Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Gluténmentesen Hadarik Ritával

2017. április 14. - Krajec Krisztian

 

img_3781.JPG

A Foodyny mikrofonja elött: Hadarik Rita / RitaKonyhaja.hu

Sokan vannak, akik valamilyen oknál fogva fokozottabban oda kell, hogy figyeljenek étkezésükre. A gluténmentes táplálkozás esetenként divat, néhányan az egészséges életmód oltárán áldozva válogatják meg az alapanyagokat, de vannak, akik mást nem is tehetnek. Ezen alapanyagok és ételek elhivatott hírnöke Hadarik Rita. Kétgyermekes egyedül álló anyaként, igazából a mindennapjai nagy részét az anyaság köti le, annak minden bájával együtt. Annó amikor külkereskedelmet, marketinget tanult és francia egyetemet végzett, még nem gondolta, hogy a gasztronómia ezen speciális területén fog majd kikötni, és ez teszi ki majd az életét. Elhivatott harcosa, szakértője lett a témának! Kilenc évvel ezelőtt indította el a blogját, már akkor saját weboldalon, nem kis sikereket bezsebelve. Dübörgött a business, ha lehet így fogalmazni, óriási olvasószámra tett szert. Eleinte a reformkonyhával, kicsit a gourmet dolgokkal foglalkozott, aztán valahogy magától csöppent bele a témába. Jöttek is sorban a megkeresések, de Rita nem csatlakozott be semmilyen rendszerbe, nem adta a tartalmait, saját útját járta és valljuk be, azért ez nem kis merészségre vall. 2013-ban üzlettársával elindították a 100% gluténmentes Köles éttermet, és mint tudjuk, manapság azért nem egyszerű feladat, ha rentábilitást is el akar az ember lánya érni. Egyéves kemény küzdelem után beérett a munka, köszönhetően a blogger tevékenységnek, a külföldi vendégeknek és a Tripadvisor-nak.

img_3785.JPG

Nem kis meglepetésükre, sorra írtak róluk. Itt Rita élete komoly fordulatot vett. Családi okok miatt kénytelen volt abbahagyni az éttermi munkát, bár saját bevallása szerint fellélegzés volt a napi stressz miatt. Egy hét hovatovább, « mitévő legyek » gondolkozás után felhívta azt a céget, akiktől vásárolták a gluténmentes termékeket, hogy vannak ám neki saját fejlesztésű süteményporai. Ez újra meghozta a sikert! Termékei számos helyen megtalálhatóak. Először 2016 tavaszán 7 fajta gluténmentes liszttel rukkolt elő, mára már 11 célliszt van forgalomban a nevével fémjelezve. van. Nem kis munka volt ezeket sem kifejleszteni, sok újrapróbálkozás, munkaóra, de az van benne, ami rá van írva! Ezt óriási eredménynek tartja, hiszen rengetegen igénylik ezeket a speciális termékeket.

img_3788.JPG

 

Hadari Rita egy teljesen átlagos életet élő anya, aki saját termékei mellett, rendszeresen ír, és fotóz recepteket más cégek számára is. Egy multinacionális ügyfele számára például olyan recepteket fejleszt, amiket több nyelvre is fordítanak, és Japántól az USA-ig olvassák, használják. Két nagy multinacionális cégnek fejleszt, céges katalógusokban működik közre, egészséges életmódra buzdító kampányokban vesz részt. A felsorolásnak ezzel még nincs vége, hiszen receptes könyvei jelentek és jelennek meg, mindezek mellett aktív életet él a közösségi oldalakon, ahol 50-60 ezer emberrel áll kapcsolatban a gluténmentes étkezéssel foglalkozó csoportokban. Mindezt viszont szerénységgel, alázattal teszi, példaértékűen. Honnan ez az elhivatottság? – Öntsünk tiszta vizet a pohárba! - mondta nevetve nekünk. A magyar lakosság 1-2% szenved cölákiákiában (gluténérzékenység), ami egy autoimmun betegség. Gyógyszer nincs rá, egyetlen kezelése az élethosszig tartó, biztonságos, ellenőrzött diéta. A cöliákia mellett van egy széles réteg (a lakosság 25-30 %-át érintheti), akik egyéb autoimmun, vagy más emésztőrendszeri, idegrendszeri betegséggel küzdenek. Betegségük kezelésére sok esetben a gluténmentes étrend megoldás lehet, illetve a szakemberek egyre inkább javasolják a glutén elhagyását a gyógyulás érdekében!

img_3784.JPG

 

Rengeteg olyan ember van, akinek igenis segíteni kell! Mind az alapanyagok beszerezhetőségében, receptekben, mint pedig az ételek elkészítésében. Az ilyen embereknek ez nem hóbort, nem véletlenül kérdezik az éttermekben, hogy van-e ilyen a palettán. Kell nekik az a biztonságérzet, hogy igen, itt nyugodtan ehetnek! Jelenleg Magyarországon elenyésző hely van, ahol tudnak enni nagyon kevés. Nincsenek szocializálódva a vendéglátóhelyek kellően erre a területre. Rita rajtunk keresztül is üzeni az éttermi társadalomnak, hogy igen… speciális felkészülést igényel, egyedi elkülönített konyhatechnológiákat, megfelelő szaktudást, de igény van rá. Ebben segítséget is tud nyújtani. Többszázezer emberről beszélünk. Saját tapasztalata az, hogy hónapokkal előre foglalások vannak, ez egy olyan piaci rés, ami kiaknázatlan! Hosszan beszélgettünk, Rita óriási lendülettel elmondta nekünk a biológiai hátterét az egész témának, az alapanyagokról, technikákról szinte előadást tartott, amit mi roppant módon élveztünk, viszont nem írjuk le. Akit tényleg érdekel, Rita könyvében ától-cettig mindent megtudhat, és ajánljuk is. Mosolyogva mondta el hogy valamikor régen, miközben iskoláit végezte, megjósolták neki, hogy tanítani fog. Akkor csak nevetett rajta. Most meg azt veszi észre, hogy ebben a témában mozogva, valóban tud segíteni, oktatni az embereket.

img_3782.JPG

Folyamatosan képzi magát, tanfolyamokra jár, sőt, nagy élménye és sztorija volt a Borkonyhában, Sárközi Ákosnál pucolt krumplit, és tonnányi cukkinigolyót kellett farigcsálnia. Néhány ledolgozott nap és vízhólyag után megtanult a késsel is bánni. Arra a kérdésre, hogy mondjon már egy igazán jó, de mégis a gluténmentes kívánalmaknak megfelelő ételt…. emberek! Tudjátok mit mondott? Töltött káposztaaaaaa!

AirChef 


Fotók: Hadarik Rita 
www.facebook.com/glutenmentessutemeny
www.facebook.com/ritakonyhaja

süti beállítások módosítása