Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Hoppácska a kürtöskalács újratöltve

2017. május 10. - Krajec Krisztian

 

img_4171.JPG

Hoppácska? De miéééért? Erre kerestük a választ, és szerencsésen meg is találtuk: a street food világának egy zseniális abszolválására leltünk bennünk. A KÜRTŐSKALÁCS kicsit megkopott, fesztiválokra és utcai kitelepülésekre kárhoztatott, de mindannyiunk által szívesen majszolt mivoltát teljesen átvarázsolták! Nagy szükség volt már ilyen kezdeményezésre, ami a tradíciókon nyugvó kürtőst merőben más köntösbe bújtatva mutatja meg. Van új a nap alatt, köszönjük szépen!
Elsétálva a Ráday utca 33. szám alatt megbúvó üzlethelyiségükig, számos étterem, kávézó és bár kecsegtet gasztrós élményekkel; viszont mi nagy izgalommal vártuk, hogy végre megtudjuk, mi rejlik a Hoppácska cégtáblája alatt. 

img_4169.JPG


Két elszánt barát, Hopp Zsolt (így már a név is érthető) és Nagy Sebestyén agyából pattant ki az ötlet, azonban úgy gondolták, hogy a 123. kürtőskalácsost mégsem kéne megnyitni. Elsőnek azt találták ki, mi lenne, ha - elrugaszkodva a megszokottól - az édes kürtőst sós verzióban készítenék el, és ezt még megtöltenék ezzel-azzal. Gyerekkorukból - szerintem sokan közülünk is - emlékeztek még azokra a sajtos rolókra, amiket alig vártak, hogy felfalhassanak (Mézes Mackó fajta, hmmm), és a mai napig kevés helyen lehet igazán jót kapni. Ilyet szerettek volna valahogy készíteni, amit otthon, „sufnituning-ban” kezdtek megvalósítani. Különböző sajtok felolvasztásával elkészítették a saját krémjüket, majd beletöltötték egy sós kürtősbe. Ez volt az első. Miután a család a csodájára járt, már tudták, jó úton haladnak. 

img_4168.JPG


Azóta már természetesen teljesen más, hiszen - hosszas kísérletek után - saját receptúrát alkottak a tésztára is. Immáron saját kürtőskalácsuk van, ami a tölthetőség szempontjából masszív, ropogós, és természetesen finom. Alapelv náluk, hogy kerülik a mesterséges anyagok használatát: se a tésztáikba, se a töltelékeikbe, se pedig sós ételeikbe nem tesznek ilyet. A nyitás óta eltelt fél év alatt természetesen több verziót is készítettek már, és elérték, hogy aki egyszer megízleli isteni kalácsaikat, az bizony kétséget kizáróan vissza is tér hozzájuk. A szűkebb lokációból már napi szinten visszatérő vendégeik vannak; sőt, már többen úgy érkeznek hozzájuk, hogy a töltött kürtőskalácsaikból egy egész családnak való vacsorát haza is visznek. 

img_4167.JPG


Zsoltnak és Sebestyénnek a Hoppácska a gyereke: nem kétséges, hogy szívvel-lélekkel végzik a dolgukat. Üzletükbe kedvességgel megfűszerezett hangulatot teremtettek: mindenkivel beszélgetnek, egy-egy jó szó, viccelődés mellett, nagyon jó minőségű kiszolgálással fogadják a vásárlókat. Egyszerűen jól érzi magát az ember náluk. Nekik számít a vendég véleménye, sőt építenek is arra, ezért a választékot úgy alakítják, ahogy a visszajelzések alapján látják. Erre példa az édes kürtőskalácsuk egyike, a fehér csokis. Szerintünk is ellenállhatatlan édességük, ami igazából nem Sebestyén kedvence, de akkora sikere van, hogy szerinte soha nem kerül le az étlapról. De kapható volt karamellizált körtés krém is, ami csak azért távozott a kínálatból, mert fontos nekik a minőség, és már nem lehetett jó alapanyagot beszerezni belőle. A levendula krémes variánssal a hölgyeknek kedveznek, de a pezsgőkrémes-epres kaláccsal is óriásit alkottak. A sós vonalon is kecsegtető kínálatuk, ami belőlünk is törzsvendéget fog csinálni. A magyaros, az olaszos, a csípős és a füstölt lehetőségek közül alig bírtunk választani.

img_4166.JPG

A mi választottunk egy cheddar sajtos, full extrás verzió volt; illetve egy pulykás csoda: korianderes házi majonézzel, fűszeres zöldséges pulykamellel, karamellizált almával spékelve és az alján egy kis fehér borral, fahéjjal. Az olaszos verzió kicsit furán hangzik kürtőskalácsban, de csak ajánlani tudjuk: marhahússal, zöldséges paradicsomszósszal, kakukkfüves kézműves sajttal, friss bazsalikommal. 
Mit mondhatunk még ezek után? Nem szükséges semmit, hiszen egy dologgal lehet csak megértetni elragadtatásunkat: el kell

AirChef

Cím: 1092 Budapest Ráday utca 33. 

Fotók: Hoopácska 

süti beállítások módosítása