Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Mik is a superfoodok?

2017. október 07. - Krajec Krisztian

img_6843.JPG
Nagy divat, vagy trend mostanában tudatosan étkezni, és odafigyelni arra, hogy mikor és miket eszünk! Van aki lakztózérzékeny, van aki vegán, vannak akik gluténmentesen étkeznek és sokan vagyunk akik superfoodokat eszünk! De hol voltak ezek eddig, miért csak mostanában találkozunk ezekkel? Akkor ez most valóban csak divat lenne? Nem, de egy dolog tény, hogy felgyorsult világunkban aki teheti odafigyel az étkezésére, és annak gyakoriságára. Most a superfoodokat szeretnénk bemutatni! 

Superfood – mi is ez? Mik a superfoodok? 

A superfood kifejezés nem újdonság. Már az 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”. Egy másik szótárban a kifejezésre a “egy szuper tápanyag dús élelmiszer, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és/vagy fitonutriensekkel” leírást adják. Azaz mindkét esetben a különösen egészséges és tápláló étel szinonimája. A szó széleskörű használata azonban csak a ’90-es évek végén indult be, amikor a superfood kifejezéssel egy cikk jelent meg az amerikai Nature Nutrition magazinban.

A superfood divat, vagy tudatos és okos választás?

Rendszeres fogyasztásuk kimutatottan jól hat a közérzetre és a betegségek megelőzésére és kezelésére.  Fontos tudni, hogy a szuperételek sem csodaszerek, csupán a természet ajándékai az ember egészségvédelmére. 

 

img_6844.JPG 


A főbb superfood-ok:
Gabonafélék:
– barnarizs, quinoa, köles, hajdina, zab, tönköly, bulgur (Magas a rost, fehérje, kálium, cink, szelén, magnézium tartalmuk.)

Zöldségek:
– cékla, édesburgonya, sütőtök (Magas az antioxidáns, béta karotin tartalmuk, erősítik az immunrendszert.)
– brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta (Remek E, B, K-vitamin, kalcium, kálium források, magas az antioxidáns tartalmuk, rákellenesek, serkentik a bélműködést.)
– bab, zöldbab, zöldborsó, csicseriborsó, vöröslencse, mungo bab (Magas a B-vitamin tartalmuk, segítik a bél működését, stabilizálják a vércukor – koleszterinszintet.)

img_6845.JPG

Bogyók:
– kékáfonya, szeder, acaí-bogyó, meggy, ribizli, goji-bogyó, vörös szőlő, cseresznye, olíva (Gazdag antioxidánsokban, rákellenes, szívbetegségeket megelőznek, szépítik a bőrt.)

Magvak:
– chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró, kakóbab (Omega zsírsavakban gazdagok, tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént, rostokat tartalmaznak)

Gyümölcsök:
– alma, citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin, gránátalma, kiwi (Magas a C-vitamin tartalmuk, hatásosak megfázás ellen, méregtelenítésre)
– avokádó (Nagyon magas kálium, E vitamin, antioxidáns, folsav, rost tartalma. Rákellenes, serkenti az idegrendszert)

Halak:
– vadlazac, makréla, szardínia (Gazdag Omega3 zsírsavakban)

Csírák :
– lucernacsíra, retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, búzacsíra (Gazdag esszenciális aminosavakban, gyulladásellenesek, segítik az emésztést)

Fűszerek:
– Fahéj, kurkuma, fokhagyma, gyömbér, zöld tea

Algák (moszatok):
– kelp, wakame, kék-zöld alga (Magas az ásványi- és nyomelem tartalmuk (különösen jód és kálium) továbbá, B, C, E vitaminokban gazdag)

Nyers méz (Rengeteg vitamint és ásványi anyagok tartalmaz, gyógyítja a megfázást, növeli az antioxidánsok termelődését a vérben)

 

süti beállítások módosítása