Gasztronómia a világ körül

Foodyny

A srác, aki 22 évesen a negyedik szakács világversenyére készül!

Hack Barnabás

2017. szeptember 07. - Krajec Krisztian

img_6370.JPG


Hack Barnabás képviseli hazánkat junior kategóriában a Gasztronómiai Világszövetség soron következő versenyén, a Global Young Chef Challenge közép-európai döntőjén Prágában, október 5. és 8. között.

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) 2007-ben azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen egy közös, élő, melegkonyhás versenyre, ahol a világ minden tájáról érkező séfek mérhetik össze tudásukat.

img_6373.JPG

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a Világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), 6 fő részére. Idén a kötelező alapanyagok közül a következők állnak rendelkezésre: tengeri sügér, fésűkagyló, libamáj és borjú bélszín.

A versenytréningek már javában zajlanak, ahol a cél a tökéletes fogások megalkotása. Azonban nem elég jó ízekkel főzni és gyönyörűen tálalni, a zsűrizés során figyelnek az alkalmazott technikákra, alapanyagokra, és a konyhában zajló munka tisztaságára is.

img_6372.JPG

Barnabás, fiatal kora ellenére, már rutinosan vágott bele a versenyfelkészülésbe, hiszen ez már a negyedik szakács világverseny lesz, amelyen részt vesz. Korábban, 2015-ben ugyanígy a WACS Global Young Chef Challenge közép-európai döntőjén 3. helyezést ért el a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) színeiben, a 2016-os San Pellegrino Young Chef kelet-európai régiós selejtezőjén pedig a top 10 szakács közé jutott a több, mint 3000 jelentkezőből. 2016-ban a WACS Világdöntőjén Elek Richárd mellett commis-ként vette ki a részét a versenyből.

img_6374.JPG

A felkészüléshez és a versenyzéshez nem csak kitartás, szorgalom és alázat kell, hanem szakmai tapasztalat is, amit a Michelin-csillagos Costesben Chef de Partie-ként, a KERT Bisztroban pedig Sous-Chefként szerzett meg.

www.facebook.com/hackbarnabas 

Fotók: Iklódi Dóra 

süti beállítások módosítása