A magyarországi gasztronómia sokak szerint már színesebb és szerteágazóbb képet mutat, mint akár a nyugati szomszédainknál. Ennek oka nemcsak a szakmában alázattal dolgozók elhivatottsága, hanem a rendkívül széles paletta, és a nemzetek konyháira való nyitottság. Ennek egyik jó példája a Padron Tapas Bar & Restaurant, akik az andalúz ételek megmutatását tűzték ki célul.
Családi tulajdonosi háttér alapozta meg a helyet, melyet családi nyaralások által beszerzett tapasztalatok motiváltak, hiszen a nagyvárosok látogatása alatt soha nem hagyták ki a helyi piacok elbűvölő világának megismerését. Az utazások során kezdett kialakulni egy étterem alapötlete, annak inspirációjára, hogy a nagyvárosok globalizált világába hogyan szűrődhet be az autentikus street food, és miként is változtathatja meg azoknak gasztrotérképét. Felismerték, hogy nem csak népvándorlás, hanem mondhatjuk, ételvándorlás is folyik a világban.
Az gyorsan kiderült, hogy a család tele van szabad kapacitással, és az is hamar kialakult, ki is tudná vezetni a helyet. Egy átbulizott éjszaka után meg is született az ötlet egy padron paprika beszállító ismerős jóvoltából, akitől szinte minden spanyol alapanyagot be tudtak szerezni, viszonylag kellemes áron. Maga az üzlethelyiség is adott volt már, szinte össze is állt a kép. Ennek tetejébe, mint jó barát, Heiszler Oivér is bekerült a képbe. Tulajdonképpen az ő segítségével alakították ki a konyhát, az alapreceptúrákat, és szép lassan összeállt az étterem. Egy olyan helyet hoztak létre, amely Barcelona bármely külvárosában megállja a helyét - akár az ételeket, akár a hely hangulatát vesszük górcső alá. Mivel igazi családi vállalakozás, nyílván az elején - saját bevallásuk szerint is - sokat hibáztak, amiből viszont rengeteget tanultak. Pont ezért lett a hely szerethető, és a történet emberarcú. A padron paprika természetesen mindmáig meghatározza az éttermet, a tematikának köszönhetően ismert pontja lettek az autentikus spanyol street foodnak.
Lassan három és fél éve nyitva vannak - így beírták magukat a gasztrotérképre -, ami azt jelenti, hogy a minőség és az irányvonal abszolút életképes.
Nagy Ádám és Kis László viszik a konyhát - a spanyol gasztronómia elég nagy mozgásteret tesz nekik lehetővé. Belepillantva az étlapba, és ismerve előéletüket, még fognak meglepetéseket okozni. Tapas-ból nincs hiány, az anchoas (marinált, érlelt szardella) és croquetas de jamón (serrano-s, sonkás krokett) csábító tételei mellett, a sült padlizsán tölgyfamézzel és cabra sajttal is isteni meglepetéssel szolgál. Kihagyhatatlan a zászlós hajó, és mindenképp muszáj megkóstolni: a pimientos de Padron - hiszen paprikában bizony nagyot alkottak.
Természetesen markánsabb fogásokból sincs hiány: kérhetünk hátszínt, rózsabors kéregben, fokhagymás-petrezselymes mártással. Azt meg már szinte alapnak vesszük, de fontos megemlíteni, hogy házikenyeret majszolhatunk náluk, ami kellemes aláfestést ad az ételekhez. Felkészültek az ínyencekre is, hiszen italválasztékukban is spanyol vér csörgedez: spanyol borokkal is megspékelték az amúgy is figyelemre méltó választékukat.
Ha igazi spanyolos ételekre vágyunk, a Padron kézenfekvő megoldást nyújt mindenki számára, amit mi jó szívvel ajánlunk!
AirChef
Cím: 1085 Budapest, Horánszky u. 10.