Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Kikapcsolódás és jó bor a belvárosban

2017. október 03. - Krajec Krisztian

img_6772.JPG

A 0,75 Bistro… Nullahetvenöt Bistro: már a neve is utal arra a tematikára, amit létrehoztak. Hiszen aki egy kicsit is jártas a borok világában, tudja, hogy a palackok űrtartalma általában ezt a mértéket követi. Gondolkodásmódjuk bororientált vendéglátást takar, ami a 0,75 kistestvéréből, a Palack Borbárból indult. A küldetés az volt, hogy a Bazilika közelében valósítsanak meg egy elérhető áru, vendégközpontú helyet, ami nem csak a turistáknak, hanem főleg a magyar közönségnek szól.

img_6773.JPG
Óriási hangsúlyt fektetnek a borkínálatra, és annak kiválasztására. Olyan szortimentre építenek borászatokkal, pincészetekkel, ami a régi kapcsolatokra alapoz. Ezért olyan tételekkel rendelkeznek, amik esetleg csak náluk fellelhetők, vagy nagyon kevés található belőlük. Komoly energiát fektetnek egy-egy tétel beszerzésébe. A Borlap 92% magyar bor, 65% saját beszerzés.

img_6775.JPG
Nagyon fontos, hogy mindegyik bort akár poharazva is kínálják. Céljuk egy klasszikus asztalszerviznél is elmondani, hogy az a bor épp miért lett ahhoz az ételhez passzítva, illetve kicsit megismertetni a borászt, termőterületet, ahonnan származik. A felszolgálás náluk ez által teljesen laza, de profi, szép tálalást jelent.

img_6774.JPG
A csütörtökönkénti borkóstoló ennek a gondolkodásmódnak markáns megnyilvánulása. A tesztre érkezőkkel külön is foglalkoznak, emberközeli megoldásban, nem kötött formában. A vendég elé perdülve máris poharat adnak, és sztorik szárnyán kóstolva megismertetik akár a bort, akár a borászt, akár pedig a termőterületet. Mindezt barátságos viselkedéssel, pláne, ha már ismerik is a kóstolni érkezőt: „Szia, múltkor ittál egy kadarkát, mit szólnál, ha most mást próbálnál, és innál egy jó kékfrankost?”

img_6776.JPG
A borlap 3-4 havonta újul meg egy évben, hiszen olyan mikro tételekkel dolgoznak, ami 2-300 palackot jelent. A 5-7 tételből álló saját címkés Ház Bora sorozatukkal is erősítik a 0,75 image-t. Ez reprezentatív, nagyon magas minőséget mutató, elérhető áru bor, amit csak nekik gyártanak le. Olyannyira, hogy szinte az egész gyártási folyamatot igyekeznek végig követni.

img_6777.JPG
Áttérve az ételekre: a Palackban tapasokkal, hideg konyhával rendelkeznek; a 0,75-ben viszont egy komolyabb felülettel működő konyhát hoztak létre. Bistros, szűkített étlappal várják vendégeiket: három előétellel, 8-10 főétellel, 4-5 salátával és 4 desszerttel. A kevesebb néha több mezsgyéjén haladva, inkább a jó alapanyagból készült, minőségi étel vonalát követik.

img_6779.JPG
Ebédeltetéssel is foglalkoznak a környékben lévő irodaházak dolgozóinak kedveskedve, főleg azoknak, akik a gyros-os sorban állást már nem kívánva, kényelmesen, minőségi ebédet szeretnének elfogyasztani. Ez két vagy három fogást jelent 1500- 2000 Ft-ért, benne házi szörppel, ami teljesen korrekt ajánlat.

img_6778.JPG
A nyári időszakban hétköznap 23 óráig, a hétvégi pörgésben pedig éjfélig óriási terasszal, impozáns környezetben várják a vendégeiket.

 

AirChef

Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 6. 

Fotók: 0,75 Bistro 

süti beállítások módosítása