Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Francia nemzeti ünnep július 14.

A legjobb Francia éttermek amiket ne hagyj ki

2017. július 13. - Krajec Krisztian

Általában az 1789. július 14-én elfoglalásra kerülő Bastille eseményéhez kötik (a nép győzelme a monarchia felett) de nemzeti ünneppé csak 1880. július 6-tól nyilvánították. Franciaországban július 14-én minden városban és faluban megemlékeznek a nemzeti ünnepről. Az ország nemzeti színbe borul. Az ünnepség 13.-a estéjén kezdődik egy fáklyás menettel. Másnap a harangok vagy sortűz jelzi a katonai felvonulás kezdetét, majd ebéd után következnek a műsorok és rendezvények. Esti mulatság, koncertek és tűzijáték zárja a napot. Próbáld ki Te is a legjobb Francia éttermeket Budapesten!

img_5360.JPG

Araz étterem 

Az étterem 120 férőhelyes, 2 részre tagolható. A nyár utca és Dohány utca sarkán található főbejárattól balra helyezkedik el az éttermi lounge, ahová egy pohár italra vagy beszélgetésre beülhetnek azok a vendégek, akiknek kevesebb idejük van a kulináris élvezetekre az adott pillanatban. A főbejárattól jobbra helyezkedik el az étterem központi része, mely alkalmazkodva a korabeli Hungária Fürdő megmaradt stílusjegyeihez, szecessziós hangulatot áraszt. 

Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 42.

img_5362.JPG

A la Maison Grand 

A Nádor utcában található kis reggeliző instant párizsi hangulatot kölcsönöz a szívünkbe; letisztult, elegáns belső tér, műgonddal összeállított ételek és udvarias személyzet várja az arra járó vendégeket. Az Á La Maison napfényes utcafronti tere mellett egy hátsó, nagyobb terem is található, ahol rendezvények lebonyolítását is vállalja a személyzet. 

Az ünnepre való tekintettel olvasóinkat egy recepttel ajándékozzuk meg Eszenyi Dániel Séf jóvoltából:

Pisztáciás créme brulée:
Kimérünk 750 g tejet, 250 g tejszínt, 150 g kristálycukrot. Hozzáadunk 1db vaníliarudat, kimagozva 2 db csillagánizst és 5 db zöld kardamont. Jó minőségű pisztácia pasztát veszünk, ebből hozzáadunk 250 g-ot (T. Nagy Tamás Kft; Culinaris) Egy lábasban 62 Celsius-fokig melegítjük, majd ezen a ponton hőkiegyenlítéssel hozzáadunk 150 g tojássárgáját. Folyamatos kevergetés mellett tovább melegítjük 83 Celsius-fokig, majd levesszük. További 2 percig keverjük, hőálló tálakba töltjük. A kis tálakat egy magas falú tepsibe tesszük, a tepsit felöntjük vízzel úgy, hogy a tálak feléig érjen a vízszint. 110 Celsius-fokos sütőbe tesszük, 55 percre.
Ha elkészült, szobahőmérsékleten kihűtjük. A kihűlt bruléek tetejét finom kristálycukorral megszórjuk, majd kis konyhai sárkánnyal rákaramellizáljuk. Mi ehhez a desszerthez pisztácia szivacsot és házi karamellfagylaltot készítünk. Ezekkel szervírozzuk minden nap, este 7 órától.
Jó étvágyat!

img_5363.JPG

Cím: 1051 Budapest, Nádor utca 5.

img_5361.JPG

La Petit Bistrot

A korábban borozóként működő egységben kialakított La Petit Bistrot egy eldugott kis romantikus kuckó a belváros szívében. 

Le Petit Bistro. A név önmagáért beszél: valóban kicsi, igazán francia, és igazán egyezik egy klasszikus bisztró definíciójával.

Maga a hely annyira otthonos, hogy hirtelen elsô blikkre azt hisszük a nagyinál vagyunk, vagy legalább is rokonokál. Az ételek meg, az újabb lökés a boldog érzet felé, hogy Igen jó helyen vagyok! 

Meg kell említenem a személyzet meleg fogadtatását is. 

Cím: 1065 Budapest, Hajós utca 26/B 

Borok szárnyán

img_5354.JPG

Szerencsés az emberi természet! Nyár közeledtével automatikusan átállítja ízlésünket az üdítő rosékra, könnyű fehérborokra. Kukkoljunk kicsit körbe ezen a területen, és a jelszavunk legyen a reduktív! A reduktív technológia segít a borban tartani a frissességet, gyümölcsösséget, amire pont szükségünk van nyáron. Ebben a műfajban az illatosabb fajtákból a legkedveltebb az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Sárga Muskotály, a - napjainkban talán legtrendibb - Sauvignon Blanc és a – méltán újra divatba jövő - Tramini. Mindenképpen megemlíteném a Viognier-t, és Zöld Veltelini-t, amiket még egyelőre vadászni kell, de higgyék el, érdemes! Nem hagyhatjuk ki a fröccs témakörét sem, ami a nyár egyik legnépszerűbb „üdítője”. Egy jó fröccshöz picit kevesebb illat és több sav szükséges. Szerencsére, kis hazánk nem szűkölködik csodaszép, reduktív Olaszrizlingekből sem, ami maga a megtestesült, tökéletes fröccs alapanyag. Félreértés ne essék, azért bátran tessék tisztán is inni, mert bőven van, mit felfedezzünk bennük! Szuper jó tendencia az igényes borászatoknál, hogy ritkább, őshonos szőlőfajtákkal is elkezdtek foglalkozni. Javaslom kipróbálni például a Vulcanus (személy szerint óriási kedvencem), Piros Tramini, Rózsakő szőlőfajtákból készült borokat is. A könnyed, jóivású, nyári fehérborok készítésében élen járnak a dél- és észak-balatoni, mátrai és etyeki borászatok, de természetesen máshol is lehet keresgélni. Itt a nyár, tessék kóstolgatni bátran, mert rengeteg a felfedezésre váró folyékony izgalom!

Zsozsi 

Egy madár aki szereti a kávét

img_5324.JPG

A kávézás szerelmesei egyre több speciality kirendeltségből válogathatnak Budapesten. A Blue Bird Cafe & Roastery kávézó a hasonló helyek közül is egy érdekes színfolt. Ez abból adódik, hogy a kávéválasztékuk széles skálán mozog: 12 fajtával rendelkeznek.

img_5326.JPG

Baristáik szerint nagyon élvezetes dolog, mikor is a vendégeknek elmondhatják, melyik milyen jellegzetességgel bír, és kiválaszthatják az épp ízlésüknek megfelelőt. A másik érdekesség, hogy magában a kávézóban található a pörkölőjük, (speciality vonalon nagynak számító, 16-18 kg-os kapacitással), tehát nemcsak válogatni, szürcsölgetni térhetünk be hozzájuk, hanem álmélkodva megfigyelhetjük, miként is zajlik egy pörkölési folyamat.

img_5325.JPG

Ha ez nem lenne elég, egy egyedileg tervezett darálósziget is megfér a boltban, még érdekesebbé téve a teret, és megadva a hely egyediségét. Azt már hozzá sem kell tenni, mennyire isteni illatok lebegik körül az embert. Igazi kávéoázis!
Az általuk használt kávék tulajdonképp jól lefedik azt a sávot a világban, ahol a legjobb termőterületek megtalálhatók: akár közép-amerikai, vagy dél-afrikai fajtákról beszélünk. Kérdésünkre, hogy ebből a választékból mégis melyik a legpreferáltabb fajta, vagy melyiket is ajánlanák, egyszerű volt a válasz: minden nap mást, és mást. Hiszen pörkölés után kell egy kis idő, hogy a kávé kiszellőzze magát, kiadja a széndioxidot.

img_5323.JPG

Ezt folyamatosan nézik, ezért fontos, hogy mindig ajánlani tudjanak. Ha azt kérdeznénk, melyik az a típus, amit legszívesebben fogyasztanak Magyarországon, akkor a virágos, gyümölcsösebb, kicsit csersavasabb etióp, illetve kenyai a nagyon menő és legkeresettebb náluk. Mivel, mint pörkölő is üzemelnek, 15-20 kávézót látnak el jelenleg a Blue Bird márkával. Ehhez még hozzáadódnak a magán vásárlók is, akik házi használatra válogatnak, de minden esetben szakértő segítséget kapnak náluk, akár csak fogyasztani, akár vásárolni is szeretnének. Aki fogyasztásra érkezik hozzájuk, a környékhez képest nem egetverő árakkal találkozhat: egy presszó 350 Ft-ért csoroghat le a torkunkon.

img_5330.JPG
A Blue Bird Roastery új rendszere szerint mindenki akár maga is összeválogathatja a saját Blend-jét az általuk forgalmazott kávékból, és akár otthonában, vagy üzletében teljesen egyedi márkával, saját, különleges ízvilággal rukkolhat elő. Ezek mellet, mint a Promac Italia kávégépek viszonteladói is jelen vannak a magyar piacon, szélesítve skálájukat. A nyár slágere pedig egyértelműen a hűtött áztatott kávéitaluk amit üveges változatban elvihető, a Cold Blue!

AirChef

Cím: 1075 Budapest Rumbach Sebestyén 10. 

Fotók: BuleBird 

süti beállítások módosítása
Mobil