Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Séfek séfe

Interjú Krausz Gáborral

2017. augusztus 16. - Krajec Krisztian

img_5922.JPG

Séftörténet a kulisszák mögül, és reflektorfényben! Őszintén beszélgettünk Krausz Gáborral, aki közel tíz év után tért haza, korábban a ZONA, majd a Bestia séfjeként dolgozott, de hamarosan feltűnik a TV2 képernyőjén is.
- Azt tudjuk, az elmúlt években mit csináltál, viszont sokakat az is érdekel, miként keveredtél a pályára, és hogyan sikerült elérned, hogy ismert séf legyél.
- A fura az, hogy én sohasem akartam szakács lenni, és nem szívtam nagymamám szoknyája mellett magamba a tudást - csak csináltam a dolgom. Persze, ha valamibe belefogok, akkor 100%-osan odateszem magam, de hazudnék, ha azt mondanám, kisgyerekként tudtam, ez lesz a hivatásom. Itthon kezdtem a pályámat, a jó öreg Gundelben, Kalla Kálmán mellett – neki köszönhető, hogy meg is jött a kedvem hozzá. Mivel vidékről jártam be, szinte az összes pénzem elvitte az utazás, de megérte, hiszen sokat tanultam. Közben Laczkó Ottó átvette a helyet, és nagyon jó barátok lettünk. Ő volt az, aki folyamatosan rugdosott, sőt, a saját pénzéből emelte a fizetésemet, amikor erre volt szükség. Ezt a hozzáállást tőle tanultam, mert később sokszor, amikor valakiben láttam fantáziát és keveset keresett, én is az enyémből egészítettem ki a fizetését. Két év után, mikor már sok mindent rám bíztak, jött egy megkeresés az akkori Cafe 57-ből. Több ismerősöm is ott dolgozott, nagyon jó volt a csapat. Ott letoltam egy évet, rengeteget tanultam, és sokkal jobban lehetett keresni. Ennek köszönhetően elkapott a lendület, nagyon nagy menőnek éreztem magam, elkezdtem mindenféle idiótaságra költeni. Aztán egy balul sikerült dolog után jó nagy adósságba keveredtem, amit csak apukám segítségével tudtam megoldani. Természetesen vissza kellett fizetnem a pénzt, ami bármennyire is jó fizetésem volt, nem volt egyszerű, ki kellett találnom valamit.
- Gondolom, kerested a lehetőségeket a megoldásra.
- Inkább az a jellemző, hogy mindig valahogy a lehetőségek találtak meg engem - ez ebben az esetben is így történt. Volt egy srác, aki a Cafe 57-ből kiment dolgozni Londonba, és egy év után haza akart jönni, így cseréltünk. Én elmentem helyette Londonba, ő meg visszajött az én helyemre, a Cafe 57-be.
- Ez milyen hely volt?
- Egy nagyon egyszerű kis vidéki pub. Egy hét alatt be is tanítottak mindenre, nem volt szakmai kihívás. Azt mondanám, már-már szégyen volt: nagyjából egy fagyasztó és egy mikró - el lehet képzelni, mi volt a szint. Viszont iszonyat jó volt a fizetés, volt szállás, és minden más adottság jó volt. Gondoltam, így gyorsan megkeresem azt a pénzt, amivel apámnak tartozom, és utána hazajövök.

- De nem jöttél!
- Nem, kilenc és fél év telt el - persze nem csak ott, sok helyen dolgoztam. Visszatérve, ez egy kis sport pub volt, és egy vasárnapi Sunday roast-on lett elegem. A sült húst, a zöldségeket és hozzá a gravy szószt (barnamártás) mindig ugyanúgy kellett csinálnom. Viszont sokat jártam be Londonba a haverokhoz, és láttam, ott teljesen máshogy készítik. Egyszer kitaláltam, hogy nem szólok senkinek, de csinálok végre egy sokkal jobbat. Már a hét közepén elkezdtem visszaforralni a húslét - tényleg nagyon finom lett - és így adtam ki a szószt. Kérdeztem a tulajokat, hogy milyen volt, és erre azt válaszolták: szuper, de a szósz múlt héten jobban ízlett – na, akkor felszívtam magam kicsit, és egyből fel is mondtam. Egy hétre rá már Londonban voltam.
- Ott már volt helyed egyből?
- Dehogy, beköltöztem a haverokhoz, és munkát kerestem. Aztán az elkövetkezendő pár évben sok helyet megjártam - a kilenc év alatt 16 munkahelyem volt, megtanultam, amit lehetett, próbáltam szakmailag a legtöbbet kihozni magamból. Tudtam, hogy előbb-utóbb hazajövök, ezért az utolsó pubtól, a szállodai étteremig, a Michelin-csillagos konyhától, a francia, angol és brit tematikájú helyekig mindent megjártam - a tanulás motivált, nem hosszútávra akartam berendezkedni.

img_5929.PNG
- Nem lehetett egy unalmas időszakod!
- Azt nem mondanám. Pláne, hogy akkoriban volt egy ausztrál csajom, aki egyébként cukrász volt, és sokat mesélt arról, milyen jó náluk az élet. Úgy képzeltem, mikor ő két év után hazamegy, én is vele tartok. Igen ám, de az induláshoz pénz kellett, és nekem soha nem volt félretett pénzem. Az utolsó pillanatban, az indulása előtt döbbentem rá, hogy nem tudok vele menni, és ennek sajnos szakítás lesz a vége - persze padlóra is kerültem. Akkor jött egy pókeres időszakom: fejembe vettem, hogy ebből összeszedem a pénzt. Nem akartam annyiban hagyni, a lány után akartam menni. Egyszóval hol nyertem, hol vesztettem, persze nem kis összegeket, de a vége az lett, hogy csak futottam a pénzem után. Egy pont után döntenem kellett: elengedtem a lányt, és tudatosan kezdtem építeni a karrieremet. Akkor mentem el Pierre Koffmann-hoz (Az első francia séf, akinek 3 Michelin-csillagja volt Londonban.), akinél az összes nagy séf tanult, például Gordon Ramsay, Marco Pierre White - aki a legnagyobb példaképem - és Tom Aikens is. Nyitott egy új éttermet egy szállodában, megpróbáltam, és végül felvett - gondolom utánam nézett, láthatta, hogy sok helyen dolgoztam, köztük Michelin-csillagos helyeken is. Ott az volt a gond, hogy a dolgozók 80%-a francia volt, nem akartak angolul beszélni, és emiatt sok súrlódás volt közöttünk. Nem töltöttem ott sok időt, de a szállodán belül sok éttermet megjártam, és rengeteget tanultam.

img_5927.PNG
- Utána mit csináltál?
- Egy darabig kerestem az utam. A lakhelyemhez közel járogattam egy pub-ba, ahol, mint kiderült, magyar volt a séf. Megkért, néha ugorjak be helyette - a vége az lett, hogy heti négy napot dolgoztam már. Mikor ő hazajött Magyarországra, rám bízta a konyhát. Én nagyon élveztem, mert ez volt az első hely, ahol egyedül csinálhattam a dolgom, nem szólt bele senki - a végén felkért, hogy legyek én a séf. Megkaptam a pénzem, és elkezdtem fejleszteni az éttermet, amivel a sok munka eredményeként elkezdtünk szintet lépni. Mielőtt átvettem, ez a hely volt Kelet-London legjobb pub-ja, miután átvettem, mi lettünk Kelet-London legjobb étterme. Nagyon megdobta a környéket, aminek a vége az lett, hogy már két hétre előre kellett asztalt foglalni. Aztán jött egy nagyon jó food kritika, egy duplaoldalas cikk, amiben megemlítettek név szerint, és ami a számomra a lényeg: azt írták, hogy enyém a legjobb Sunday roast a környéken, és London legjobb szósza az a szósz, amit nem értékeltek anno.
- Gondolom, nagyon büszke is voltál.
- Igen, azt mondtam magamban: Na, itt vagyok kilenc éve, kezdtem egy kis vidéki pub-ban, és elértem azt, hogy enyém a legjobb szósz Londonban. Ezt megcsináltam! Ebből kerekedett ki az, hogy az Instagram-on ezt valahogy meglátta Baldaszti Péter. Mivel a ZONA-ban új koncepciót akartak, megkerestek, hogy dolgozzak náluk. Épp akkor jöttem haza két hét szabira, így leültünk a dolgot megbeszélni. Bár akkor már nem nagyon akartam hazajönni, mert volt egy komoly orosz barátnőm, akinek esze ágában sem volt Magyarországra költözni - és ugyan minden jól alakult kint, mégis itthon kötöttem ki. Először nem is értettem a felkérést, mert a ZONA teljesen más volt, mint a londoni pub. Egy elég macerás próbafőzés után kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot, kezet fogtunk és eldőlt minden. Persze a próbafőzés nagy para volt, tudtam, hogy felhajtás lesz körülötte, és még senki sem ismert itthon. Soha nem is felejtem el, mert az indulás - be kell valljam - nagyon vacak volt. Nem volt időm igazán felkészülni, nem mertem senkire semmit rábízni, és mindent én akartam csinálni. Ciki volt - azt kell mondanom -, nem sikerült, tényleg nagyon szégyelltem magam. A mai napig úgy emlegetem: A fekete csütörtök! De hál’ istennek, továbbra is támogattak, és a végén összeállt az egész, és úgy gondolom, jól működött a történet. Nem sokkal később már a Liberté Kávéház – Galgóczi Gábor séf vezetésével - is hozzám tartoztott, valamint a Ritz-Carlton Hotelben lévő Deák Street Kitchen étlapkoncepciója is. A ZONA-t Krizmanics Norbert vezette, én pedig executive séfként próbáltam minden téren megfelelni. Nagyon nagy volt a pörgés és élveztem is, viszont jött egy új tulajdonos, akivel az elképzeléseink sajnos nem igazán passzoltak. Lényeg az, hogy elváltak útjaink.
- Ez egy nagy törés volt a számodra?
- Annyira nem, persze sajnáltam a dolgot, de azért helyén kezeltem a történetet. Közben szerepeltem a Konyhafőnök-ben, mint vendég séf, és ott találkoztam először Wossala Rozinával. Jóban lettünk, sokat beszélgettünk, és végül is úgy kerültem a Bestiába, hogy pont séfet keresett. Teljesen más vonal volt, mint a ZONA a nagy húsokkal, a BBQ tematikával. Szépen nekiálltam felépíteni a csapatot, megcsináltuk az étlapot, és Rozinával berobbantottuk a helyet. Október végén jött egy felkérés, hogy ki tudunk-e menni Rozinával két hétre Los Angelesbe, segíteni a TomGeorge indításában. Nyilván ment a dolog, hiszen ez egy nagy lehetőség volt - a két hétből végül pedig két hónap lett. Nagyon sokat köszönhetek nekik, óriási élmény és fantasztikus munka volt: a konyha berendezése, a kitűnő alapanyagok. Mivel elhúzódott az ottlétem, a hazajövetelem után volt bőven munkám a Bestiával, mert időközben voltak morális problémák, de megoldottam a helyzetet.
Közben érkezett egy felkérés a TV2-től, hogy menjek be egy casting-ra, mert indul egy új műsor, a Séfek Séfe /  augusztus 28-tól hétköznap esténként látható a TV-2n/ el is mentem, de egy jó hónapig nem kaptam visszajelzést, és már le is tettem a dologról, mikor mégis felhívtak. Úgy alakult a dolog, hogy kiválasztottak a műsorhoz, és én lettem Wolf András és Vomberg Frigyes társa. Andrissal én már jóban voltam, Fricit ugyan nem, de a munkásságát ismertem - ilyen emberekkel dolgozni óriási lehetőség és megtiszteltetés. El is indultak a forgatások, reggeltől estig rengeteget dolgoztunk, nagyon jó hangulatban telt a forgatás, és közben a Bestiába is mentem, és csináltam a dolgom. De a végén úgy éreztem, hogy ez már sok: kicsit kiégtem, kell egy kis pihenés. Rozinával is voltak szakmai vitáink - ami természetes egyébként -, és úgy döntöttünk, hogy a barátságunk többet ér annál, hogy elrontsuk. Ezért megszületett a közös döntés, és otthagytam a Bestiát. Fontos megemlítenem, hogy a mai napig nagyon hálás vagyok neki, valamint a többi tulajdonosnak, Lefkovics Györgynek és Sztanó Tamásnak, hiszen sokat kaptam tőlük: mind szakmailag, mind pedig emberileg. De ennek úgy látszik így kellett történnie.

img_5933.JPG
- És hogyan tovább?
- Mint mondtam, az utolsó időszak nagyon intenzív volt, ezért most úgy döntöttem, kicsit pihenek: megvárom azt a lehetőséget, amiben jól tudom magam érezni, amiben újra érzek kihívást és kellő motivációt. Nem beszélve arról, hogy a tévézés is nagyon megtetszett – szerintem fantasztikus műsort hoztunk össze, olyat, amit még nem látott a közönség. Nagy izgalommal várom az indulását, hiszen műsor tematikailag, és szakmailag is szuper. Nem zsűritagok vagyunk, annál jóval több szerepünk van, hiszen a tehetségek a mi vezetésünkkel küzdenek majd.
- Mi van, ha nem jön semmilyen lehetőség?
- Sosem voltam egy nagyon aggodalmaskodó típus, akkor sem dől össze a világ. Ráadásul van „B” tervem: elmegyek Izraelbe egy farmra, vannak ismerőseim kint. Ott is gasztroforradalom van, rengeteg jó étteremmel és fantasztikus alapanyagokkal.

img_5921_1.JPG
- Van kedvenc éttermed Magyarországon?
- Nem is kedvenc éttermeim, hanem kedvenc ételeim vannak: a Beszállóban az Udon bolognese, nagyon jó tészta van a Bao-ban, a Két Szerecsen-t, a Pest-Buda Éttermet is szeretem, Lutz Lajost házias ízeivel és a Borkonyha is fantasztikus. De a laza konyhájával a KGB-t is kiemelhetném, és a Stand25-öt is, valamint jó érzés látni, ahogy Krizmanics Norbert bontogatja szárnyait az Urban Tigerben.
- Így, a vége előtt kíváncsi lennék, neked mi a kedvenc ételed?
- Erre könnyű a válasz: Lecsós Pizza

img_5924.JPG
- Reméljük Gábor, itthon tovább tudod építeni a karriered. Köszönjük szépen a riportot!

AirChef

Elképesztô Magyar rekord

img_5920.JPG

Magyar virtus: elképesztő szürkemarha pörkölt rekord született!
Szezonban telis-tele vagyunk különböző fesztiválokkal. Ezek tematikája teljesen más és más, viszont a legmagyarosabbak közé tartozik a V. Harsányi Szürkemarha Fesztivál. Több éve, a Hortobágy kapujában kerül megrendezésre, ahol megmérettetnek a szabadtéri főzés nagymesterei - az idei is fantasztikusra sikerült.
Szinte egy egész falut építettek erre az alkalomra, megannyi látványossággal, hiszen a mostani rendezvényre is tízezrek látogattak el. Kicsiknek és nagyoknak is akadt látnivaló és szórakozás az ételeken kívül is: csikós- és lovasbemutatótól, a veterán járművekig, a koncertektől, a gyerekek nagy örömére létrehozott különféle játékokig. Fantasztikus dolog a szalmabálákon ugrálni, a fakosaras körhintán röpülni a szélben, a népi játszóházban kézműveskedni, vagy óriási élmény felmászni a gyönyörűen felújított régi traktorokra.
Természetesen a főzés volt a fókuszban, ahol is a szürkemarhából készült ételeké volt a főszerep. Három kategóriában lehetett indulni: leves, pörkölt, és egyéb. De volt, aki megtörve a pörköltképet - természetesen sokak örömére - halászlét dobott a tűzre. Lépten-nyomon bográcsokban fortyogó csodás ételekkel lehetett találkozni, és az ilyen alkalmakkor kihagyhatatlan ökörsütés is szerepelt a palettán. 100 csapat indult, és vethette be minden tudását a fődíjért, ami egy szürkemarha tinó volt.
A zsűri elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács volt; Cseh Róbert Udvariszakács és a Szabadtűzi Lovagrend lovagja pedig az egyik zsűritag, aki a közönségnek, egy bemutató keretében maga is megfogta a fakanál végét: vesepecsenyét és lecsós pirított burgonyát rittyentett az asztalra, illetve segített nekünk eligazodni az eseményen.
A fesztivál fő attrakciója egy rekordkísérlet volt, ami meg is valósult: egy óriási üstben 6000 adag szürkemarha pörköltet készítettek. Lükő Péter szakács irányításával, egy három köbméteres üstben készült el a rekordmennyiségű pörkölt, mely mellé jó kis tarhonyát és házi savanyított uborkát lehetett magunkhoz venni. Ezzel be is főzte magát a gasztrorekordok közé, nem beszélve arról, hogy ezzel öregbítette a szürkemarha pörkölt hírnevét.

AirChef

A világ Top 10 leggazdagabb séfje

A világ leghíresebb és legnevesebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Többet képviselnek, mint a kellemes vacsorák. Ezeknek a híres szakácsoknak többsége saját televíziós műsorokkal, termékcsaládokkal és könyvekkel rendelkezik. Valójában több közülük többé nem is fôz már étteremben, mert túl elfoglalt. Ugyanis nekik vezetniük kell akár éttermek láncolatát, televíziós műsorokat, filmeznek, szakácskönyveket készítsenek, és show müsorokban beszélgetéseken jelenjenek meg.

 Vessünk egy pillantást a 10 leggazdagabb szakácsra a világon.

10. Nigella Lawson

img_5867.JPG

 

Nigella Lawson sokkal több, mint egy szakács. A londoni születésű híresség újságíró, könyvíró, kritikus, televíziós személyiség és műsorszolgáltató. 

1998-ban kiadta első, "Több mint 300.000 példányban" kiadványt, hogyan lehet enni. 2000-ben írta a How To Be A Domestic Goddess-t. A könyv elnyerte a brit "év szerzőjének" díját. 1999-ben elindította a saját főzőműsorát, melynek a házigazdája is egyben. 

Becsült vagyona 15 millió dollár. 

9. Paula Deen

 img_5883.JPG

Paula Deen a Lady & Sons étterem tulajdonosa. Ő a világ egyik leghíresebb séfje. Tizennégy szakácskönyvet írt. Deen főzőkarrierjét a The Bag Lady nevű otthoni vállalkozásával kezdte, de hamar kinőtte az otthoni konyháját, így 1991-ben megnyitotta a Lady nevű éttermet, melyet 1996-ban a Lady & Sons étterem követett, mely nagy sikert aratott. 2008-ban nyitotta meg a Paula Deen büfét. 2009-ben saját desszertmárkájával indult, amelyet a Walmart üzletekben adtak el.

Deen saját kiadójával jelentette meg két könyvét. A Lady & Sons Savannah Country Cooking és a Lady & Sons Savannah Country Cooking 2. A QVC-ben és az Oprah Winfrey Show-ban jelent meg. 

2015-ben Deen elindította a Paula Deen csatornát a ROKU-nál. Deen becsült vagyona 16 millió dollár.

8. Mario Batali 

img_5884.JPG

Mario Batali mester szakács, étterem tulajdonos, író és televíziós személyiség. Több társulattal rendelkezik Hong Kongban, Las Vegasban, Los Angelesben, New York-ban és Szingapúrban. 27 éves korában a Santa Barbara Four Seasons Biltmore Hotel sous kepje volt. Megindította a Po-t, egy népszerű New York-i éttermet, amely nagy sikert aratott. Étterme népszerűsége arra késztette őt, hogy saját showját a Molto Mario-t bemutassa egy fözôcsatornán. A műsort 1996 és 2004 között sugározták.

Négycsillagos értékelést kapott a New York Times-tól, és ez lett az első olasz étterem, amely több, mint 40 éve kap négy csillagot. Becsült vagyona  25 millió dollár.

 

7. Ina Garten 

img_5885.JPG

 Szakácsnői karrierje az ínyenc receptekkel, a mezítlábas Contessa-val kezdődött. Folytatta a szakácskönyvek, magazincikkek készítését, és saját "kényelmi " termékeket hozott létre.

A Garten szakácskönyvei bestsellerek. A mezítlábas Contessa-szakácskönyv három utánnyomással készült. A becsült vagyona  44 millió dollár.

 

6.  Emeril Lagasse

img_5886.JPG

Az Emeril Lagasse a két Gasztrócsatornáról ismert, az egyik Emeril Live és a másik Emeril Essence. Johnson  és Wales gimnáziumban végzett. 1979-ben a Dunfey's Hyannis Resort ügyvezetője. 2009-ben a Lagasse lett a Bravo's Top Chef bírója. A Jon & Kate Plus Eight-n vendégszerepelt. Becsült vagyona 50 millió Dollár.

 

5. Rachael Ray

img_5897.JPG

Rachael Ray egy híres szakács, televíziós mûsorvezetô. Saját mûsora a Rachael Ray show. 

Számos bestseller szakácskönyv írója, és 2006-ban kiadta saját magazinját Everyday With Rachael Ray címmel. Ray három Emmy-díjat nyert a show-kért. A főzési karrierje egyszerű receptekre összpontosított. A legtöbb receptje 30 perc vagy kevesebb idô alatt készül el. A becsült vagyona 75 millió dollár.

 

4. Wolfgang Puck

img_5898.JPG

 

Wolfgang Puck az egyik legismertebb szakács a világon. Puck szakács, étterem tulajdonos, író és színész. Ausztriában született, cukrász édesanyjától tanulta meg a fôzést. Éttermei 2004 óta szerepelnek a Top 40 éttermek listáján. 20 étteremmel büszkélkedhet, továbbá 80 Wolfgang Puck Express-t birtokol. Van saját termékcsaládja, amely konzerveket tartalmaz.

A következô filmekben szerepelt: Frasier, Las Vegas és a The Weatherman and Tales of the Crypt. Becsült vagyona 75 millió dollár.

 

3. Gordon Ramsay

img_5899.JPG

Gordon Ramsay jól ismert személyiség, mint müsorvezetô és mint Séf egyaránt.  A skót születésű szakács négycsillagos éttermeket és a legnépszerübb televíziós műsorokat birtokolja, mint pl. Az amerikai mesterszakács. Televíziós műsorai közé tartozik a Hell's Kitchen, a Ramsay's Kitchen Nightmares, az F Word és a Master Chef. Ramsay üzleti tevékenységei közé tartozik az éttermek tulajdonlása, a tanácsadás és a televíziós műsorok.

2006-ban elnyerte a Restaurateur of the Year díjat. Gordon Ramsay londoni éttereme nyolc éve London egyik legjobb étterme. Ramsey tagja lett a Culinary Hall of Fame-nek 2013-ban. Becsült vagyona 175 millió dollár.

 

2. Paul Bocuse

img_5900.JPG

Paul Bocuse francia szakács, aki több éttermet is birtokol. Folyamatosan azt hangsúlyozta egész életében, hogy a fôzéshez mennyire fontosak a friss alapanyagok. Ő a világ egyik legelismertebb szakácsa.

Az Auberge du Pont de Collonges étterme egyike azon londoni éttermeknek, amelyek valaha is 3 csillagos minősítést kaptak. 2011-ben Bocuse-t kitüntették a Culinary Institute of America évszázados szakács díjával! Bocuse a modern francia konyha nagykövete. Becsült vagyona 185 millió dollár.

 

1.  Jamie Oliver

img_5901.JPG

Jamie Oliver a leggazdagabb és legfiatalabb séf a listán. 1975-ben született, séf, televíziós személyiség és vendéglátó. Ő a legismertebb szakács a TV-műsorokból. Számos sikeres szakácskönyvet írt, és globális kampányt hozott létre a jobb és egészségesebb ételekért a gyerekeknek. 

2005-ben hozta létre a "Feed Me Better" kampányt. A kampány célja, hogy segítse a brit gyermekeket az egészségesebb élelmiszer-választék elérésében. Saját főzőműsora a The Naked Chef, majd folytatta a "Jamie's Kitchen" című főzőversenyt. Becsült vagyona 400 millió dollár.

süti beállítások módosítása
Mobil