Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Gyorsan, finomat! Meatology

2017. április 04. - Krajec Krisztian

img_3675.JPG

Mit tudnak összehozni a jó testvérek, pláne, ha mindketten a gasztronómia világának elhívatott szakemberei? Egy szó : MEATOLOGY!
Pataky Pétert már nem kell bemutatni, ismerhetjük nevét a debreceni IKON étterem séfjeként, vagy az Ízes Életből, testvéréről viszont kevésbé hallottunk. Pataky Tibor előbb kezdte vendéglátós pályafutását, mint Péter. Tiszavasváriban üzemeltetett egy kávézóval, büfével, szórakozóhellyel egybekötött komplexumot, de dolgozott Kanadában, Írországban és négy évet töltött Londonban. Igazából mindig a vendéglátás konyhán kívüli részét vitte, valójában ő a Meatology alapítója. Kézenfekvő természetesen, hogy a kettejük tapasztalatára támaszkodva szilárd alapokat lehet teremteni egy új étterem létrejöttéhez. Csatlakoztak azokhoz az ismert és elismert konyhafőnökökhöz, akik saját elképzeléseiket, megszerzett tudásukat gasztrobárba injekciózva tárják a nagyközönség elé.
Valljuk be, nincs ellenünkre a dolog. Egyrészről színesítik Budapest gastropalettáját, másrészről, igenis eljött az ő idejük. A számtalan street food mellett mégis kiemelkednek teljesen új koncepciójukkal,és megmutatják hogyan lehet gyorsan, mégis magas minőségben, jót tenni a vendégek elé. Tibor két hónapos keresgélés után talált rá a helyiségre, cél volt a belváros, hiszen a gasztró vérkeringésének a központja itt található. A Bajcsy-Zsilinszky úton, a Bazilika szomszédságában, a külföldi turistákat és a magyar éhes szájakat egyaránt ki tudják szolgálni a 25 férőhelyes bárpultjukkal. A hangulat teljesen eltalált, urbánus, a mai trendeket kielégítő. A magasított székekről ráláthatunk az utca forgatagára, és cappuccinónk krémes társaságában leereszthetünk a rohanásban. Az L alakú alaprajznak köszönhetően, amennyiben akarunk, el is bújhatunk a kíváncsi szemek elől, a meghittebb hangulatra vágyóknak, és akár kisebb társaságoknak is ideális.

img_3672.JPG
Beléptünkkor egyből szembeötlő a régen narancssárgában pompázó, mára már antikolt szürke fal, amire felkerült a logó, olyan hatást keltve, mintha egy óriási pecsételővel nyomták volna fel. A bútorzat többi eleme ehhez hozzá passzintva, világos tölgyfa megoldásokat kapott. A Meatology legmarkánsabb belsőépítészeti eleme a látványkonyha, magamban csak akváriumnak becéztem. Az óriási üvegfelületen keresztül, akár szórakoztató műsornak is felfogható előadás folyik. A szakácsok sürgés-forgását láthatjuk, mintha megelevenedne egy főzőműsor az ember szemei előtt. És az is roppant bizalomkeltő és érdekes, amikor az általunk rendelt étel elkészítését végigkísérhetjük, egészen a tálalásig.
Frappáns megoldással a konyha vendégtér felőli párkányán kialakították a saját fűszeres kertjüket, ami nem csak látványában zöldel előttünk, hanem rendkívül praktikus is. Az ételválaszték koncepciója Péter egy másik vállalkozásán alapszik. Egy régi barátjával szuvid húsüzemet üzemeltet, innen érkeznek az alapanyagok a Meatology-ba is. Ennek a ’sous vide’ technológiának köszönhetően tökéletesen megőrizhető a húsok zamata, nedvességtartalma, kellemes állagúak lesznek és az eltarthatóságuk is megnő. Ez teljesen alkalmas ahhoz, amit ők képviselnek (slow food fast).

img_3673.JPG


Már induláskor eldöntötték, hogy a vendégek érkezésétől számított 10 percen belül eléjük kerüljön a minőségi, szép tálalással bíró étel. A rendelés leadásakor kezdik el készíteni, de miután szuvid a hús, például egy tarja 3 perc alatt kész, mire megpirul a zsömle, előkerül a szósz, pont meg is sül. Meatology konyhája bizonyíték arra, hogyan lehet nagyon magas minőséget gyorsan létrehozni, úgy, hogy a szervizidő, 5-10 perc környékén van tartva. Egyenlőre a választék még szűkített, de sok tervük van folyamatban, a csülök, a grillkacsa, térdelőrajtban várják a megvalósítás pillanatát. Minden szinten a minőségre törekedtek. Italválasztékukban is, és nem beszélve a kávéjukról. Örömmel tapasztaltuk náluk, hogy a kiegészítőkre is olyan gondossággal figyelnek, mint az ételekre. Egy olasz kávét használnak, a Caffe MAURO-t, összesen hat helyen készítik csak, 100% arabica, picit savas, mandulás felhangokkal bíró fajta, aminek nagyon jól áll a tej, de eszpresszóként is megállja a helyét. Máshol nem is nagyon találkozhatunk ezzel a fajtával!

img_3674.JPG


Jelenleg 10h-22h-ig várják vendégeiket este egy kis gyertyafényes hangulattal megspékelve, tavasztól pedig a terasz is nyitva lesz annak, aki egy jó szendvicset szeretne elfogyasztani. Mi is azt tettük, és ettük, Péter csak pirkesznek hívja a dolgot, több variánsban is az asztalra kerülhet. Ezt mindig fenntartja majd a palettán, akár konfitált kacsanyakkal, buggyantott tojással, vagy csirkepaprikással feldobva. A mi tányérunkra pirítósra rádobott tintahal, korianderes kókusztejes variánsban került, ázsiai hangulatot idézve, majd egy igazi magyaros virtusban megoldott burgert tudtunk bekebelezni, tarjával, csalamádéval, szalonnás majonézzel felturbózva, amihez járt még pirított hagyma és házi sült burgonya. Pataky Péter és Pataky Tibor, új helye, a Meatology hűen tükrözi a páros szaktudását, és öregbítheti egyúttal a magyar gasztronómia jó hírét.
Menjetek! Egyetek! Jó étvágyat!

Fotók by: Péter Pataky

Cím: 1065. Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 15./C  

süti beállítások módosítása