estek tematikáját Jeremy Cayron Chef rakta össze és tanította be nekik, aki többek között a Sofitel Budapest főszakácsaként tevékenykedett, és természetesen francia. 
Jó kis helyet ismertünk meg bennük, kiváló megoldás lehet, ha a belvárosban járunk!

AirChef

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 46.

Fotók: Grand Cafe 

Olasz ízek a belvárosban

img_5770.JPG

Pasta Culture nemrégiben lett egyéves. Két srác, egy sikersztori! Így lehet elkezdeni azt a történetet, mikor is két barát, némi vendéglátós múlttal gondolt egyet és nyitott egy levesbárt. 
Ez már öt éve volt, és az Október 6. utcában azóta is töretlen sikerrel főzik leveseiket. Mára már egy teljesen külön háttérkonyhával is rendelkeznek, ami azt mutatja, nagyon megy a bolt. 300 adag levest tudnak napi szinten értékesíteni - nem véletlen, hiszen hosszú távon gondolkodnak, és nem is kicsiben. Minimális marketinggel elérték azt a maximális minőséget, hogy szájról szájra terjedhessen hírük. Immáron több partnernek is szállítanak: irodaházaknak, szendvicsbároknak, alapítványi rendezvényekre. 

img_5768.JPG
Hosszú és nehézkes út vezetett a következő bolt nyitásához, de ez is sikerült nekik: létrehozták tésztabárjukat. Cél itt is az volt, hogy gyorsan elkészíthető, viszont minőségi alapanyagokból előállított ételek kerüljenek ki a konyhából. Folyamatosan agyalnak, újítanak ételeiken, de a három perces kiszolgálási határt mindig próbálják tartani. Minden egyes adag tésztát külön, frissen főzik, a ragukat a háttérkonyhában készítik el hozzá - ugyanakkor igazi éttermi minőséget hoznak, street food formában. A Pasta Culture-ban akár kényelmesen leülhetünk, de egyedi, jópofa papírdobozaikba is kérhetjük az ételt, amivel el is sétálhatunk. 

img_5767.JPG
Egy olaszos, tésztás vonalat visznek, mégis inkább nemzetközi pasta-s helynek vallják magukat. Sok turista, és olasz vendég tér be hozzájuk, de 70%-ban magyar vendégkörrel rendelkeznek. Rengeteg a visszajáró leves- és pasta imádó. Vannak olyan törzsvendégek, akik képesek naponta többször is betérni hozzájuk, hogy minél több fajtát meg tudjanak kóstolni. Megtalálható a thai, a vegetáriánus és a halas vonal is ételeik között; természetesen a húsos megoldások sem hiányoznak a repertoárjukból. A leveseikben fontosnak tartják a feltéteket, ezért bravúros, ínycsiklandozó megoldássokkal rukkolnak elő újra és újra. Sikerük talán pont a változatosságukban rejlik, hiszen igyekeznek minden ízlést kielégíteni. Igazán szívvel-lélekkel végzik a dolgukat!

img_5771.JPG
Érdemes rákukkantani az oldalukra: a leveseknél napi-, a tésztáknál heti ajánlatot megtekinteni. Mikor a srácok elkezdték sorolgatni a különféle variációkat, ételeiket, őszintén alig vártuk a beszélgetés végét, hogy kóstolhassunk végre

img_5769.JPG.
A Pasta Culture délelőtt 11-től este 10-ig várja vendégeit, ebből adódóan egy kellemes vacsorára is betérhetünk hozzájuk, de akár egy jó sörözésre is alkalmasint.

AirChef

Cím: 1051 Budapest, Október 6. u. 19. 

Fotók: Pasta Culture

Mûvészet a konyhában

img_5745.JPG

Fantasztikus hely, profi kiszolgálás, tökéletes ételek! Chess Restaurant & Bar! Mi kell még? Igazából semmi! Szinte már szégyellhetnénk magunkat, hogy csak most találtunk rájuk, de ami késik, nem múlik! „Imádjuk a Dob utcát, benne van a gastromagban” - írják az oldalukon. Mi meg azt mondjuk: benne vannak a kihagyhatatlan éttermek listájában! 
Ők is egy szállodával fuzionálva működnek, kiélvezve ennek minden előnyét és hátrányát is. Az étterem letisztult desing-ja egyszerű, de elegáns vonalvezetésű megoldásai nyilvánvalóan alkalmazkodnak a szállodai háttérhez. A pasztellszínek használata eleganciát sugallnak, illetve a padló mintázata hűen tükrözi az étterem nevét. 

img_5743.JPG
Működésüknek több alappillére is van, mely dicséri a tulajdonosi háttér hosszú távú gondolkodását. Ezek közül az egyiket Kovács Antal kézműves borai adják - pincearon.hu -, ami megalapozza a minőségi borkínálatot. A másik pedig a főszezonban négy estén át hallgatható élő jazz zene, mely fantasztikus bárhangulatot teremtve ringat el minket a sanzonok világába. Ehhez még hozzátartozik a zárt kerthelyiség, ami ugyan a szállodáé, viszont a maga 30 fős befogadóképességével, az elragadó miliővel - melyhez csobogó és gyertyafény is tartozik - semmihez nem hasonlítható hangulatot teremt egy kellemes vacsorához. Természetesen a legfontosabb pillér az étel. A konyhát korábban Kovács Levente vitte, aki mára már a Zona-ban dolgozik; jelenleg pedig Takács Márk, a fantasztikusan tehetséges, extravagáns séf. Ez annál is érdekesebb, mert Márk tányérjai festőiek. Szó szerint színekben, mintákban, absztrakciókban látja ételeit, ezáltal tálalása roppant egyéni, kifinomult - így szemet gyönyörködtető perspektívából láthatjuk az ételeket. 

img_5742.JPG
Jelenleg az étlap standard, szűkített megoldású, séf ajánlattal tarkítva. Főleg magyaros tételek szerepelnek benne, kicsit visszanyúlva a tradicionális ételkehez. Vendégkörük a reggelik vonatkozásában természetesen adott, hiszen a szálloda reggeliztetését ők viszik; de a lokációnak köszönhetően nagyon sok külföldi fordul meg náluk. 
Az ételek tekintetében a képek magukért beszélnek, de muszáj kicsit bővebben megmutatni, mi is várhatja a vendéget. Előételként gombavariációt szervíroztak: a kis kockákat formáló - akár kenyérre is kenhető -, csiperkéből elkészített gombazselé nagyon frappáns megoldást nyújtott; hozzá fűszervajon lepirított kucsmagomba, laska, és barnacsiperke; e mellé még hihetetlenül jól passzolt az uborkába göngyölt japán tengeri algasaláta.

img_5744.JPG

Következő fogásként médium lazac steak-hez volt szerencsénk, amit karfiol krémmel, blansírozott pagoda karfiollal és kacsazsírban konfitált burgonyával tálaltak, amihez még tárkonyos hollandi mártást passzintottak. A tálaláshoz használt virágok savanykás attitűdje remekül belesimult az ételbe. A burger variáció volt a következő fogás - hogy kicsit a trendek felé is kacsingassunk. Elsőként a marha burger: cheddar sajttal, pirított hagymával, belga mustárral, salátával és paradicsommal. Illetve másodikként a mangalica burger: házi édes fokhagymamártással és csalamádéval. Ha ez még nem lett volna elég, kóstolhattunk desszertet is. A fantasztikus ételsort Eilinger Tamás keze munkái koronázták meg: a szarvasgombás étcsokoládé soufflé és a pezsgőkrém.

img_5746.JPG
Nagyon fontosnak tartjuk ismét megemlíteni: a kiszolgálás rendkívül profi. Nyugodtan kérdezhetünk az ételekről, borokról - biztosak lehetünk benne, hogy a felszolgálók komoly termékismerettel rendelkeznek. Mindemellett laza hangulatban, kifejezetten vendégbarát hozzáállással várják a fogyasztani vágyókat.
Reméljük, kedvet tudtunk csinálni ahhoz, hogy kipróbáljátok a Chess Restaurant & Bar-t. Mi nagyon ajánljuk!

AirChef

Cím: 1074 Budapest, Dob u. 63.

Fotók: Chess

süti beállítások módosítása
Mobil