Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Ázsia ízei közelebb vannak mint gondolnád! Japanika

2017. április 29. - Krajec Krisztian

 

img_3960.JPG

 

 

Tudtátok? Van egy nemrégiben nyílt, ideális adottságokkal bíró és abszolút ajánlott hely, úgy hívják, hogy JAPANIKA! Történetük egészen Izraelig nyúlik vissza, ahol is egy úriember, némi pénzecskéből nyitott egy olasz éttermet. De mivel nagy sushi-rajongó volt, és rájött, hogy az alapanyagok könnyedén beszerezhetőek és nem olyan varázslat ez, mint sokan gondolják, elhatározta, hogy elindítja a Japanikát, ami tulajdonképpen egy raktárból kezdte el pályafutását.

img_3962.JPG

 

A cél az volt, hogy egészséges, gyors és közérthető formában adja át saját élményeit. Mostanra Izraelben 32 étteremmel rendelkeznek, nem kis forgalmat lebonyolítva, a tulajdonosi háttér is átalakult, de a küldetés megmaradt. Egy új lendülettel a Bazilikánál is megnyitották a japán gasztronómia hírnökét és jól tették! Tényleg fantasztikus! Tudják, hogy a sushi nem mindennapi dolog Magyarországon, de remélik, ennek az üzletnek a megalapításával hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy közelebb vigyék az embereket ezekhez az ételekhez.

img_3953.JPG

 

A Bazilika közelsége ugyan némi előítéletre adhat okot, ami pont teljes ellentéte a Japanika brand üzenetének, de szeretnénk mi is elmondani, hogy igen, elérhető az ár, és igen, laza a hangulat, és igen, teljesen ázsiai fúziós konyha vár mindenkire! Somogyi Kinga, az étterem vezetője kalauzolt minket a Japanika ízeinek varázslatos világába, és mindjárt az előételnél ámulatba ejtették ízlelő bimbóinkat. Részünk lehetett a ház specialitásában, az egyedülállóan csak itt, helyben készített Gyoza-ban. Mielőtt bárki kérdezné, mi az, egy tészta alapba göngyölt, gyömbéres, zöldséges csirkehús, amit szójaszószos fűszerrel adnak, megfőzik és az egyik oldala megsül. Mindenki elhiheti, nem csak jól hangzik, de isteni is!

img_3955.JPG

 

Ez még csak a kezdet volt, a Tom-Yum leves következett a sorban, egy kókusztejből és vöröscurry-ből megalkotott, rendkívül intenzív leves. Galan-galan-gal (gyömbérhez lehet leginkább hasonlítani), kaffir lime levéllel (erős intenzív citrus aromájú alapanyag) és citromfűvel készül. Kifejezetten egzotikus élményt nyújtott. Ezután olyan sushi kánaánban lehetett részünk, mint még soha. Az, hogy színes és guszta volt, az egy dolog. De mind elkészítési módban, mind pedig tartalmilag, elképesztő variációk tárultak elénk !

img_3949.JPG

 

Mintha azt mondtuk volna, „terülj-terülj asztalkám” és láss csodát… Umami (a hatodik íz) egy fantázianév, de takarja a lényeget. Ez a legnagyobb tekercsük, kívülről tonhal és avokádó borítású, benne pedig rák tempura (tempura: Könnyű, palacsintatészta szerű bundába mártott, majd forró olajban kisütött hal- vagy zöldségféleségeket jelent) , édesburgonya tempura, répa és uborka. Szerencsénk volt megismerkedni azzal is, amiben a Japanika egyedülálló és különleges, hogy forró sushi roll-okat is szervíroznak. Van egy rendes sushi fotomaki, ez azt takarja, hogy középen, a tölteléken kívül van az alga lap, ezt az egészet beforgatják tempurába, és úgy van kisütve. Az egész roll átsül, a benne lévő lazaccal együtt, ezzel meg is döntötték a nyers hal elképzelést, ami a fejekben van.

img_3954.JPG

 

Érdemes ehhez hozzáfűzni, hogy ez a fajta elkészítésmód jóval közelebb áll a magyar ízekhez és pompásan hozza az elvárásokat, ha már a Japanikában vagyunk, de azoknak is megfelel, akik esetleg ódzkodnak az ilyen ételektől. Volt még az asztalon a wall street fedőnévre hallgató finomság, kétféle lazaccal, krémsajt, uborka, avokádó, bazsalikomos tempura morzsával borítva, a smooky, ez egy zöldséges sushi, van benne japántök, fűszeres lazacbőr, és fűszeres lazaccal borítva incselkedett velünk. A ház specialitása, mert ha még ezek után nem jött meg a kedv, hogy náluk egyen bárki is, most meg fog, a Japanko, ez egy panko morzsába forgatott, tulajdonképpen egy rántott sushi. Ezekhez mindig hoznak többfajta mártogatót. Megragadnánk az alkalmat, hogy azt a tévhitet is ledöntsük, mely szerint a sushi nem laktató.

img_3963.JPG

 

De bizony az! Nagyon széles étlappal rendelkeznek, a salátáktól a levesekig, grill fogásoktól a desszertekig válogathatunk. Rengeteg féle sushi van, de nem kell megijedni, mert a felszolgálók komoly képzésen mentek át, míg a terepre engedték volna őket, és nyugodt szívvel rájuk bízhatjuk magunkat. Mindenkinek nyújtanak opciót azzal a megoldással, hogy aki akarja, magának válogatja össze, mit szeretne a tányérján látni, ezzel interaktívabbá, szórakoztatóvá tették már magát a rendelési folyamatot. Nem beszélve arról, hogy egy-egy társaságban nem jelent problémát, ha valaki vegán, vagy épp nem szereti a halat, stb.

img_3952.JPG

 

Mindenki megtalálhatja náluk a magának valót. Aki még életében nem kóstolta meg a sushit, nyugodt szívvel tudjuk ajánlani őket, mert olyan variánsok is találhatóak, amik nem a kemény vonalas nyers halról szólnak, hanem teljesen közérthető, a megszokotthoz közel álló ízeket vonultatnak fel. A teljes koncepcióhoz ez is hozzátartozik, hiszen nem csak egy éttermet, hanem egy olyan helyet hoztak létre, ahol az ételeken kívül is van élet, az elég komoly

img_3961.JPG

 

italválasztékkal, a laza hangulattal, és teljesen jól elücsöröghetünk a bárpultnál is, miközben a Bazilika impozáns épületét csodájuk. A Japanika nagyon is ajánlott hely. Mert enni jó, de jót enni még jobb, pláne, ha ezt még hangulatosan is tehetjük.

AirChef

fotók: Japanika

Cím: 1051 Budapest Szent István tér 7 

süti beállítások módosítása