Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Terasz az ég alatt és a víz fölött!

Terasz sorozatunk következô szereplôje a Robinson étterem

2017. augusztus 17. - Krajec Krisztian

img_5975.PNG

Robinson Étterem – a tradíciók és a történelem köti a Városligethez. Kétségtelen, hogy Budapest kifejezetten mutatós, ha nem a legszebb teraszai közé sorolhatjuk.
1989-óta létezik, és mára már a Robinson Terasz szinte már intézmény lett. A kis szigetre épült étterem olyan egyedi adottságokkal bír, melyek ez alatt a 28 év alatt méltán emelték a csúcsra. Az változó trendekhez való igazodás, és a vendégek igényeinek való megfelelés jellemzi őket, talán ebben rejlik titkuk is.
5 évvel ezelőtt egy újabb szintet kapott a Robinson, mellyel kialakult a felső étteremi rész, ami a nyári szezonban kávézó teraszként funkcionál - tulajdonképpen zseniális megoldás, hiszen így még egy teraszt hoztak létre. Innen, ha ezt lehet fokozni - és ezt sokan nem is tudják -, még elragadóbb látképet kapunk a Ligetről. Varázslatos érzés a csobogás mellett, a szökőkút játékán elábrándozva elfogyasztani ebédünket, vacsoránkat - ezt nem szabad kihagyni!
A kialakított oldalvitorlák által körbezárható, így a kis sziget területén tulajdonképpen egy zárt hely hozható létre, ami egy-egy nyári zápor esetén is képes 50-60 embert befogadni.

img_5976.PNG

Ennek is köszönhetően nyugodt szívvel mehetünk hozzájuk akár borús időben is, sőt, a tó sima felületét megtörő szaporázó esőcseppek látványa egy plusz élménnyel is gazdagítja az összképet. A terasz teljesen a tó fölé benyúló része - egy építészeti bravúrral készült, extra faszerkezet, mely hullámra emlékeztető, csavart DNS-t mintáz - párját ritkítja.
Már magában is turistalátványosság, akár alatta fogyasztjuk az ételünket, akár a tó szemközti partjáról szemléljük - egyediségével nemcsak a Robinson Étterem imázsát emeli, hanem a Liget látképének emlékezetes színfoltja is.
A tulajdonosi háttér által támogatott csapat az idei évre is teljesen egyedit alkotott!

img_5972.JPG
Arra nagyon büszkék, hogy - bár nyáron a terasz óriási húzóerő a lokációnak, és kétségtelen, hogy meghatározza az éttermet - nemcsak nyári étteremként, hanem egész évben közkedvelt, ikonikus helyként tudnak működni. A vendégek túlnyomó többsége külföldiekből áll, és rengeteg a visszajáró, illetve magyar látogató.
Egy kicsit beszéljünk azért az étlapról is, ami egy állandóan változó, és frissülő történet a Robinsonban - szimbiózisban a szezonalitással, az igényekkel, és természetesen az alapanyagok magas minőségével. A Robinson séfje Hadzsala Krisztián - aki a Four Seasons Hotel Kollázs éttermét is megjárta – ízléses, őszinte konyhát visz. A tulajdonos se hitte volna, hogy a Robinson étlapjára feltett burger osztatlan sikert arat. Elmondásuk szerint természetesen ez is egyedi, hiszen mindent maguk készítenek hozzá - a bucitól kezdve a húskeveréken át a szószokig. A húsos ételek nem véletlenül slágertermékek, hiszen olyan beszállítótól származnak, aki megválogatja partnereit.

img_5973.JPG

A toszkán minőségi marha Dario Cecchini-től érkezik, aki már 40 éve foglalkozik húsokkal - Európában csak Berlinbe és Budapestre, a Robinsonba szállítja féltve őrzött húsait. Szinte meseszerű történet alapján kerültek vele kapcsolatba, és őt is megragadta a Robinson bája. Módunkban is állt ráharapni néhány ízletes falatra, és azt mondhatjuk: méltán lehetnek büszkék a Fiorentina beefsteak-re, hiszen több "nyelven beszélt".
Mivel az étterem vendégkörének nagy része külföldi, a magyar tételek elkerülhetetlenek az étlapon. Krisztián viszont azt mesélte, hogy ettől még minden ételük egyedi, úgymond Robinsonosított változatban kerül a vendégek elé. Például vegyünk egy magas minőségi szinten elkészített vadast: a fartő angus marhából van, mely egy Josper kemencében sül meg – így ez már egy teljesen más étel, és mégis ugyanazt az ízhatást, élményt nyújtja, mint régen. Nagyon jól működnek a havi ajánlataik, melyek minden esetben tartalmaznak magyaros múltra visszatekintő ételeket: a külföldiek keresik, a magyar vendégek pedig kötődnek ezekhez az ételekhez.
A Robinson utánozhatatlan hangulatával, egyedi megoldásaival, és kiváló konyhájával tényleg egy jelenség. Budapest éttermeinek egyik kiemelkedő gyöngyszeme, amit csak ajánlani lehet!

Friss hír, idôközben az étterem egy rangos nemzetközi díj tulajdonosa is lett! Gratulálunk! 

img_5977.PNG

AirChef

Cím: 1146 Budapest, Városligeti tó

süti beállítások módosítása