Gasztronómia a világ körül

Foodyny

A nyár bora, a rosé

2017. augusztus 09. - Krajec Krisztian

 

Egy pillanatig sem lehet vitás, hogy tavasztól, őszig, a legnagyobb mennyiségben fogyasztott borfajta, a rosé. Hogy mi lehet ennek az oka? Egyszerre több minden is segíti folyamatos diadal útját. Trendy-nek mondhatja magát, könnyen értelmezhető, populáris illatanyagokkal rendelkezőnek, és ráadásnak a színe, még szexi is! A rosé, a boros világ nyitott kapuja, amin keresztül rengeteg új borrajongó érkezik. Picit beleásva ebbe a rózsaszín világba -ami egyébként az egész halvány hagymahéj színtől tart, a vadító pinkig- a legnépszerűbb szőlőfajta, bizony a Kékfrankos, aminek savassága révén, némi szódával, maga a mámorító fröccs. Persze jó pár borászat készít házasított rosét, amikor is a Kékfrankos mellé más szőlőfajták is kerülnek. Találhatunk tisztán, Merlot-ból, Cabernetekből (Sauvignon, Franc), Zweigeltből (kimondottan izgalmasak), Pinot Noir (az egyik legelegánsabb rosét adja) készült rosékat, vagy nagyon ritkán Néróból készülőket. Egyértelműen bájosabbak azok rosék, amikben van némi (1,5gr – 6gr/kg) maradékcukor, vannak borászatok, akik elkötelezték magukat a porszáraz rosék mellet. Itt már csak az ízlés dönti el, hogy kinek mi tetszik. A legerősebb rosé termelők közé tartozik a dél-balatoni, a szekszárdi, a mátrai, az egri, de szép rosékat szinte az összes borvidéken lehet találni. A magyarországi rosék 95%-a reduktív eljárással készül, így tudnak gyümölcs bombák maradni. Egy másik alkalommal, majd körbe nézünk a részben, vagy teljesen hordós érlelésű rosék között. Addig is tessék kóstolgatni, ízlelgetni! És, hogy segítsünk is egy kicsit itt van 3 remekbe szabott rosé, -amiket biztos nem talál meg áruházak polcain- méghozzá most szuper jó árakon:

img_5815.JPG

- Pastor Pince - Rosé 2016 (Szekszárd)
Juhász Tibi nagyon érti a rosékat (is), és ráadásnak most még az évjárat is rátett egy lapáttal erre a remek savszerkeztű 100% Kékfrankosból készült, gyümölcs bomba roséra. Igyuk először tisztán, hogy tudjuk hova sorolni ezt a gyönyörűséget, de utána bátran készíthetünk belőle remek jó fröccsött is!
Most: 1850 Ft helyett 1665 Ft

img_5816.JPG

- Tóth Ferenc Pincéje - Pinot Noir Rosé 2016 (Eger)
Tisztán Pinot Noirból készült (ezért is inkább a klasszikus halványabb rosé színekben játszik), ez a hihetetlen elegáns, sokrétegű, a gyümölcsök zamatokon túlmutató rosé! Remek étel-ital párosítások szereplője is lehet!
Most: 1650 Ft helyett 1485 Ft

img_5814.JPG

- Centurio – Első Fejtés 2016 (Mátra)
Ludányi Balázs hosszú évek, kitartó munkájával küzdötte fel magát a legjobb nevű kis pincék közé. Balázs kezei közül sosem kerül ki átlag bor. Így van ez, ennek a 100% Cabernet Franc Rosénak az esetében is. Balázsunk híres arról, hogy nem szeret belenyúlni a borok természetes fejlődésének útjába, és a szőlőlé is úgy gondolta, hogy nem forrja ki az összes cukrát, maradt benne 10gr/kg maradékcukor, így félszáraz lett. Ez viszont egy kicsit se felemlítsen meg senkit sem, mert jól behűtve, ritkán találni ilyen „szeder szörpöt”!
Most: 2190 Ft helyett 1971 Ft

KuponKód: FOODYNY 

Zsozsi 

süti beállítások módosítása