Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Cukorfüggôség

2017. május 06. - Krajec Krisztian

img_4096.JPG

 

Cukorfüggőség? Ez is elmúlik....

 

Igen, igen, már elcsépelt téma, de azt hiszem, hogy amíg ennyi elhízott/beteg ember van, addig van aktualitása, és sosem lehet róla eleget beszélni...A fogyókúrák, diéták, az életmódváltás talán egyik legnehezebb pontja a cukor elhagyása, és a legtöbb esetben hosszú évek óta tartó cukorfüggőségről való leszokás. Azt gondolom, hogy a cukor az egyik legveszélyesebb dolog az egészségünk, táplálkozásunk szempontjából. Egy magyar ember átlagosan körülbelül 40 kiló cukrot fogyaszt évente(!!!), ami borzasztóan magas szám.

Mikor megeszünk egy szelet süteményt, vagy megiszunk egy pohár cukros üdítőt, bele sem gondolunk, hogy eközben milyen folyamatok indulnak el a szervezetünkben...

img_4097.JPG

 

A cukor nagyon gyorsan megemeli a vércukorszintünket. A magas vércukorszint hatására a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint juttat a vérbe, hogy gyorsan csökkentse a vércukorszintet. Viszont ezután a normálisnál alacsonyabbra esik vissza a vércukorszintünk, így pedig sóvárgás, éhségérzet jön létre. Ez az oka annak, hogy egy étkezés után már 1-2 órával valami nasit kívánunk, ekkor bekapunk valami édességet, kekszet, csokit, és a folyamat kezdődik előlröl. Vagyis minél több cukrot eszünk, annál többet fogunk kívánni, az egészségügyi gondok és a hízás pedig elkerülhetetlenek.

img_4094.JPG 

 

A jó hír az, hogy magáról az édes ízről nem kell lemondanunk, hiszen ma már több fajta természetes édesítőszert is kaphatunk, amikkel valójában bármi ízesíthető, amit előtte cukorral készítettünk el. A mesterséges édesítőkkel szemben, ezek az anyagok nincsenek káros hatással a szervezetünkre. Első sorban a steviara és az eritritre gondolok, melyek teljesen kalóriamentesek, és nem emelik meg a vércukorszintünket sem, vagyis bátran fogyaszthatjuk őket.

Számomra a legnagyobb áttörés az volt, amikor elkezdtem különböző süteményeket, kekszeket sütni ezekkel az alapanyagokkal, így az édesség utáni vágyamat könnyebben tudtam csillapítani. Ha valakinek erre nincsen ideje, akkor sincsen baj, ugyanis ma már igen sok helyen kaphatóak olyan kész sütemények vagy akár csokoládék, amik ezekkel az édesítőszerekkel készültek. Vagyis az élvezetekről senkinek sem kell lemondani, csupán picit több energiát kell arra szánni, hogy pontosan mit is vásárolunk vagy készítünk el otthon.

img_4095.JPG

 

Az átállás nem könnyű, főleg az első időszakban érezhetünk erőteljes sóvárgást a cukros ételek, italok után, de ez a vágy szépen lassan csillapodni fog, és ha közben pedig megtapasztaljuk, hogy milyen finomságok készülhetnek akár természetes édesítőszerekkel is, vagy például banánnan édesítve, akkor biztosan könnyebben szeretjük meg az új életmódunkat. Egy idő után pedig már minden automatikus lesz, és nem érezzük azt, hogy óriási energiabefektetésről lenne szó, hiszen ha például otthon kizárólag egészséges alapanyagokat tartunk, akkor már alapból kiküszöböltünk egy nagyobb „veszélyforrást”. Vagyis első lépésként mindenképpen cseréljük le szépen a spájzunk tartalmát, és hagyjunk magunk mögött mindent, ami esetleg kísértésbe hozhat.

Olyan így is lesz bőven. 

Virágh Barbara 

süti beállítások módosítása