Gasztronómia a világ körül

Ahol egy kicsit lehetsz Bond 007! KGB! Kálvin Gasztró Bisztró

2017. április 20. - Krajec Krisztian

 

img_2993.JPG

 

Tartózkodási hely: Kálvin tér Ügynöklista:
Nyúzó Imre, Redler Dávid, Tóth Tibor
Elsődleges feladat: Megetetni a népet!
Másodlagos feladat: Megitatni a népet!
Felszerelés: konyha, bárpult, asztalok, székek

img_3829.JPG


Kötelezővé kellene tenni minél több ilyen hely nyitását, mivel nem kétséges, hogy a jövő gasztro vonala, ami mindenki által érthető, kedvelhető, és minőségi. Örömteli, ha olyan szakemberek állnak egy-egy étterem mögött, akik már az új generációt képviselik: tapasztaltak, lazák, és mégis az egyszerű tradíciókra építik fel konyhájukat. A KGB nem egy agyongondolt, túlbonyolított hely. Inkább lehet hasonlítani a francia bistro vonalhoz, ahhoz a már-már elfeledett stílushoz, amit sokan félreértelmeznek.

img_3045.JPG


Képzeljétek el, hogy beültök, egy jó értelemben vett kocsmába, ami mondjuk a törzshelyetek. A pultos felismer, fülig érő mosollyal üdvözöl. Ismeri a sztorid, ismeri, mit iszol, és meg sem szólaltál, már csapolja a sört. Minden széken ültél már, és előre köszönnek az asztalok repedései. A fal díszei már régi ismerősként kacsintanak rád, és tudod, hazaértél. A séf meglátja, hogy ott ülsz a kedvenc asztalodnál, és olyan házias ételt készít neked, mintha otthon lennél. Miután megetted az ételt, nem rohansz, nem sietsz el sehova, még iszogatsz, jól érzed magad…
Nyúzó Imi és a KGB csapata valami ilyesmit hozott létre, ők így szeretnek vendéglátózni. Ami a konyhát illeti, nem kérdéses a minőség, hiszen Imre megjárta a Bábel Éttermet, dolgozott a Bestiában, Redler Dávid a Costes-ben húzott le nem kevés időt, Tóth Tibor pedig a Laci! Konyha! csapatában tevékenykedett.

img_3053.JPG

 

Mindhárman a fine dining-et megjárt „veteránok”, és csúcsgasztrós tapasztalatokkal felvértezve ugrottak neki a projektnek. A nyitás óta nem telt el sok idő, de már törzsvendégekkel büszkélkedhetnek, és ételeiket mindenki dicséri. Nyúzó Imrét, a KGB séfjét faggattuk kicsit a bistro-ról.
- Hogyan indult el az egész KGB sztori?
- Tulajdonképpen egy régi barátom kért fel - akinek vannak már vállalkozásai -, hogy szeretne velem társulni, létrehozni egy helyet. Persze rengeteget gondolkodtunk, mire eljutottunk idáig.
- Ki találta ki a koncepciót?
- Én, Redler Dávid, és Tóth Tibor barátom. Itt mindannyian séfek vagyunk, nincs séf-beosztott viszony. Mindent együtt csinálunk, és így mindenki meg tudja valósítani magát. Szerintem kicsit mindannyian különcök vagyunk, nem szeretjük a kereteket; viszont ez itt nagyon jól tud működni. Szerettünk volna egy olyan kocsmát létrehozni, ahol minőségi ételt lehet enni, feszengés nélkül. Nézd, mind a hárman komoly éttermekben dolgoztunk, és itt is ugyanazokkal a válogatott alapanyagokkal, és korszerű konyhatechnológiával dolgozunk. Úgy, mint a „nagyok”, csak egy lazább körítéssel.

img_3051.JPG


- Szerintünk sikerült is! Milyen ételeket lehet kapni nálatok, és mik a tervek?
- Sört!.... - vágja rá Imi nevetve. De viccen kívül, az induló étlapon igazából van minden, hiszen sokfajta ételt készítettünk már. Nálunk a magyar konyha mérvadó, arra építünk. Reggel kávéval; ebédre menüvel várjuk vendégeinket, természetesen á la carte is van. Heti ajánlattal is készülünk, és igyekszünk a környéken dolgozók igényeit kielégíteni.
- Elmondod sorban nekünk, mit ettünk?
- Nézzük! Volt egy paprikás pacal, friss kenyérrel, amit a Pékműhelytől szerzünk be - ebben sem adjuk lejjebb. Aztán egy vegán étel: céklasaláta tonhalsteak-kel, zellerrel, almával, egy kis naranccsal, mézzel. Amire büszkék vagyunk: az átagyalt burgonyafőzelék, lágytojással, kacsacombbal. Az egyik legérdekesebb ételünk - autentikus roma recept alapján -, amin nem is változtattunk: az a káposztás rizses csirke. És végül a mi tojásos nokedlink. Tulajdonképpen nem is nokedli, hanem specli (bajor nokedli) Kicsit nagyobb darabok, korianderrel, szalonnás vajjal. Ebben még az a csavar, hogy jó testes húslevessel kikevert tojással készül. De ti mondjátok, milyen volt?
- Le a kalappal, nekünk nagyon ízlett, köszönjük szépen. Viszont az fontos, hogy mennyiért lehet nálatok megebédelni?

img_3828.JPG


- Úgy alakítottuk az árakat, hogy teljesen elérhető legyen. A menüben a főétel 600-1690 Ft, amivel teljesen jól lehet lakni, meg lehet belőle ebédelni. De ha valaki több fogást is szeretne, mindig van á la carte. Egyedi igényekre is odafigyelünk, nálunk első a vendég. Mint Gastro Bistro, az a célunk, hogy mosolyogjanak, mikor nálunk vannak, és még jobb kedvvel, jóllakottan és elégedetten távozzanak. Azokat is szeretettel várjuk, akik egy sörre ugranak be hozzánk, és azokat is, akik egy kellemes kiadós ebédet, vagy vacsorát szeretnének elkölteni, fesztelen hangulatban. Hosszú távon - azon kívül, hogy jó konyhát viszünk - láttatni, éreztetni szeretnénk: nálunk mindig történik valami. Tudjuk, sok munka kell még hozzá, viszont látva az elégedett vendégeket, már elértük célunkat!
- Azon kívül, hogy sokat dolgoztatok a nyitáson, van már valami meghatározó élményed?

img_3830.JPG


- Hú… rengeteg! Büszkék vagyunk rá, benne van a szívünk a KGB-ben! Pár napja, egyik este, mikor a srácokkal főzőcskéztünk, észre sem vettük, hogy röpül az idő. Ötleteltünk, próbálgattuk az ételeket, és nagyokat nevettünk közben. Szóval mikor végeztünk, valamikor hajnalban, leültünk a vendégtérben. Körbenéztem, és akkor amit megéreztem, ki is mondtam: „Srácok, ez az, amit akartunk. Megjöttünk!”. Jelszó ha mentek : Foodyny 

AirChef

Cím: 1053 Budapest Kálvin tér 5. 

Belsô design: http://the-style-police.com/   Bodi Eszter 

KicsiZso és a BBQ! Indul a szezon!

 

img_3815.JPG

 


KicsiZso Reggeliző-Kávézó szofisztikált BBQ! 
A BBQ hazai társadalma egyre növekvő tendenciát mutat, köszönhetően a BBQ apostoloknak: a Bp BARbq-nak (Serényi Zsolt), a Zabáljcsak csapatának, a Déli Part BBQ-nak. Egyre többen rákattantak a különféle füstön készült ételek ízére, és bevalljuk, minket is magával ragadott ez a világ. Tudva, milyen komoly munka áll egy-egy ilyen étel mögött, elismeréssel adózunk a BBQ harcosainak. 
Korábban volt szerencsénk kóstolni itt-ott ezekből az isteni ételekből. Már rég elterveztünk, de csak most sikerült összehozni, hogy meg tudjuk látogatni Horváth Zsoltot - alias KicsiZso - havi sütése alkalmával. Érdemes figyelni a náluk zajló eseményeket, mert mikor elérkezik a füstös-sütős nap, már jó előre lefoglalnak nála minden asztalt, úgyhogy szemfülesnek kell lenni, és még időben bejelentkezni. 

img_3814.JPG


Hozzájuk igyekezve még csak a Frankel Leo utca elején jártunk, és már ott megcsapta az orrunkat az az isteni, semmihez nem hasonlítható illat, ami eme sütési technológia ismérve.  Ahogy egyre jobban közeledtünk, nyilvánvalóvá vált számunkra, akármi is lesz, még ha nem férünk be, akkor is enni fogunk, akár az utcán állva is. De erre nem került sor, mert Zsolt széles mosollyal, baráti üdvözlettel, és számunkra fenntartott hellyel várt minket - hálásak is voltunk neki. 

img_3821.JPG


Végre kipróbálhattuk és tényleg fantasztikus élményben volt részünk: klasszikus KicsiZso füstölt velőscsont, axiál-ban elvágva, smoker-ben füstölve (90 fokon, 45 percig készítve), kicsike savanyított gyöngyhagymával tálalva, hozzá újhagyma és házi kovászolt kenyér. A mennyekben éreztük magunkat, ahogy a velőt kikanalaztuk a csontból, friss kenyeret ropogtatva hozzá.

img_3817.JPG

Ez tulajdonképpen amolyan előétel volt, ez után jött csak a java! Klasszikus sertés oldalas következett (smoker-ben füstölt) - természetesen már a látvány is ínycsiklandozó volt -, hozzá amerikai burgonya (főtt burgonya, tejföllel, kukoricával, babbal besütve), mellette káposztasaláta. A másik étel pedig egy marha oldalas volt (szintén smoker-ben füstölt), grapefruit-os zellerpürével, sült zöldségekkel. Szenzációs élmény volt! A végén mindezt egy kis házi barna sörrel öblítettük le, ami szerintünk nagyon jól passzolt a füstös, mély ízekhez. 

img_3822.JPG


Itt fűznénk hozzá: Zsolt amatőr baristaként nemcsak a hússütögetésben jeleskedik, hanem remekbe szabott kávéval is szolgál. Szép latte art-ot tud rittyenteni a cappuccino tetejére. Ezért nyugodtan mondhatjuk, ha csak kávézóként működne, akkor is ajánlanánk. 
A KicsiZso csapatának tagjaként Ivett, az egyik felszolgáló is emelt egyet a minőségen azzal, hogy eredeti szakmáját, a cukrászatot is műveli náluk. Mikor épp nem a vendégek között sürög-forog - jókedvűen, kedvességet sugározva - beveti magát a konyhában, és nagyon finom süteményeket varázsol.

img_3818.JPG


A KicsiZso egy teljesen laza, emberközeli, kellemes hangulatú hely, ahova szerintünk mindig öröm betérni, akár reggelire, de bármely napszakban is. Csak annyit tudunk a végére mondani: ide menni kell enni!

 

img_3819.JPG

AirChef

Cím: 1027 Budapest Frankel Leó utca 11

25 év Gustó Cafe

 

img_3804.JPG

Ellátogattunk a Gusto Caffe-ba, egy olyan bistróba, ami 1992-ben kezdte a pályafutását. Most fordultak a 25. évükbe, ez azért nagy dolog a vendéglátás területén. Tradíciókra építenek, és azokat is viszik tovább, alkalmazkodva az újabb trendekhez. Két éve volt egy nagyobb felújítás, melynek hozományaképp bővítésen is átmentek, ennek eredményeképp egy külön teremmel is büszkélkedhetnek.

img_3802.JPG

A teraszt és a konyhát is felspécízték és az étlap tekintetében pedig megtartva a régit, beépítve az újat, bő kínálattal rendelkeznek. Bárdy Márton vezetésével a Gusto immáron új erőre kapott, és büszkék arra, hogy az ételeik mennyiségét tekintve bőséges adagokkal várják vendégeiket. „Nálunk nagyok az adagok"mondja Márton és ezen a külföldi turisták néha meg is lepődnek, de szeretik, és meg is találják őket, a Tripadvisor kiválósági tanúsítványának köszönhetően.

img_3805.JPG

A különteremmel együtt, ami alkalmas rendezvények, üzleti ebédek szervezésére is, 40 főt tudnak ültetni. Azt a vendéglátást képviselik, ami a házias konyhát és a jóllakott vendégeket preferálja. A különteremhez külön mosdó is tartozik, ezzel teljesen el lehet szeparálódni. Természetes az étterem múltja miatt rengeteg a törzsvendég, a menünél azért nem rossz, hogy 990 forintból megebédelhetünk. Náluk kisebb adagokat is össze lehet válogatni az étlapról, ha valaki szeretné, akár több főételt is ehet. Fontos kiemelni a nem hétköznapi italválasztékukat, ami első látásra megdöbbentő, mert sok mostani trendekre épülő, egységben sem találni meg azokat a gyöngyszemeket, amivel ők rendelkeznek.

img_3803.JPG

Csak egy párat felsorolva ; Johnnie Walker Blue, Hibiki Suntory, Bollinger Champagne, borban pedig többek között saját címkézett Malatinszky kínálattal várják vendégeiket. Amire nagyon büszkék és szinte a kezdetek óta megtalálható a kínálatban, az a páratlan tiramisu, és a rendkívül közkedvelt bélszin carpaccio. Igazán meleg hangulatú, remek bistrót ismerhettünk meg bennük.

AirChef

Cím: 1023 Budapest Frankel Leó utca 12