Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Mindeközben a városban

Bréking!!! Lörincz Gyuri séf betyárkodik...

2017. augusztus 22. - Krajec Krisztian

img_6084.JPG

Új pályán Lőrincz György! (gasztrobennfentes)
Első kézből tudunk hírt adni arról, hol is bukkant fel Magyarország egyik legjobb séfje: Lőrincz György ezentúl az Urban Betyár konyháját erősíti!
Az étterem és Gyuri fúziója kétséget kizáróan sikeres lesz, hiszen az egymásra találás nem lehet véletlen. Lőrincz György, aki 2015-ben az Év séfje lett, megjárta a Babel éttermet, majd a laza bisztrós vonalon a Házi/Állatban is kipróbálta magát, most újabb kihívást talált magának az Urbán Betyárral. Biztosak vagyunk abban, hogy az így is nívós, és nagyon eltalált tematikára felépített éttermet még inkább csúcsra fogja járatni. Ennek oka roppant egyszerű: az Urban Betyár igazi magyaros étterem, annak minden bájával - elegánsan ötvözve a tradíciókat a modern gasztronómiával. A tulajdonosok által megálmodott környezet, és az aprólékosan, jó ízléssel megáldott tér fantasztikus miliő Gyuri még fantasztikusabb ételeinek.

img_6080.JPG
Mint a nevéből is adódik, megtalálhatjuk a tradíciókat magasztaló, szemet gyönyörködtető megoldásokat. Mint például egy 100 éves Chesterfield bőr ülőgarnitúrát, vagy a belső tér markáns elemét alkotó, 1852-ben gyártott gyönyörű szőlőprést. De ámulattal bír a 200 éves óriási kapu is, mely beépítve teljesen illik a környezetébe. A nevükhöz is hűen, a bárpult felett - ahol nem mellesleg barista készíti a kávét - vonatsínt helyeztek el, mely az első európai, 1868-as szegedi vonatrablásnak állít emléket, mely Rózsa Sándor nevéhez fűződik. A betyáros hangulat tehát kézzel fogható!

img_6085.JPG
Fontos azt is megemlíteni, hogy talán az egyetlen olyan étterem, amihez különálló múzeum tartozik, mely megmutatja a régi időket, a magyar népi élet jellegzetességeit – így ha lesétálunk az alagsorban berendezett tárlathoz, tulajdonképp visszarepítenek minket a múltba. A mennyezetről eredeti füstölő rudak lógnak, ezzel is jelezve, bizony itt saját kezűleg füstölik a kolbászt, ami szerintünk fantasztikus ízharmóniával bír. Sorolhatnánk még bőven a látnivalókat, melyek a tulajdonosok saját gyűjtőszenvedélyének gyümölcsei, de annyi minden látnivaló van, hogy inkább el kell menni, megnézni őket!

img_6083.JPG
Visszatérve az ételekre és a konyhára: itt sem bíztak semmit a véletlenre. Látványkonyhát alakítottak ki, aminek rajtunk kívül is sokan örülhetnek, hiszen megfigyelhetjük alkotás közben akár Lőrincz Györgyöt is, ami a gasztro szerelmeseinek nagy élmény. Gyuri nemrégiben vette át a konyhát, és még annyira friss az együttműködés, hogy az új étlap még készülőben van, mely már az ő ételeit fogja tartalmazni.

img_6079.PNG
A konyha és az étlap megújításában Törőcsik László séf helyettes – aki korábban a Spíler csapatát erősítette - Gyuri jobbkeze lett. A tematika - Gyurira jellemzően - az újhullámos magyar ételek lesznek, de természetesen a klasszikusokból is megtalálható majd pár tétel. Megsúgta nekünk, hogy itt is lesz velőscsont és marhapofa, jellemző lesz az osztrák-magyar irányvonal, és az egész hangulat a fine bistro-s vonalat fogja képviselni.

img_6076.PNG

Az étlap szűkítettebb és szezonalitást követő ételekkel lesz megoldva, de követve az étterem és Gyuri által képviselt gasztronómiát - biztos zseniális lesz. Erről is hírt fogunk adni, úgyhogy kísérjétek figyelemmel nálunk Lőrincz György új konyháját!
A mellettük lévő testvéréttermet, a Trabant’60-at is „Gyurisítani” fogják. Néhány geg biztos el lesz sütve: mackósajt, bélszínroló, rántott húsos- vagy fasírtos zsömle, koviubival.

img_6078.PNG
Persze nem hagyhattuk ki a kóstolót sem: Gyuri egy jó kis tatárral lepett meg minket, a rá jellemző pikáns vonallal; aztán egy fantasztikus - a vendégek által közkedvelt - Tafelspitz került elénk. A következő tételt akár beírhattuk volna a csillagos kategóriába, mivel roppant egyszerű, de annál finomabb étel következett: egy libamáj burger.
Tudtuk, hogy Gyuri alkotásaiban nem lehet hiba, de megint meglepett minket!

AirChef

Cím: 1051 Budapest, Október 6. u. 16-18.

Kapitány, halat ennék!

Terasz sorozat 4. rész - Bubba water grill

img_6068.JPG

Egy váratlan lehetőségnek köszönhetően mára a John Bull Pub – Víghajós étterem helyén a BAH csomópontnál egy új Bubba’s Water Grill-t a Bubba’s Captains Pub-ot lelhetünk fel, mely kínálatában ennek okán szélesedett. Köszönhető ez elődjének is, hiszen egyesíteni tudták a saját halas ételeikhez szokott közönségüket a volt John Bull Pub vendégeivel - ami remek üzleti fogás, ugyanakkor szintet is tudtak lépni.

img_6074.JPG

A belső tér angolos pub hangulata teljesen megmaradt: a bőrgarnitúrák viktoriánus pub hangulat és a rengeteg fa használata az autentikus Kapitány design alapját adja - ami színeiben jól is áll a Bubba’s Captains étteremnek. A hátsó udvaron kialakított lombos - árnyas kerthelyiség – aminek egy része a hidegebb idő beálltával hüttenként zárható lesz - mindenképp fontos része az egységnek.

img_6072.JPG

A zöldellő növények burjánzásának köszönhetően egy árnyas, a nyüzsgő forgatagtól mentes, csendes kertben találhatjuk magunkat. A kinti grill sütő, a jól megoldott terasz és a tegerparti pavilonból avanzsált bárpult igazán hangulatossá teszi őket. A kialakításra került gyerekjátszótérrel nem titkoltan a családosokra is gondoltak, akik megtalálhatják számításukat, hiszen a kisebbeknek így nem kell az asztalnál hallgatni a felnőttek beszélgetését, hanem nyugodtan futkározhatnak a játszótéren.

img_6069.JPG

Kevés ilyen barátságos hangulatú kerthelység van ma Budapesten.

Hangulatos és bensőséges helyszíne lehet akár családi események vagy nagyobb rendezvények megtartására is, akár kisebb, vagy nagyobb létszámban.

Nagy kihívást jelentett számukra, hogy az egyre bővülő, mostanra majd 80 tételes hal- illetve tengeri étlaphoz hozzákerültek a Jonh Bull - Víghajós emblematikus húsételei is.

img_6071.JPG

Sokak örömére most már azt is megtudhatjuk, hogy a Burgerbajnokságon szép eredményt elért emeletes tengeri burgerük mellett - mely lazac steak-kel és grillezett garnélákkal megpakolva zseniális –, miként vélekednek a húsos burgerekről, többek közt bazsalikomos balzsamecetes lilahagymalekvárral, vörös chedarral és sült erdei gombával vagy Hawaii módon friss mangó salsával és grillezett ananásszal.

img_6073.JPG

A könnyű nyári ételek frontján muszáj megemlítenünk a surf and turf –öt (homár és bélszín házasítása, egy 50-es évekbeli amerikai recept alapján), ami egyben képviseli a Bubba’s vonalat, a tengereket és az új választékot is. Több fajtáját is készítik: csirkést, sertésszűzest, bélszínest. A rákválaszték pedig: a garnélafarok és a nagyobb, egész garnélarák, majd mindezek csúcsaként, egy egész homárt kettétálalva két tekintélyes adag bélszínnel szervírozzák.

img_6075.JPG

Ezeket a gyönyörű hátsó kertben grillezik - már a látvány is magáért beszél. Amikor az ott található füstölőt is használják, és ha csak egy sörre ugrik be az ember, már akkor is érezheti, mi is van készülőben.

img_6070.JPG

Szerintünk sem lehet elmenni az isteni illatok mellett, muszáj megkóstolni!

AirChef

Cím: 1118 Budapest, Budaörsi út 7.

1 kis kikapcs a belvárosban

Terasz 3. rész - Monk's bistrot

img_6023.JPG

A trend, hogy egyes éttermek láthatóvá teszik a főzőteret a vendégtér számára, világszerte egyre nagyobb teret hódit. A konyha láthatóvá tételével a vendégek egyszerre kielégíthetik abbéli kíváncsiságukat, hogy vajon hogyan zajlanak a folyamatok egy professzionális konyhában, milyen alapanyagokból készülnek az adott ételkülönlegességek, valamint megnyugvást szerezhetnek a –nem ritkán aggodalomra okot adó- higiéniai körülményeket illetően.

img_6020.JPG

A Monk’s Bistrot 2 éve nyitotta meg kapuját, mára a gasztronómia rajongóinak egyik igen kedvelt célpontjává vált. A konyhaszigetet egyenesen a vendégtér közepébe helyezve, a séfek es a vendégek egymás látóterébe kerültek.

Vezetői ösztönösen megérezték a Harvard Business School vezette tanulmány egyik fő megállapítását, miszerint “a vendég jobban értékeli azt az ételt, amelyet lát elkészülni.”

Márpedig itt nem is akármilyen ételek készülnek…

img_4059.JPG

A Krasznai Norbert séf fémjelezte konyhából, a bisztró műfaját meghazudtoló, valóságos művészi kompozíciók kerülnek ki, melyeknek elkészültét nyomon követhetjük egészen az előkészítéstől a talalásig.
Kreatív alkotómunkának lehetünk itt szemtanúi, majdhogynem egy performance-nak.

A Monk’s séfjei virtuóz módon alakítják az alapanyagokat valóságos művészi alkotásokká; színpompás ételek formabontó módon kerülnek a tányérokra és ez a csodás metamorfózis még csak megelőlegezi az isteni élményt, melyben az ételek kóstolásakor részesülünk.

img_6024.JPG

Ezek ugyanis –a fúziós konyha elvén - modern konyhatechnológiával készülő fogások, különböző régiók alapanyagait és fűszereit kombinálva, újszerű, de mégis harmonikus ízeikkel és különleges textúráikkal elvarázsolnak mindenkit, aki igazán értékelni tudja az ilyesfajta, magas szintű gasztronómiát.

img_6019.JPG

A Monk’s modern, minimalista, indusztriális designjával főleg vacsorázó helyként él a köztudatban, de kifejezetten érdemes ide ebédidőben is betérni.
Nyár eleje óta “Bistrot lunch” néven naponta változó menüt is kínálnak, azonos színvonalon, de a vacsorához képest kedvezőbb áron.

Panorámás teraszuk kitűnő színhely akár üzleti tárgyalásra, romantikus vagy baráti beszélgetésre, vagy akár családi összejövetelre. Étkezésre tökéletes a hely, de betérhetünk egy remek pörkölésű kávé vagy frissítő koktél elfogyasztására is.

img_6022.JPG

A fent említett Harvard Egyetem tanulmányából az is kiderül, hogy a séfek és a vendégek egy látótérbe helyezése azért is nagyon eredményes, mert nemcsak a vendégek, de a vendéglátók irányába is hat:

“…A séfek számára ez a fajta vizuális kontaktus a kulináris művészetük végfelhasználóival” olyan erős visszacsatolás, mely tudatosítja bennük munkájuk fontosságát, és ezáltal arra inspirálja őket, hogy a legjobbat hozzák ki magukból…”

img_6018.PNG
A fenti megállapítás létjogosultságát természetesen nem vitatva, azonban le kell szögeznünk, hogy az állandó reflektorfény eleve olyan többlet szakmai és emberi kvalitást kíván, amivel a legjobb séfek közül is csak kevesen rendelkeznek. Krasznai Norbert és csapata kétséget kizáróan, nap mint nap bizonyítja, hogy ezeknek az adottságoknak is birtokában vannak.
Mert a Monk’s konyhájában igazi alkotó folyamat zajlik, ahonnan valóságos művészi kompozíciók kerülnek ki.
Krasznai Norbert neve fémjelzi az itteni kifinomult bisztronómiát, mely fúziós elven működik, azaz különböző régiók ízeit és fűszereit használja.

Mr. Foodyny

Cím: 1052 Budapest, Piarista köz 1.

süti beállítások módosítása
Mobil