Gasztronómia a világ körül

Street food újraértelmezve

2017. július 27. - Krajec Krisztian

img_5546.JPG

Kezd érdekessé válni a plázák éttermi kínálata - ez a tendencia nagy örömünkre jó útra tereli a néhol szegényes, és minőségen aluli plázaétkeztetést. Kifejezetten kiemelkedő példája ennek az általunk meglátogatott Street Food Pont a Duna Plázában, mely egyedülálló minőségi kínálatában, és a felhasznált technológiák tekintetében.

img_5544.JPG
Nézzük elsőnek technológiai oldalról, hiszen még az ötcsillagos szállodáknak sem nagyon vannak ilyen berendezései! A Kende Gastro által épített konyha párját ritkítja - melyben amerikai, Garland típusú hamburgersütő üzemel, melyet az összes komoly hamburger-lánc is használ, az USA-ban. Minden frissen készül, ennek köszönhetően átlagosan egy étel 2-5 perc alatt a vendég tányérjára kerül. Az alapanyagok mind kitűnő minőségűek, és nagyrészük külföldről érkezik: az alap hamburgerhús Írországból, az angus Skóciából, a durumliszt Olaszországból. A magyar konyhától eltérően náluk a tésztákat helyben gyúrják, tojást nem használva hozzá - amik aztán teljesen új élményt nyújtva, al dente, azaz nem túlfőzötten érkeznek elénk.

img_5542.JPG
Kínálatuk szendvicsekből, (Pulled Pork), tésztákból (saját magunk választhatjuk ki, milyen típusú tésztát fogyasszunk), burgerekből (akár vega burgert is kérhetünk, illetve kedvünk szerint válogathatunk hozzá házi szószokat), salátákból, és napi levesekből tevődik össze - ebből is látható, mennyire nem bíztak semmit a véletlenre. Mint street food, természetesen minden ételt el is tudunk vinni, így akkor sem kell aggódni, ha időhiányban szenvedünk.

img_5543.JPG 
A látványkonyha külön élmény, hiszen egyrészt szórakoztató, ahogy készül az étel; másrészt nagyon fontosnak tartják kiépíteni a bizalmat, így láttatni is akarják, hogy nincs tikos összetevő. Ha azt írják ki, hogy pármai sonka van benne, akkor biztosak lehetünk abban, hogy azt is fogunk kapni. 

img_5540.JPG
A decemberi nyitáshoz képest rengeteg törzsvendéggel büszkélkedhetnek, ami köszönhető az elhivatott munkának, a jó tematikának, és a már említett magas minőségnek. Ez az induló hely, de mivel célkitűzéseik a távolba mutatnak, minden bizonnyal - sokak örömére - fogunk még találkozni velük máshol is - esetlegesen, mint franchise is. 
Szerintünk egyedit alkottak high-tech konyhájukkal, egyedülálló street food minőségükkel. Hiába írnánk le az élményt, csak annyit mondhatunk: minket meggyőztek, ki kell próbálni!

img_5545.JPG

AirChef

Cím: 1138 Budapest, Váci út 178. Duna Pláza 2. emelet/ételudvar/ 

Fotók: Street Food Pont 

Top 10 étterem Magyarországon 2017 nyár

TripAdvisor eddigi állása alapján

A TripAdvisor eddigi állása szerint a következô 10 étterem a legjobb ma Magyarországon! 

 

1. Arany Kaviár étterem Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 19.

img_5519.JPG

 

2. Baraka Cím: 1051 Budapest, Dorottya u. 6.

img_5520.JPG

 

3. Costes Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 4.

img_5521.JPG

 

4. St. Andrea Wine & Gourmet Bar Cím: 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinkszky u. 78.

img_5522.JPG

 

5. Costes Downtown Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

img_5523.JPG

 

6. Onyx Cím:1051 Budapest, Vörösmarty tér 7.

img_5524.JPG

 

7. Kollázs Cím: 1051 Budapest, Szechenyi István tér 5.

img_5525.JPG

 

8. Borkonyha Cím: 1051 Budapest, Sas u.3. 

img_5526.JPG

 

9. Aszú Cím: 1051 Budapest, Sas u.4.

img_5527.JPG

 

10. Halászbástya étterem Cím: 1014 Budapest, Budai Vár Halászbástya Északi Híradástorony

img_5528.JPG

Két év alatt a csúcsra!

img_5480.JPG

Budapesten dübörgő Márga két év alatt kiépített sztori, melynek vélhetően még lesz folyatatása. A korábban Lou lou névre hallgató étterem tavaly májusban nyitott, és nagyon szimpatikus módon az akkori csapat lett felkérve a folytatásra. Gellért Bence üzletvezető, és Horváth Ákos séf egyből azonosulni tudott azzal a tematikával, amivel most is működnek.

img_5479.JPG

Deli János tulajdonos szerint egy étteremben a vendégnek és a vendéglátónak is jól kell éreznie magát - akkor tud igazán jól működni. A jó hangulat, az egymás mellett és egymásért dolgozás meglátszik a tányéron, és azon a nehezen megfogalmazható hangulaton, ami az étteremben vár minket. 
Az enteriőrben leginkább a városi nomád stílusvilág érzékelhető - kicsit vissza a természethez, otthonos hangulatban. Talán még azt is nyugodtan kijelenthetjük: mintha a saját nappalinkba lépnénk be, hiszen kifejezetten kitapintható ez a közérzet.

img_5477.JPG
Itt is felfedezték azt az evidenciát, hogy Magyarországon magyaros vonalat kell képviselni. A hazai konyhaművészet felkerült Európa gasztronómiai térképére, és rendkívül fontos megmutatni, hogy magyar alapanyagból, honos ételeket érdemes készíteni. Deli János szerint is, aki nem mellesleg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia oszlopos tagja. 
A Márga ezért pannon hangolású konyhát visz. Nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy keresik a jó termelőket: dolgoznak a Veresi Biokertészettel, és az Élő Bolygó Alapítvánnyal is.

img_5482.JPG

Ez a törekvésük vélhetően nagy segítség a termelőknek és nagy előny az étteremnek, hiszen a személyes kapcsolatok révén a kezdetektől végigkísérhetik az általuk használt alapanyagok életútját, és akár a saját igényeikre is formálhatják azokat. Deli János elmesélte nekünk, hogy ennek eredményeképpen - csak egy példával élve - egy jól sikerült séf duett esten olyan borjút tudtak feldolgozni az Élő Bolygó biofarmról, hogy egyszerűen „lehidaltak tőle”. Az a borjúcomb jobb volt, mint mondjuk egy francia beszerzési forrásból érkező alapanyag! 

img_5481.JPG
Horváth Ákos séf régóta kacsingat a cukrászat világa felé – ami kifejezetten előnyére válik a Márgának -, akit főleg az alapanyagok ihletnek meg. Megkóstolva desszertjeit, nem is csodálunk - rendkívül kifinomultak és ízesek lévén. Alapvetően minden tányérján kiütközik az a precizitás, ami matematikus múltjának köszönhető.
Házi kenyérrel is büszkélkednek, melynek egyik fajtája finom barna sörrel készül. Ha pedig a melegben kellemes frissítőre vágyunk, Balatonról származó, igazi házi szörpöket kaphatunk. 

img_5483.JPG
Az á la carte étlapjukat rendkívül rugalmasan kezelik: nincs kőbe vésve az étlapváltás, leginkább a szezonalitást, a saját kreativitásukat, és természetesen az épp beszerezhető alapanyagokat mérlegelve változtatnak. Feltétlenül megemlítenénk a déli menüt, ami ár-érték arányban fantasztikus: két fogást 2800 Ft-ért, három fogást pedig 3500 Ft-ért fogyaszthatunk el, amihez egy pohár bor, vagy üdítő is jár. 
A portfólióban szerepelnek az új keletű KONYHATÚRA degusztációs estjeik. Ezek egyrészről azért jók, mert a séf meg tudja magát mutatni az ételsoron keresztül, természetesen borkíséret lehetőséggel. Másrészt az a vendég, aki szeretné - hűen az elnevezéshez -, akár a konyhában, a séffel együtt is elfogyaszthatja az ételeket. 
Immáron két éve nyitva vannak, Deli János szerint igazán most ért össze az étterem, és egyetlen célja van a továbbiakban is: egy szerethető éttermet üzemeltetni, ahol jól érezhetik magukat az emberek.

AirChef

Cím: 1061, Budapest Székely Mihály u. 2.

Fotók: Márga + Szindbád az utazó