Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Szerintem Evidens

2017. április 02. - Krajec Krisztian


img_3432.JPG

 Sokfajta és merőben eltérő tematikára épülő étteremben, konyhán megfordultunk már. Az eddigiek alapján tapasztalva viszont azt mondhatjuk, hogy a leginkább magyaros konyhát és a tradíciókon alapuló technológiát itt tapasztaltuk. A Sas u. 4-ben található, laza eleganciájú enteriörrel rendelkező, Evidens Bistro nagy élmény volt. Tulajdonosa és séfje, Magyar Zoltán kalauzolt minket az általa létrehozott étteremben, és az általa képviselt gasztronómiában. - Mikor nyitottatok? És mi volt az elképzelés? - Amikor megnyitottuk 4 éve ezt az éttermet, az volt az elképzelés, hogy olyan vendéglátást csináljunk, amihez értünk, amit megtanultunk. Akkoriban dübörgött a fine dining az országban, mi pedig nem akartunk ezen a vonalon haladni, sőt, igazából szembe mentünk vele a mai napig is. Magyarosan fűszeresen főzünk, és igenis nagy adagokkal dolgozunk. Nem kell nálunk megenni 5 fogást, hogy jól lakjál. Ezt mi is tapasztaltuk, a megkóstolt ételek mennyisége nemhogy kiadós, hanem nagyon bőséges volt. Az ide betérő vendég garantáltan elégedetten és telihassal fog távozni. Ha valaki úgy jár, mint mi, hogy nem tudja elfogyasztani az elé tett adagot, akkor sem kell búslakodni, mert zokszó nélkül, és mindenféle kellemetlenség nélkül, udvariasan el is csomagolják az esetlegesen megmaradt ételt.

img_3433.JPG

Zoli azt mondta, nála a vendég pontosan annyit kap, amit magának is szedne úgy, hogy jól is lakjon. - Ez manapság nem trendi. Nagy adag, semmi fine dining, nem jelentett ez szakmai problémát ? - Nézzétek meg Heston Bulmenthalt. Ő volt az első! A három michelin csillagos éttermével visszalépett kettőt. Rengeteg barátom van a fine dining világból, elismerem, becsülöm őket, de én valahogy úgy vagyok vele, mire elkezdene ízleni, már elfogyott a tányérról. Azt mondjuk, hogy mi egy big dining étterem vagyunk. Igazi, autentikus magyar ízekkel és kínálattal. Nálunk olyan a konyha, mintha otthon ennél. Természetesen éttermi körülmények között, éttermi profi minőségben és technológiával. Szerintem igenis ez az, ami hiányzik. A külföldi vendégek, ha ide jönnek, nem a rengeteg tengeri herkentyűre kíváncsiak, hanem a magyar ízekre, magyar konyhára. Én ezt vallom és ezt is képviseljük az Evidens-ben. - Mi az, amiben még különlegesek vagytok és amit kiemelnél? - Nálunk van szerintem egyedülállóan, hogy az asztalnál is elkészítjük az ételt! Nekem minden felszolgálóm nem csak ajánlani tudja az ételeket, nem csak tudja, hogyan készülnek, hanem el is tudja készíteni a vendégek szeme láttára. Felveszi az asztalát és végigcsinálja. - Ez tényleg különleges! Nem mindennapi! Mennyire igénylik ezt a fajta élményt a vendégek? - Jól mondod! Bizony ez a kulcsszó! Élményt adunk!

img_3439.JPG

Mondok erre egy példát. Amikor nálam leült például egy amerikai vendég és kér egy lecsót, és kérdezi, mondjam már el mi az, nem mondom el. Kimegyek az asztalhoz és ott megcsinálom! Ahogy készítem az ételt, elmondom, mi ez honnan jött, miért indul ez füstölt szalonnával, miért lehet ez tejfölös, vagy miért lehet tojásos. A vendégek rendkívül hálásak ezért, sőt, visszajönnek. Ez számomra a vendéglátás. - Ez az exluzív egyedülálló megoldás, amit képviseltek, az árakban mennyire látható? – Nézzétek, nálunk, mint mondtam, komoly a személyzet, jók az alapanyagok, és háromszor akkora adagot rakunk a tányérra, mint egyes éttermek. Persze ennek ára van, de még mindig olcsóbbak vagyunk sokaknál. Itt vagyunk a Bazilika szomszédságában, és ha végiggondoljátok, mennyiért eszel az utcán egy, már elnézést, de nem túl extra szendvicset hozzá az üdítőt, amivel jó, ha kibírod egy órát, érdemes mérlegelni. A vendég nálam biztos, hogy „kiengedi a derékszíjat” a végén. - Néztük az árakat, és teljesen elfogadható szerintünk is. - Mi a jellemző nálatok ? Magyarok, vagy inkább turisták a betérõk ? – Igen, rengeteg vendégünk külföldi. Tudjátok, ez úgy megy, hogy szájról szájra terjed. Nem panaszkodom, mert 2015-2016-ban erősen feszegette a határait az étterem.

img_3436.JPG

De most próbálunk jobban a magyar közönségre koncentrálni. Olyan menüket rakunk össze, ami után tényleg rájössz, mi az a magyar konyha. - Hány főt tudtok leültetni? - 45-50 fővel tudunk menni, rengeteg a foglalás és à la carte is folyamatos a bejövő vendég. Egy nagyon fontos hitvallásunk van, az Evidens Bistro azért van, hogy tudják az emberek magukat kényeztetni. Az étterem és a személyzet a vendégért van. Zoli és az Evidens bistro tényleg kiemelkedő a maga területén. Aki jó magyaros ételt szeretne enni, térjen be hozzájuk. Mert enni jó, de jót enni még jobb!

img_3435.JPG

süti beállítások módosítása