A mi szakmánkban nem szabad részrehajlónak lenni, de hadd engedjük meg magunknak azt, hogy megosszuk az egyik kedvenc helyünk történetét! A kávézó a feltörekvő XI. kerületi Bartók Béla Boulevard területén pezsdíti fel az életet. Nemcsak az itt élő közösségnek, hanem a városnak is olyan színfoltja, ami extravagáns stílusával, otthonos hangulatával, a nyugalom kicsiny szigeteként méltán vetette meg a lábát a környék vendéglátó palettáján. Hogy kiről van szó? Ez nem más, mint a La Nube Café! Ők egy igazi családi vállalkozás, annak minden bájával, és előnyével. Nagy Timi, a hely egyik tulajdonosa mesélt nekünk arról, hogyan is indult el a kávézó, miként lett régi dédelgetett álomból valóság.
- Elmondanád nekünk Timi, hogyan kezdődött az egész?
- Ez érdekes történet. Tizenhárom évvel ezelőtt a Külkereskedelmi Főiskolára jártam. Nagyon nem ment a spanyol, meg is buktam a vizsgán. Aztán nézegettem a spanyol tanszéken a kiírásokat és láttam: nyári gyakorlat, spanyol ösztöndíj. Gondoltam is magamban, ez biztos nem fog sikerülni, így az esélytelenek nyugalmával jelentkeztem rá. A tanárnőm viszont azt mondta: Timikém, neked annyira rosszul megy a spanyol, hogy menjél ki, és tanuld meg ott. Szóval elmentem, egy hónapot voltam Valladolid-ban. Itt ismerkedtem meg spanyol férjemmel, Ivánnal. Az első beszélgetésünk pár pillanat után már szinte erről a helyről szólt. Elmondta, hogy ő könyvtárosnak tanul; én meg elmeséltem az álmom, egy könyvekkel teli kávézó “utópiáját”. Innen datálódott a nagy szerelem. Aztán egy kicsit zűrös időszak után Magyarországra költözött, és könyvtáros lett a Spanyol Intézetben.
- Ez után egyből a kávézóval kezdtetek foglalkozni?
- Nem, korántsem. Öt évig éltünk Budapesten, aztán kiköltöztünk Shanghai-ba, ott is öt évet töltöttünk. Közben persze jöttek a gyerekek is. Végül menekülve a szmog elől hazajöttünk, és azon gondolkodtunk, hogyan tovább. Mivel a férjem, mint könyvtáros már nem tudott elhelyezkedni Budapesten, jött a nagy “álom-felhő”: a kávézó!
- Miért felhő?
- A nube spanyolul felhőt jelent. A kávézónk is olyan, mintha mindig a fellegekben lennénk, elrugaszkodva a realitás, a valóság talajától.
- Hogyan vágtatok bele?
- Szerelemmel! Magam sem tudom. Volt egy kis családi tőkénk, az pont arra volt elég, hogy éppen az alapokat megteremtsük. A La Nube is a gyerekünk lett, a mi kis alkotásunk. Itt szinte mindent mi csináltunk, a barátaink segítségével: együtt festettük a bútorokat, falakat, szereltünk, csavaroztunk, kalapáltunk. Mi raktuk össze a pult könyv dekorációját, amire nagyon büszkék vagyunk. Ebben jelenik meg a férjem könyvtáros életérzése.
- Hogy lett ennyire színes a hely?
- Mindig is imádtam a színeket, egyediséget, és bohém hangulatot - mondja nevetve Timi. - A hajam is ezekben a színekben “pompázik”: türkiz, rózsaszín, lila, és ezek minden árnyalata. Ezen színek jönnek vissza a kávézó dizájn elemeiben is. Nem a minimalista stílusról vagyunk híresek, így egy kis eklektikus világot hoztunk létre a maga szépen-csúnya giccsességével. Már az ajtóban is leszűri célközönségünket a hetykén, dekadensen várakozó unikornis, aki évszaknak megfelelően változtatja öltözékét.
- Ti is az újhullámú kávézó vonalat választottátok?
- Igen. Nyitás előtt a Kávé Akadémián végeztem barista tanfolyamot, majd ezt speciality vonalon, az Espresso College-ban fejlesztettem tovább. Kávézónk lelkének a La Marzocco kávégépet válaszotottuk, és az isteni 42 Coffee-hoz, Nezvál Máté által pörkölt kávékhoz ragaszkodunk. Mindig kétféle kávéval várjuk vendégeinket: állandó kávénk, a nekünk profilozott La Nube blend (ruwanda, brazil) és társául a különleges, single origin etióp kávét szoktuk választani.
- Igen, azt tudjuk, hogy jó a kávétok, de mi van az ételekkel?
- Nem véletlenül választottuk a tapas-okat kiegészítőnek, hiszen a férjem spanyol. A tapas tulajdonképpen ételfalatkákat jelent, amit bárokban az italok mellé szolgálnak fel. A férjem eleinte ellenállt, hogy ő nem szakács, bár anyukája az, „de nekem nehezen mond nemet”. Viccből azt mondtam neki: csak azt csináld, amit otthon is szoktál! A spanyol konyha az egyik legegészségesebb, legegyszerűbb konyha. Ezt hoztuk be ide, mutattuk meg az embereknek: milyen is egy extra szűz olivás, friss paradicsomos pirítós. Mára már azért tovább fejlesztettük az ételkínálatunkat. Ételeink mottója: minőség, egyszerűség és jó kombináció, semmi több. Sokan étteremként említenek minket, pedig mi egy kávézó és tapas bisztró vagyunk. Akik melegkonyhás, többfogásos, spanyol menüt szeretnének, azoknak nem ideális. Viszont akik egy csepp ízelítőre vágynak a spanyol életérzésből, azoknak nagyon ajánljuk.
- Mit tartasz a hely legfontosabb üzenetének?
- A törzsvendégeink azt mondják rólunk, hogy a La Nube egy valódi “nyugalom szigete” a nyüzsgő, felgyorsult világban. A spanyolos relax és barátságos, közvetlen légkör, ami legjobban jellemez minket. Nálunk meg lehet pihenni a napi pörgésben, ki lehet kapcsolódni a zenés estjeinken és jókat beszélgetni minden szerdán a baba-mama klubnapokon. Baristáink által készített fantasztikus kávék és tapasaink mellé mi mindenkit megajándékozunk egy jó nagy adag mosollyal.