Gasztronómia a világ körül

Top 10 étterem Magyarországon 2017 nyár

TripAdvisor eddigi állása alapján

2017. július 25. - Krajec Krisztian

A TripAdvisor eddigi állása szerint a következô 10 étterem a legjobb ma Magyarországon! 

 

1. Arany Kaviár étterem Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 19.

img_5519.JPG

 

2. Baraka Cím: 1051 Budapest, Dorottya u. 6.

img_5520.JPG

 

3. Costes Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 4.

img_5521.JPG

 

4. St. Andrea Wine & Gourmet Bar Cím: 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinkszky u. 78.

img_5522.JPG

 

5. Costes Downtown Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

img_5523.JPG

 

6. Onyx Cím:1051 Budapest, Vörösmarty tér 7.

img_5524.JPG

 

7. Kollázs Cím: 1051 Budapest, Szechenyi István tér 5.

img_5525.JPG

 

8. Borkonyha Cím: 1051 Budapest, Sas u.3. 

img_5526.JPG

 

9. Aszú Cím: 1051 Budapest, Sas u.4.

img_5527.JPG

 

10. Halászbástya étterem Cím: 1014 Budapest, Budai Vár Halászbástya Északi Híradástorony

img_5528.JPG

Két év alatt a csúcsra!

img_5480.JPG

Budapesten dübörgő Márga két év alatt kiépített sztori, melynek vélhetően még lesz folyatatása. A korábban Lou lou névre hallgató étterem tavaly májusban nyitott, és nagyon szimpatikus módon az akkori csapat lett felkérve a folytatásra. Gellért Bence üzletvezető, és Horváth Ákos séf egyből azonosulni tudott azzal a tematikával, amivel most is működnek.

img_5479.JPG

Deli János tulajdonos szerint egy étteremben a vendégnek és a vendéglátónak is jól kell éreznie magát - akkor tud igazán jól működni. A jó hangulat, az egymás mellett és egymásért dolgozás meglátszik a tányéron, és azon a nehezen megfogalmazható hangulaton, ami az étteremben vár minket. 
Az enteriőrben leginkább a városi nomád stílusvilág érzékelhető - kicsit vissza a természethez, otthonos hangulatban. Talán még azt is nyugodtan kijelenthetjük: mintha a saját nappalinkba lépnénk be, hiszen kifejezetten kitapintható ez a közérzet.

img_5477.JPG
Itt is felfedezték azt az evidenciát, hogy Magyarországon magyaros vonalat kell képviselni. A hazai konyhaművészet felkerült Európa gasztronómiai térképére, és rendkívül fontos megmutatni, hogy magyar alapanyagból, honos ételeket érdemes készíteni. Deli János szerint is, aki nem mellesleg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia oszlopos tagja. 
A Márga ezért pannon hangolású konyhát visz. Nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy keresik a jó termelőket: dolgoznak a Veresi Biokertészettel, és az Élő Bolygó Alapítvánnyal is.

img_5482.JPG

Ez a törekvésük vélhetően nagy segítség a termelőknek és nagy előny az étteremnek, hiszen a személyes kapcsolatok révén a kezdetektől végigkísérhetik az általuk használt alapanyagok életútját, és akár a saját igényeikre is formálhatják azokat. Deli János elmesélte nekünk, hogy ennek eredményeképpen - csak egy példával élve - egy jól sikerült séf duett esten olyan borjút tudtak feldolgozni az Élő Bolygó biofarmról, hogy egyszerűen „lehidaltak tőle”. Az a borjúcomb jobb volt, mint mondjuk egy francia beszerzési forrásból érkező alapanyag! 

img_5481.JPG
Horváth Ákos séf régóta kacsingat a cukrászat világa felé – ami kifejezetten előnyére válik a Márgának -, akit főleg az alapanyagok ihletnek meg. Megkóstolva desszertjeit, nem is csodálunk - rendkívül kifinomultak és ízesek lévén. Alapvetően minden tányérján kiütközik az a precizitás, ami matematikus múltjának köszönhető.
Házi kenyérrel is büszkélkednek, melynek egyik fajtája finom barna sörrel készül. Ha pedig a melegben kellemes frissítőre vágyunk, Balatonról származó, igazi házi szörpöket kaphatunk. 

img_5483.JPG
Az á la carte étlapjukat rendkívül rugalmasan kezelik: nincs kőbe vésve az étlapváltás, leginkább a szezonalitást, a saját kreativitásukat, és természetesen az épp beszerezhető alapanyagokat mérlegelve változtatnak. Feltétlenül megemlítenénk a déli menüt, ami ár-érték arányban fantasztikus: két fogást 2800 Ft-ért, három fogást pedig 3500 Ft-ért fogyaszthatunk el, amihez egy pohár bor, vagy üdítő is jár. 
A portfólióban szerepelnek az új keletű KONYHATÚRA degusztációs estjeik. Ezek egyrészről azért jók, mert a séf meg tudja magát mutatni az ételsoron keresztül, természetesen borkíséret lehetőséggel. Másrészt az a vendég, aki szeretné - hűen az elnevezéshez -, akár a konyhában, a séffel együtt is elfogyaszthatja az ételeket. 
Immáron két éve nyitva vannak, Deli János szerint igazán most ért össze az étterem, és egyetlen célja van a továbbiakban is: egy szerethető éttermet üzemeltetni, ahol jól érezhetik magukat az emberek.

AirChef

Cím: 1061, Budapest Székely Mihály u. 2.

Fotók: Márga + Szindbád az utazó 

Exkluzív recept a Foodyny olvasóknak Ramsay-tôl

Linguine tészta kagylóval és pestóval

img_5462.JPG

Hozzávalók:

250 g szárított Linguine tészta


A pestóhoz:

175 g mosott friss bazsalikom 
150 g extra szűz olívaolaj
30g fenyőmag
3 evôkanál parmezán
Só és bors ízlés szerint

A kagylóhoz: 

400g kagyló, súrolt, mosott vagy alternatívának pedig konzerv kagyló 
1 friss piros chili
1 fokhagymás szegfűszeg, apróra vágva
½ csomó petrezselyem aprítva
70 g extra szűz olívaolaj
1 pohár fehérbor

img_5461.JPG

Elkészítése: 

Helyezzük az összes pestó összetevőt keverőbe és keverjük 45 másodpercig. Addig tegyük félre  a kagylókat.
Helyezzük az olajat, a fokhagymát és a chilipaprikát a serpenyőbe, fôzzük addig  amíg pici levet engednek/ könnyezik/, utána adjuk hozzá a kagylókat. Adjuk hozzá a fehérbort és a petrezselymet, és fedjük le .
Főzzük közepes lángon 7 percen át, amíg a kagylók kinyílnak és felszabadítják a levüket. 
Miután a kagylók  kinyíltak , húzzuk ki őket a főzőfolyadékból, és tartsuk egy tésztaszûrôben amíg lecsepegnek. 
Fôzzük ki a tésztát, addig míg nem lesz al dente! 
Miután kifôztük a tésztát, húzzuk meg , a kagyló levében kb. 1 percen át! 
Ezután adjuk hozzá a pesto-t és a kagylókat a tésztához. Keverjük össze alaposan, majd az egész tetejét még díszitsük pestóval meg parmezánnal! 

img_5463.JPG