Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Betyáros egy hely!

2017. szeptember 26. - Krajec Krisztian

img_6636.JPG

Magyarország történelme, vegyítve gasztronómiával, és egy kis urbanizmus
Egyedülálló a maga nemében az Urban Betyár étterem, hiszen egy olyan kategóriát hívtak életre, mely eddig nem létezett. Meglepően vegyítik mindazokat az értékeket, amiket egy magára igényes múzeum, és egy csúcsétterem hordoz magában.
Látványkonyha füstölővel? Odavonzza a szemet!
Kihasználva azt a lokációt, mely a külföldi vendégek számottevő érdeklődésének központja, ugyanakkor a belváros gasztronómiájának fókuszában található - ennek az érdekes kombinációnak mindenképp sikert jósolhatunk.
Vonatsín a bárpult felett? Meglepő!

img_6637.JPG
Mint minden vállalkozás, a névválasztás sem a véletlen műve, hiszen ezzel is jelezni akarták, mit képviselnek. A Betyár egyértelműen a múlt felidézéséről, a tradíciók megmutatásáról szól; az Urban pedig azt jelzi, mindezt egy modern városi köntösbe bújtatva tárják elénk.
Interaktív múzeum az étteremben? Érdekes!
A tulajdonos az Első Pesti Rétesház nevű helyet viszi már jó 10 éve. Mindig is szerette a régi, hagyományőrző dolgokat, emiatt piacra járt, vagy a vaterát böngészte érdekességek után. Mialatt összegyűlt sok régi tárgy, felötlött egy másik étterem gondolata is. Mindeközben kezébe akadt egy betyárokról szólókönyv is, véglegesen megfogalmazódott az ötlet. Ezt a gondolatot egy kis csavarral, az urban szó használatával modernizálták. Így jött létre a Városi Betyár.

img_6638.JPG
1852-es, óriási fa szőlőprés az étterem közepén? Döbbenetes látvány, ikonikus meghatározója a helynek!
Az étteremben található eszközök és berendezési tárgyak 90%-a eredeti, a maradék 10% pedig egyedi gyártású. A bárpultot vasúti talpfákból rakták össze, ami felett pedig egy sín fut. Ezt az első európai, 1868-as vonatrablás emlékére készítették, amit anno a sínek felszedésével hajtottak végre. Az étterem egyik részében asztalként funkcionáló csille kocsikkal találkozhatunk, melyek mozgathatók, és üveglapjuk alatt kis kiállítást szemlélhetünk, míg várjuk az ételt: ostort, puskaportartót, korhű ékszereket.

img_6639.JPG
Az étteremben látványkonyha működik – a vendégek szeme előtt igazi érdekesség a füstölés. A ház specialitásának mondják a füstölt pisztrángot, illetve a füstölt húsokat - kolbászt, oldalast, marhaszegyet. A helyiségben egy méretes bogrács található, hiszen miben is főznék a gulyást egy ilyen múltat idéző étteremben! A konyhán Törőcsik László séf igazgatja az ételek megszületését, mely követi azt az eszmeiséget, melyet az étterem képvisel.

img_6640.JPG
Az étterem alatt létrehoztak egy néprajzi múzeumot, mely jelenleg 2500 darabos gyűjteményt tartalmaz. Az itt fogyasztó vendégek ingyenesen tekinthetik meg ezeket a kincseket, de ha csak ezért térnénk be hozzájuk, 1500 Ft-ért látogatható a múzeum. Jó vendéglátóshoz méltóan borkóstolóval kedveskednek a vendégnek, illetve a kocsival érkezők finom mustot ihatnak. A múzeum tematikája frappánsan megoldva mutatja be a régi vidéki éltet, és touchpad-ok segítségével képes akár angolul is elmesélni a látnivalókat. Meglepő volt, mikor egy velünk szemben lévő fal megelevenedett, és elkezdett hozzánk beszélni egy népviseletben, tájszólással beszélő hölgy, miközben tett-vett. Természetesen kivetített kép jelent meg, de valljuk be, még a komoly múzeumokban is ritkán használnak ennyire interaktív és élményt adó megoldásokat, mint itt. Körbejárva a tárlatot - edénycsörömpölést, gyereksírást, szekérzörgést, népzenét hallgatva -, nem csak a megannyi múltat idéző tárgy látványa magával ragadó, hiszen a vizualitáson kívül egyéb interakciókkal is elkápráztat a múzeum.

img_6641.JPG
Az étterem három különteremmel rendelkezik, amik teljesen egyedi megoldásokkal, meglepetésekkel várják a vendégeket. A legnagyobb 80 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, kivetítővel - tehát céges rendezvényekre abszolút megfelelő. Nem meglepő az előzőek tudatában, hogy ide egy egyméretes, 120 éves fakapun lehet belépni, és egy ódon kandalló díszíti az egyik falat. E mellett van egy 40 fős - ezek egyébként egybenyithatók, így 120 fő ültethető benne. És van egy exkluzív, elegáns VIP termük is, ami maximum 20 fő befogadására képes, mely egy nagypolgári szobát jelenít meg - gyönyörű csillárokkal és roppant kényelmes, szinte fotelnagyságú ülőalkalmatosságokkal, ahol akár Zsolnayval is meg tudnak teríteni. Az étterem teljes befogadóképessége - ha valaki kibérelné egy komolyabb rendezvényre - 300 főt tesz ki, amit tisztességgel el is tudnak látni.

img_6642.JPG
Az Urban Betyár ikerétterme a Trabant, ami a maga világával megér még egy plusz cikket is.
És ha még nem teltünk el a finom ételekkel, vagy a fantasztikus folklórral, az étterem egyik szegletében egy kis ajándékboltot is találhatunk, ahol mi más lehetne megvásárolni, mint hungarikumokat!
Fantasztikus világot építettek fel a belvárosban, amit mindenképp látni, sőt inkább átélni kell, mert ennyi egyedi tárgyat és megoldást sehol a városban nem lehet találni. Igaz, arról keveset szóltunk, hogy az ételek minősége és a kiszolgálás kiváló, de ha egy étterem ennyire figyel a részletekre, ez szinte magától értetődő evidencia.
És a végére kis meglepetést is tartogattunk, mert amennyiben náluk étkezünk, a vendégeket megajándékozzák egy zseniális molekuláris koktéllal, melyben megtalálható az Urban Betyár logó. Jó étvágyat és jó szórakozást hozzájuk!

AirChef

Cím: 1051 Budapest, Október 6. u. 16-18. 

Web: www.urbanbetyar.com

Telefonszám: +36 1 796 3285

süti beállítások módosítása