Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Elképesztô Magyar rekord

2017. augusztus 15. - Krajec Krisztian

img_5920.JPG

Magyar virtus: elképesztő szürkemarha pörkölt rekord született!
Szezonban telis-tele vagyunk különböző fesztiválokkal. Ezek tematikája teljesen más és más, viszont a legmagyarosabbak közé tartozik a V. Harsányi Szürkemarha Fesztivál. Több éve, a Hortobágy kapujában kerül megrendezésre, ahol megmérettetnek a szabadtéri főzés nagymesterei - az idei is fantasztikusra sikerült.
Szinte egy egész falut építettek erre az alkalomra, megannyi látványossággal, hiszen a mostani rendezvényre is tízezrek látogattak el. Kicsiknek és nagyoknak is akadt látnivaló és szórakozás az ételeken kívül is: csikós- és lovasbemutatótól, a veterán járművekig, a koncertektől, a gyerekek nagy örömére létrehozott különféle játékokig. Fantasztikus dolog a szalmabálákon ugrálni, a fakosaras körhintán röpülni a szélben, a népi játszóházban kézműveskedni, vagy óriási élmény felmászni a gyönyörűen felújított régi traktorokra.
Természetesen a főzés volt a fókuszban, ahol is a szürkemarhából készült ételeké volt a főszerep. Három kategóriában lehetett indulni: leves, pörkölt, és egyéb. De volt, aki megtörve a pörköltképet - természetesen sokak örömére - halászlét dobott a tűzre. Lépten-nyomon bográcsokban fortyogó csodás ételekkel lehetett találkozni, és az ilyen alkalmakkor kihagyhatatlan ökörsütés is szerepelt a palettán. 100 csapat indult, és vethette be minden tudását a fődíjért, ami egy szürkemarha tinó volt.
A zsűri elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács volt; Cseh Róbert Udvariszakács és a Szabadtűzi Lovagrend lovagja pedig az egyik zsűritag, aki a közönségnek, egy bemutató keretében maga is megfogta a fakanál végét: vesepecsenyét és lecsós pirított burgonyát rittyentett az asztalra, illetve segített nekünk eligazodni az eseményen.
A fesztivál fő attrakciója egy rekordkísérlet volt, ami meg is valósult: egy óriási üstben 6000 adag szürkemarha pörköltet készítettek. Lükő Péter szakács irányításával, egy három köbméteres üstben készült el a rekordmennyiségű pörkölt, mely mellé jó kis tarhonyát és házi savanyított uborkát lehetett magunkhoz venni. Ezzel be is főzte magát a gasztrorekordok közé, nem beszélve arról, hogy ezzel öregbítette a szürkemarha pörkölt hírnevét.

AirChef

süti beállítások módosítása