Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Tradíció Budán

2017. augusztus 02. - Krajec Krisztian

img_5708.JPG

A Bartók Boulevard kapuja, avagy Gellért Söröző & Brasserie, Sörre Hangolva!
A Gellért Szálló Budapest egyik legrégebbi, illetve egyik legpatinásabb szállodája. Korabeli írások alapján 1832-ben kezdték el építeni, az azonban biztos, hogy 1918-ban nyitotta meg kapuit. Persze azóta számos átalakításon, fejlesztésen ment keresztül. A szálloda éttermei 1927-től Gundel Károly irányítása alatt működtek, és európai színvonalra, elismerésre tettek szert. A Gellért innentől kezdve a vendéglátás fellegvára lett, az az etalon, ami megalapozta a szakmát. (Ajánlott utánanézni, lebilincselően érdekes.) Számtalan híresség, közjogi méltóság választotta ezt a nívós szállodát, amire büszkék lehetünk. Természetesen a fejlesztés és az innováció mindmáig nem állt meg, a mai elvárásoknak, trendeknek megfelelően járják tovább útjukat.

img_5710.JPG
Annak idején Gundel Károly ötlete volt, hogy a nagy éttermen kívül, a Gellért térről egy populárisabb, a magyar nagyközönségnek szóló éttermet nyisson, ami a manapság Gellért Söröző & Brasserie-ként működik. A 2015-ben megújuló enteriőr egyrészt laza eleganciát sugall fiatalos megoldásaival, másrészt a türkiz színek hetyke kombinálása a faburkolatokkal fesztelen hangulatot teremtenek.

img_5703.JPG

Mint bármely jó értelemben vett pub-ban, megtalálhatjuk a színes támlájú kanapékat, a kényelmes foteleket, és a kedélyes beszélgetésekre alkalmas asztalokat. Lehengerlő, a mai generáció számára ideális légkört teremtettek, miközben biztos a háttér nyújtotta profizmus.

img_5706.JPG

Észre sem veszi az ember, hogy egy szálloda egységét képző söröző vendége. Nem a véletlen műve, hogy a söröző kifejezetten a magyar vendégeket célozza meg, és erre erősít a frappáns „raklapos” terasz egyedi, semmihez sem hasonlítható budai feelingje, amit a Gellért-hegy, illetve Pest páratlan látványa tesz különlegessé.

img_5704.JPG
Az is érdekes, hogy magának a sörözőnek saját konyhája van, természetesen olyan választékkal, mely az adott tematikának karakteres alapot képes nyújtani. Séfje, Frideczky András, egy teljesen érthető, kortárs magyar konyhát visz. Úgymond sörkonyhát, ahogy a cikk címébe is írtuk: „Sörre Hangolva”. Főleg kézműves megoldásokra építenek. A tányérokon kívül mindent maguk készítenek el: ez alapja a frissességnek, és a magas minőségnek. A söröző jelleg teljes mértékig meghatározza az ételeket. András mindig elképzeli, hogy az adott italhoz milyen étel illik, mi az, amit szívesen elfogyasztana egy pofa sör mellé.

img_5707.JPG
Az étlap egy nagyon jól kitalált, őszinte konyhát láttatott velünk, szűkített, a mostani elvárásoknak megfelelő választékkal: háromfajta levest és remekbe szabott főétel választékot találhatunk rajta. A Friss saláta (1700 Ft) mellett, St. Marcellin (sajt "fondu", vajas kalács, fűszeres birslekvár: 2800 Ft). említhetjük az általunk megkóstolt és kifejezetten javasolt, zseniális Malacpofa Bruschetta-t (2300 Ft) is.

img_5701.JPG

Ha kedvünk van, fogyaszthatunk Sertéstarját (édesburgonya, balzsamos lencsesaláta, rizstészta, jus: 3500 Ft). Sült kolbászt (karfiolkrém, csicsóka, színes sárgarépák, kelbimbó, szárzeller: 3200 Ft) és Kecskesültet (burgonyagombóc, mini hagyma, zsálya, bacon, koktélparadicsom: 3900 Ft), ami a Söröző emblematikus étele. A mai igényeknek megfelelően természetesen burgerük is van, ami Söröző Burger névre hallgat. És valóban jól hangzik: rostélyos, Cheddar, paradicsom, marinált hagyma, savanyított uborka, sült burgonya (3800 Ft).

img_5702.JPG
Frideczky András a desszertek szerelmese, nem csoda hát, hogy nagy gonddal készítik el ezeket is. Mi a Túrógombócot egyből kiszúrtunk. (vaníliás édes tejföl, vajas fahéjas morzsa: 1500 Ft).
Természetesen széles sörválasztékból mazsolázhatunk. Mi a Ház Söreit ajánljuk megkóstolásra: a Gerardo-t, ami nagyon finom, krémes, testes, búzasör (0,4 l, 950 Ft) biztos el fogja csábítani a sörivókat; illetve a Giorgio-t, világos, habos varázsával, ami gond nélkül csúsztatható (0,4 l, 850 Ft).

img_5711.JPG
Mivel Buda egyik legjobb helyén lévő, elérhető árkategóriában mozgó, remek sörkonyhájáról beszélhetünk, ezért érdemes félretenni azt  hogy a Gellért Szállóban található.
Minket meggyőztek: ajánljuk kipróbálásra!

AirChef

Cím: 1114 Budapest, Szent Gellért tér 2. 

Fotók: Gellért sörözô

süti beállítások módosítása