Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Új, rejtett zug a Budai Várban

2017. szeptember 25. - Krajec Krisztian

img_5602.JPG

Új, rejtett zug a Budai Várban

"A maison” szó legfontosabb magyar jelentései a következők: lak, otthon, háztartás, lakás, család, finom, nagyszerű, házi, cselédség, alapos.
Egy tőről fakadó, mégis más jelentéssel bíró szócsokor, amelynek minden egyes tagja megidéz egy érzést, egy illatot, egy hangulatot. Mindannyiunkban mást. Épp annyira mást, ahányan ahányfélék vagyunk, hiszen annyi szokás, ahány ház, tartja a mondás is. És valóban!

img_5594.JPG
Az én otthonom világos, telis tele nagy terekkel. Másé apró, pici, inkább kuckós, mint tágas, megint másoké színes és formabontó. Sokan vagyunk, és sokfélék. Egyben mégis egyformák. Az otthon szó hallatán hasonló dolgokat érzünk. Melegséget, kellemes emlékeket, érintéseket, jó illatokat és finom ízeket.
Ha az ember belép egy Maisonnak keresztelt helyre a Várban, az Országház utcában, akkor nagyjából épp ezt várja. Az otthon egyfajta megidézését.

img_5600.JPG
A budai Várnegyed már önmagában is alkalmas arra, hogy egyfajta nosztalgikus hangulatba kerüljön az ember. Az elmúlt években egyre kiemeltebb városrész számtalan újdonságot tartogat a kikapcsolódni vágyóknak és a gasztronómia szerelmeseinek. Ezek közül talán a legújabb a Maison Bistro és Hotel.
Az egykoron kovácsműhelyként, pékségként működő-, majd az Országház Étteremnek helyet adó épület ma bájos és hangulatos mini szálloda és étterem. Az ízlés egyfajta különleges találkozása történelmi korokkal. Talán az ilyen helyekre illik leginkább az ékszerdoboz kifejezés.

img_5596.JPG
Hangulatos belső udvar, rendezetten beültetett növények, 17 egyedileg berendezett vendégszoba a néhány napra hozzánk látogató üzleti utazóknak, vagy a nagy és személytelen szállodaláncokat nem igazán preferáló turistáknak, és az évfordulót, születésnapot ünneplő, romantikát kereső magyar vendégeknek.

img_5603.JPG
De a Maison Bistro & Hotel megálmodói nem csak az utazókra figyeltek akkor, amikor kialakították éttermi koncepciójukat Danó Zoltán executive chef segítségével. Bartha Zoltán konyhafőnök kéthavonta változó, alapvetően modern magyaros kínálata tökéletes társa üzleti ebédeknek, és szerelmesen búgó vacsoráknak egyaránt. Az üzletemberek visszatérhetnek céges megbeszéléseikkel a páratlan stílusérzékkel kialakított rendezvényterembe a 300 éves épület alatt található hangulatos pincébe.

img_5605.JPG
Egyenesen imádnivaló, amikor egy hely nem téved el az újragondolás útvesztőjében és kiindulópontját nem felejti el már az első lépésnél, amikor étlapját alkotja meg. A Maison Bistroban boldog mosollyal és elégedett hümmögéssel fogyaszthatunk bőrös malackarajt, házilag abált szalonnát, vagy hideg libamájat zsírjában, hagymalekvárral. De attól sem jönnek zavarba, ha fogast kívánunk, vagy éppen rozé kacsát édes burgonyapürével és ánizsos körtével.

img_5599.JPG

Mindezek mellett tökéletesen megfér a currys sütőtökkrém leves, vagy a búza rizottó, krémes céklával és sült sajttal. Aki csak egy gyors üzleti megbeszélésre ugrana be a Maisonba, ne hagyja ki a kávé mellé a gesztenyepüréjüket ropogós ostyával. Nem csoda, hogy egyre többen találnak rá a Maison diszkrét bájára és válnak rendszeresen visszatérő vendéggé.

img_5597.JPG


Cím: Maison Bistro & Hotel, 1014 Budapest, Országház u. 17.
Web: www.maisonbudapest.hu,

Email: info@maisonbudapest.hu
Tel.: +36 1 4054980

Fotók: Maison Bistro 

süti beállítások módosítása