Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Koktél a felhôk között

2017. augusztus 19. - Krajec Krisztian

img_5998.JPG

A semmiből a szakma csúcsára - egy igaz és becsülendő történet! Felhősi Attila fiatal kora ellenére a Kempinski Hotel vezető bártendere. Kiderítettük, hogy miként érte ezt el és milyen út vezetett idáig. Pályája és elhivatottsága példa lehet a mai fiatalok számára, akik eme szakma iránt érdeklődnek.
- Hogyan kerültél kapcsolatba a vendéglátással?
- Nem születtem túl jó családi körülmények közé, ezért 15 éves koromban abba kellett hagynom az iskolát és elmentem dolgozni. Dolgoztam gumigyárban, szórólaposként, mindet bevállaltam. A Dunára jártam horgászni, hogy legyen mit enni. Gyorsan rájöttem, hogy ez így nem mehet sokáig. Bátyámnak volt egy étterme - ahova egyébként kaját mentem kunyerálni -, és ott lehetőségem volt besegíteni: így kerültem kapcsolatba a vendéglátással. Akkor már elég nagy szenvedéllyel főztem, és tetszett is. Ekkoriban 18 éves voltam, és már túl voltam a tízedik munkahelyemen. Aztán elmentem egy kereskedelmi céghez táskás ügynöknek, rengeteg emberrel találkoztam - szerintem ott fejlődött ki a beszélőkém olyan szintre, amit most is használok. Akkor jöttem rá, hogyan lehet egy kulcstartót háromszor annyiért eladni, csupán a pszichológia segítségével.

img_6006.JPG
- Innen még messze van a bártender munka. Gondolom, visszavezetett az út az éttermekbe.
- Igen, Siófokon kezdtem ez után pincérkedni. De még mindig 17 évesen nem volt egyszerű bekerülni. Hat szezont húztam le - csak a baj az volt, hogy nyáron volt meló, télen meg szinte semmi. Az lett belőle, hogy a vendéglátásban végigjártam mindent. Voltam feketemosogató, felszolgáló, shu shi séf, pizza szakács, dolgoztam mexikói étteremben, gyros-osként. Mindenkivel megtaláltam a közös hangot, és 21 éves koromban már annyira értettem a gasztronómiához, hogy akár egy séffel is simán elbeszélgettem a szakmáról. Azóta is megmaradt a szenvedély, otthon még mindig frisset főzök. Úgy jött a bartending, hogy az volt az egyetlen olyan tanfolyam, amire 8 általánossal is lehetett jelentkezni, Bíró Tivadarnál végeztem el. Az első pár évben majdnem éhen haltam.
- Ezek szerint ez sem volt egy könnyű időszak a számodra.

img_5999.JPG
- Olyannyira nem, hogy folyamatosan kerestem a báros munkát, de közben el kellett mennem egy raktárba csomagolónak. Akkor jött megint a nyár, és a Bombázó nevű kocsmában dolgoztam, pult mögött. Aztán a Hello Baby bárba végre felvettek, másfél évig dolgoztam ott: én voltam a lóti-futi. De nem adtam fel! Folyamatosan képeztem magam Molnár Balázs barátommal: videókat néztünk, kutattuk a trendeket és a legjobb bártendereket. A téren, egy ping-pong asztalon ülve, hosszú órákat néztük laptopról Simone Caporal-t (a bártenderek Jamie Oliver-je), és rá egy évre Balázs már vele dolgozott. Én pedig arra vagyok büszke, hogy Magyarországra én hoztam őt elsőnek egy vendégszereplésre, a Blue Fox The Bar-ba. Azóta is jó barátság fűz hozzá. Amikor ott állsz az álmoddal a pultban, rájössz: semmi sem lehetetlen, ha elég energiát fordítasz rá.

img_6004.JPG
- Ez tényleg óriási dolog! De hogyan jutottál el a Blue Fox The Bar-ig?
- Na, igen. Szóval, dolgoztam a Hello Baby-ben és később megkaptam a VIP pultot. Bevittem oda a házi készítésű főzeteimet, és észrevettem azt, hogy bármit el lehet adni, ha megfelelő csavart teszel bele. Azzal szórakoztam, hogy a pultban legrégebben porosodó italokat egy hét alatt simán kiárultam. Kitaláltam egy jó koktél nevet és egy italt hozzá, bekevertem, és minőséget adtam elérhető áron. Ez a titkos háromszög a szakmában. Jó legyen az íze, minőségi legyen, és lehessen mennyiséget készíteni. Itthon kevesen értik meg, hogy a minőség és a mennyiség mehet egyszerre. A mai napra ez odáig fejlődött, hogy én lettem az egyik legfiatalabb vezető bártender Magyarországon.

img_6001.JPG
Úgy jött a Blue Fox, hogy nagyon sokáig a Boutiq Bar-ban akartam dolgozni, nagy álmom volt. Elvégeztem náluk a tanfolyamot, és úgy dolgoztam, hogy észre is vegyenek. Ez meg is történt, és sikerült két napra bekerülnöm a Boutiq-ba. De sajnos, vagy nem sajnos: az én természetem nem fért össze az ottani koncepcióval.
Már mindenki kint dolgozott az ismerőseim közül, de én ezt nem akartam. Sok embert megkérdeztem, mit is csinálhatnék: sok mindent mondtak, de egytől óvtak, mégpedig hogy az ötcsillagos bárokat felejtsem el. Na, több sem kellett nekem - ha mindenki ettől óv -, akkor én ezt csinálom. Végig is teszteltem az összes ilyen jellegű bárt. Azt láttam, hogy bőven van mit fejleszteni. Így látogattam el a Blue Fox-ba is, és nem is annyira tetszett az az ital, amit kaptam. Ezt szóvá tettem, így elkezdtünk beszélgetni, és kiderült, hogy pont keresnek egy olyan embert, aki foglakozna a bartending részével – ezért végül fel is vettek. Az interjún volt egy olyan kérdés, hogy mit szeretnék elérni, én pedig kapásból rávágtam: a top 10 bárba bekerülni fél éven belül - ami sikerült is. Persze ez nem csak az én érdemem, rengeteget dolgoztak a kollegák is ezért. Az én gondolkodásom, hogy nincs titok. Így három év távlatából, 27 évesen azt mondhatom, létrehoztunk egy első koncepcióval rendelkező italmenüt, amire büszke vagyok.

img_6005.JPG
Tóth Zoltán F&B igazgatónak rengeteget köszönhetek - ő volt az első, aki engem felkarolt és mentorált.
- Hogyan tovább?
- Nézzétek, úgy gondolom, nekem fejlődni kell. Természetesen vannak terveim, de mivel minden változik, azok is. Engem nagyon érdekel a vendéglátás-pszichológia, és ki is dolgoztam egy programot, amit terjesztek és előadásokat is tartok. A munka és a pszichológia összefüggéseit kutatom, a vendéglátásra fókuszálva. Ez a munkavállaló-munkaadó emberi megközelítéséről szól: meg szeretném könnyíteni azoknak az embereknek az életét akik már kiégve mennek be dolgozni, és rávilágítani arra, hogy nem mindig a munkáltatóval van baj, hanem néha a munkavállaló gondolkodásával; ugyanakkor hogyan lehet a pszichológia és a munka összefüggéseivel megkönnyíteni azoknak az embereknek az életét, akik bele vannak ragadva az alkalmazotti helyzetbe. Szeretnék maradandót alkotni, a gasztronómián belül valami hasznosat adni a világnak.
- Attila, köszönjük szépen és további sok sikert!

AirChef

Fotok: Blue fox the bar 

süti beállítások módosítása