Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Paul Bocuse intézet

2017. október 25. - Krajec Krisztian

img_7158.JPG

     Mi is történt a Magyar Bocuse d'Or Akadémia háza táján? Lehetőségünk nyílt a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tankonyháján részt venni egy remek eseményen, ahol két gasztronómiailag jelentős esemény is történt. Életre keltettek egy fantasztikus szakácskönyvet, mely tematikájában előremutató, kivitelezésében rendkívül esztétikusra sikerült. Az eseményen természetesen Széll Tamást is megkérdeztük, neki mit is jelent ez a könyv. Széll Tamás szerint három kategóriába lehet sorolni a szakácskönyveket: egyik, amiben egy-egy séf életútját, emblematikus fogásait ismertetik; mások az éttermekről szólnak, melyekből inspirálódni lehet; illetve vannak olyanok, amik tömör technológiai információkat tartalmaznak.

img_7159.JPG
Ebből van a kevesebb, és ez a könyv az egyik ilyen. A legalapvetőbb, legszükségszerűbb, precízen összeszedett technológiai útmutatásokat tartalmazza, benne természetesen receptekkel. Hogy mennyire szól ez a laikusoknak, vagy műkedvelőknek, azt az is mutatja, hogy több mint 1800 képet, illusztrációt tartalmaz, ami rendkívül érdekessé teszi a szakmán kívüli olvasóknak is.

img_7160.JPG

Aki fogékony a főzésre, és háziasszonyként veszi a kezébe a könyvet, biztos lehet benne, hogy számos ötlettel, megoldással gazdagíthatja saját repertoárját is, amennyiben követi a leírtakat. A könyv második harmadától mindösszesen hetven receptet találhatunk, és biztosan mindenki talál benne számára érdekes megoldásokat, vagy tanulhat olyat, melynek alkalmazásával meglepheti családját. Nagyon fontos, hogy a könyv nem csupán a technológiák alkalmazására tanít, ami általa gyakorolható, hanem a főzés filozófiáján át ad tanácsokat.

img_7161.JPG

Nem csupán egy száraz tananyag, vagy receptgyűjtemény, hanem annak a hitvallásnak a hírmondója is, amit maga a Bochuse képvisel. Ezáltal nem csak az alapanyagok összerakása révén készíthető ételek megmutatása a cél, hanem a főzés örömének és szépségének a megmutatása is érződik benne. Ennek a könyvnek nem a konyhában a helye, hiszen inspirálódni, tanulni inkább saját jegyzeteinkből lehet, illetve a rengeteg alázattal elvégzett munkából. Egy olyan nagyszerű segítség a szakembereknek és a fejlődni vágyó szakácsoknak, melyek alapján a konyhában elvégzendő folyamatok alapjait, technológiai megoldásait átláthatja. A könyvben lévő receptek forrás megjelölés nélkül, de mégis emblematikus fogásokat rejtenek, csúcséttermi megoldásokban akár, ami kétségtelen fantasztikus lehetőség ezen ételek megismerésére.

img_7162.JPG


Az esemény másik apropója annak a tíz séfnek a bemutatása volt, akik versenyezni fognak a magyar selejtezőben, illetve közülük fog kikerülni az az egy, aki a Torinói Bochuse döntőn képviselni fogja hazánkat. A versenyzők nagy része már ismert és tapasztalt versenyszakács, de azt nyugodtan elmondhatjuk, egytől egyig elhivatott szakemberek, akik eredményeik és tudásuk révén méltán érdemelték ki ezt a megtisztelő lehetőséget. A pályázat témája a kacsa és máj, valamint a káposzta és az alma volt. A versenyre a beérkezett pályamunkák (Zsűri: Szulló Szabina, Széll Tamás, Vomberg Frigyes, Wolf András, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Bíró Lajos, Nyíri Szása, Rupercht László, Lutz Lajos, és természetesen Hamvas Zoltán) elbírálása után lehetett bejutni.

img_7163.JPG


A nagy csapat a következő séfekből áll:
Dualszky-Kovács Péter,
Elek Richard,
Garai Ádám,
Haraszti Zsolt,
Kiss Krisztián,
Pohner Ádám,
Tóth Pál,
Várnai Péter,
Veres István és
Volenter István.

img_7165.JPG
Az is megtudtuk, hogy a megmérettetésnek Vomberg Frigyes lesz a versenyigazgatója, illetve kisorsolásra került az is, hogy melyik versenyző mikor, és hányas boxban fogja lefőzni az ételét. A felsorakozott séfekkel ismertették a versenytémákat. Az első tányér főtémában a borjúcomb, a következő témában pedig kacsamáj lesz. A második tányér vega tematikájú lesz: rizottó rizs, fürjtojás és gomba kötelező összetevőkkel. A Magyar selejtező 2017. december 3-án kerül megrendezésre, a döntő pedig 2018. február 8-án lesz, melynek helyszíne a Sirha Budapest.
A magyar gasztrokultúra jeles eseményén vehettünk részt, és nagy örömünkre szolgált megismerni a könyvet, és a versenyzőket is.

Fotók: Bocuse d'Or 

 

süti beállítások módosítása