Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Mûvészet a konyhában

2017. augusztus 04. - Krajec Krisztian

img_5745.JPG

Fantasztikus hely, profi kiszolgálás, tökéletes ételek! Chess Restaurant & Bar! Mi kell még? Igazából semmi! Szinte már szégyellhetnénk magunkat, hogy csak most találtunk rájuk, de ami késik, nem múlik! „Imádjuk a Dob utcát, benne van a gastromagban” - írják az oldalukon. Mi meg azt mondjuk: benne vannak a kihagyhatatlan éttermek listájában! 
Ők is egy szállodával fuzionálva működnek, kiélvezve ennek minden előnyét és hátrányát is. Az étterem letisztult desing-ja egyszerű, de elegáns vonalvezetésű megoldásai nyilvánvalóan alkalmazkodnak a szállodai háttérhez. A pasztellszínek használata eleganciát sugallnak, illetve a padló mintázata hűen tükrözi az étterem nevét. 

img_5743.JPG
Működésüknek több alappillére is van, mely dicséri a tulajdonosi háttér hosszú távú gondolkodását. Ezek közül az egyiket Kovács Antal kézműves borai adják - pincearon.hu -, ami megalapozza a minőségi borkínálatot. A másik pedig a főszezonban négy estén át hallgatható élő jazz zene, mely fantasztikus bárhangulatot teremtve ringat el minket a sanzonok világába. Ehhez még hozzátartozik a zárt kerthelyiség, ami ugyan a szállodáé, viszont a maga 30 fős befogadóképességével, az elragadó miliővel - melyhez csobogó és gyertyafény is tartozik - semmihez nem hasonlítható hangulatot teremt egy kellemes vacsorához. Természetesen a legfontosabb pillér az étel. A konyhát korábban Kovács Levente vitte, aki mára már a Zona-ban dolgozik; jelenleg pedig Takács Márk, a fantasztikusan tehetséges, extravagáns séf. Ez annál is érdekesebb, mert Márk tányérjai festőiek. Szó szerint színekben, mintákban, absztrakciókban látja ételeit, ezáltal tálalása roppant egyéni, kifinomult - így szemet gyönyörködtető perspektívából láthatjuk az ételeket. 

img_5742.JPG
Jelenleg az étlap standard, szűkített megoldású, séf ajánlattal tarkítva. Főleg magyaros tételek szerepelnek benne, kicsit visszanyúlva a tradicionális ételkehez. Vendégkörük a reggelik vonatkozásában természetesen adott, hiszen a szálloda reggeliztetését ők viszik; de a lokációnak köszönhetően nagyon sok külföldi fordul meg náluk. 
Az ételek tekintetében a képek magukért beszélnek, de muszáj kicsit bővebben megmutatni, mi is várhatja a vendéget. Előételként gombavariációt szervíroztak: a kis kockákat formáló - akár kenyérre is kenhető -, csiperkéből elkészített gombazselé nagyon frappáns megoldást nyújtott; hozzá fűszervajon lepirított kucsmagomba, laska, és barnacsiperke; e mellé még hihetetlenül jól passzolt az uborkába göngyölt japán tengeri algasaláta.

img_5744.JPG

Következő fogásként médium lazac steak-hez volt szerencsénk, amit karfiol krémmel, blansírozott pagoda karfiollal és kacsazsírban konfitált burgonyával tálaltak, amihez még tárkonyos hollandi mártást passzintottak. A tálaláshoz használt virágok savanykás attitűdje remekül belesimult az ételbe. A burger variáció volt a következő fogás - hogy kicsit a trendek felé is kacsingassunk. Elsőként a marha burger: cheddar sajttal, pirított hagymával, belga mustárral, salátával és paradicsommal. Illetve másodikként a mangalica burger: házi édes fokhagymamártással és csalamádéval. Ha ez még nem lett volna elég, kóstolhattunk desszertet is. A fantasztikus ételsort Eilinger Tamás keze munkái koronázták meg: a szarvasgombás étcsokoládé soufflé és a pezsgőkrém.

img_5746.JPG
Nagyon fontosnak tartjuk ismét megemlíteni: a kiszolgálás rendkívül profi. Nyugodtan kérdezhetünk az ételekről, borokról - biztosak lehetünk benne, hogy a felszolgálók komoly termékismerettel rendelkeznek. Mindemellett laza hangulatban, kifejezetten vendégbarát hozzáállással várják a fogyasztani vágyókat.
Reméljük, kedvet tudtunk csinálni ahhoz, hogy kipróbáljátok a Chess Restaurant & Bar-t. Mi nagyon ajánljuk!

AirChef

Cím: 1074 Budapest, Dob u. 63.

Fotók: Chess

süti beállítások módosítása