Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Koktél in the city

2017. augusztus 11. - Krajec Krisztian

img_5847.JPG

A Gozsdu Udvar veterán bárja átalakulását követően megtalálta a tökéletes egyensúlyt étterem és szórakozóhely határán.

A Gozsdu Udvar szinte követhetetlen tempóban cserélődő vendéglátóhelyei közt biztos pont a Klikk Bistrobar, mely a környezeti zajjal nem törődve, egészen bámulatosan fejlődik. Míg a kezdetekben a Klikk kizárólag az est leszálltával éledt fel, ma már komoly versenytársa az árkádsor szinte bármely éttermének, miközben képes volt megvédeni helyét a turistanegyed éjszakájának hierarchiájában is.

img_5849.JPG

A Klikk sorsfordító újítása minden kétséget kizárólag a konyha alapjaiban való újraszervezése volt, melynek köszönhetően a isteni bárhangulathoz méltó italkínálat a legkülönfélébb, a legmagasabb minőséget képviselő fogásokkal válhatott teljessé. A napfényes órákban erősítő Klikk átgondolt, az arculatához illeszkedő, laza bisztrófogások budapesti mezőnyében szinte verhetetlen: laktató, kizárólag magas minőségű alapanyagokból készült hamburgerek, hagyományos-és vegetáriánus sörkorcsolyák és desszertek mellett a folyton megújuló séfajánlatnak is nehéz ellenállni, ez pedig vissza is köszön a népszerűségben.

img_5848.JPG

A Klikk kettős életének köszönhetően egyszerre képes egy kávé vagy egy isteni ebéd erejéig megállítani a belvárosi munkanapok forgatagát és a város egyik legjobb bárjával bíró szórakozóhelyként bevezetni a pesti éjszakába. Annak ellenére, hogy a két profil gyakran merőben eltérő megoldásokat igényel, a bisztró személyzetének mégis rendre sikerül megtalálnia a tökéletes hangot. A kiszolgálás figyelmes és végtelenül professzionális, mely ritka erény a fővárosi vendéglátóhelyek közt.

img_5846.JPG

A közelmúltban vadonatúj étlappal előrukkoló Klikk a bizonyíték, hogy a Budapesti vendéglátásban végső soron a folyamatos fejlesztés, az önreflexió által a szabad verseny során aratott győzelem az, mely valóban meghatározhat egy prémium szórakozóhelyet.

 

Cím: 1071 Budapest, Király u. 13.

Fotók: Klikk 

Ázsiában jártunk

img_5831.JPG

Ha nem is tud az ember átruccani Ázsiába, azért még nem kell lemondani a jóféle vietnami konyháról, mivel Budapesten már számtalan étterem várja tárt karokkal a vietnámi ízek szerelmeseit. Ezek közé tartozik a nemrégiben nyílt Pho Hung bisztró is a XIII. kerületben. A tulajdonos, fiatalsága ellenére, tulajdonképpen ebben nőtt fel, hiszen a családban már szinte tradíció gasztronómiával foglalkozni. Az első ránézésre kicsi hely egy elég nagy, alsó részben kialakított vendégtérrel várt minket, laza ételbáros hangulatban. A falakról nem hiányozhattak a hangulatos vietnámi pillanatokat idéző képek, és már alig vártuk, hogy belekóstolhassunk a Pho levesbe. Jellemzően északiasabban főznek, kicsit sósabb ízeket tesznek le az asztalra. Egyértelműen autentikus vonalat követnek egy vietnámi séf segítségével, és jó hír, hogy odafigyelnek a magyar vendégek igényeire is. Pho-vel, nyári és tavaszi tekercsekkel, salátákkal és más vietnami fogásokkal készülnek a vendégek fogadására.

img_5830.JPG

Ha valaki ismeri kicsit is a pho lényegét, tudja, hogy nem maradhat éhes egy igazi, tartalmas leves elfogyasztása után, de mi is alátámaszthatjuk ezt, mivel amellett, hogy az ízek rendben voltak, a mennyiséget illetõen sem kellett csalódnunk. Amennyiben igazán hamisítatlan hangulatban szeretnénk fogyasztani, a tálalásnál kérhetjük azt is, hogy mindenből hozzanak és magunk szedjük ki azt és annyit, amennyit szeretnénk.

img_5832.JPG

A tekercsek frissességére sem lehetett panasz, mivel az alapanyagok beszerzése is családi vonalon történik, jól bejáratott helyekről, és fontos is számukra azt a minőséget letenni az asztalra, ami a törzsközönség létrejöttét hozza magával. Ahhoz képest, hogy három hónapja nyitottak, a környéken lévő irodákból már felfedezték őket, nem beszélve arról, hogy a vietnámi nagykövetségről is előszeretettel járnak hozzájuk ebédre. Áraiban elég barátinak mondható, 1000 forintból azt tudjuk mondani, náluk bizony jól lehet lakni.

img_5833.JPG

Amit mindenképp ajánlanánk fogyasztásra, amennyiben még maradt hely az ebéd után, az a sült banánjuk, igazi csemege az édesszájúaknak. Természetesen minden ételüket el tudják csomagolni, elvitelre is gondoltak, ebből a szempontból is ideális, hiszen az elkészítési időre is nagy figyelmet szenteltek, öt percnél többet nem kell várni az ételre.

AirChef

Cím: 1132 Budapest, Victor Hugo u. 5.

Fotók: Phõ Hung 

A nyár bora, a rosé

 

Egy pillanatig sem lehet vitás, hogy tavasztól, őszig, a legnagyobb mennyiségben fogyasztott borfajta, a rosé. Hogy mi lehet ennek az oka? Egyszerre több minden is segíti folyamatos diadal útját. Trendy-nek mondhatja magát, könnyen értelmezhető, populáris illatanyagokkal rendelkezőnek, és ráadásnak a színe, még szexi is! A rosé, a boros világ nyitott kapuja, amin keresztül rengeteg új borrajongó érkezik. Picit beleásva ebbe a rózsaszín világba -ami egyébként az egész halvány hagymahéj színtől tart, a vadító pinkig- a legnépszerűbb szőlőfajta, bizony a Kékfrankos, aminek savassága révén, némi szódával, maga a mámorító fröccs. Persze jó pár borászat készít házasított rosét, amikor is a Kékfrankos mellé más szőlőfajták is kerülnek. Találhatunk tisztán, Merlot-ból, Cabernetekből (Sauvignon, Franc), Zweigeltből (kimondottan izgalmasak), Pinot Noir (az egyik legelegánsabb rosét adja) készült rosékat, vagy nagyon ritkán Néróból készülőket. Egyértelműen bájosabbak azok rosék, amikben van némi (1,5gr – 6gr/kg) maradékcukor, vannak borászatok, akik elkötelezték magukat a porszáraz rosék mellet. Itt már csak az ízlés dönti el, hogy kinek mi tetszik. A legerősebb rosé termelők közé tartozik a dél-balatoni, a szekszárdi, a mátrai, az egri, de szép rosékat szinte az összes borvidéken lehet találni. A magyarországi rosék 95%-a reduktív eljárással készül, így tudnak gyümölcs bombák maradni. Egy másik alkalommal, majd körbe nézünk a részben, vagy teljesen hordós érlelésű rosék között. Addig is tessék kóstolgatni, ízlelgetni! És, hogy segítsünk is egy kicsit itt van 3 remekbe szabott rosé, -amiket biztos nem talál meg áruházak polcain- méghozzá most szuper jó árakon:

img_5815.JPG

- Pastor Pince - Rosé 2016 (Szekszárd)
Juhász Tibi nagyon érti a rosékat (is), és ráadásnak most még az évjárat is rátett egy lapáttal erre a remek savszerkeztű 100% Kékfrankosból készült, gyümölcs bomba roséra. Igyuk először tisztán, hogy tudjuk hova sorolni ezt a gyönyörűséget, de utána bátran készíthetünk belőle remek jó fröccsött is!
Most: 1850 Ft helyett 1665 Ft

img_5816.JPG

- Tóth Ferenc Pincéje - Pinot Noir Rosé 2016 (Eger)
Tisztán Pinot Noirból készült (ezért is inkább a klasszikus halványabb rosé színekben játszik), ez a hihetetlen elegáns, sokrétegű, a gyümölcsök zamatokon túlmutató rosé! Remek étel-ital párosítások szereplője is lehet!
Most: 1650 Ft helyett 1485 Ft

img_5814.JPG

- Centurio – Első Fejtés 2016 (Mátra)
Ludányi Balázs hosszú évek, kitartó munkájával küzdötte fel magát a legjobb nevű kis pincék közé. Balázs kezei közül sosem kerül ki átlag bor. Így van ez, ennek a 100% Cabernet Franc Rosénak az esetében is. Balázsunk híres arról, hogy nem szeret belenyúlni a borok természetes fejlődésének útjába, és a szőlőlé is úgy gondolta, hogy nem forrja ki az összes cukrát, maradt benne 10gr/kg maradékcukor, így félszáraz lett. Ez viszont egy kicsit se felemlítsen meg senkit sem, mert jól behűtve, ritkán találni ilyen „szeder szörpöt”!
Most: 2190 Ft helyett 1971 Ft

KuponKód: FOODYNY 

Zsozsi 

süti beállítások módosítása
Mobil