Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Bor és pálinka rajongók Mekkája

2017. augusztus 01. - Krajec Krisztian

img_5681.JPG

2013-ban nyitott a Pio Vinotéka: egy klasszikus kávézó, cukrászda feeling-gel, az ehhez tartozó mini étlappal. A hely tulajdonosa a Ferences rend, innen a Pio (padre) név. Az indulás után látták, hogy azért több van ebben - a Ferenciek tere lokalitásából adódóan -, mint egy kávézó, és szép lassan beszivárgott egy bisztró étlap, ezt követően pedig a borok kínálata is egyre bővülő tendenciát mutatott. 
Tavaly döntés született a belső tér átalakítására, ami megfelel a kibővített választéknak. Így jött létre a mostani, ami érdekes kombinációja egy magyar borokra szakosodott csúcs vinotékának, egy bisztrónak és egy kávézónak. Ez a csoportosítás nálunk nem annyira elterjedt, de a vendégtér fantasztikus egyvelege lett ezeknek. 
Helyet foglalva a boros polcok és a kínáló felületek között elhelyezkedő asztaloknál, szemet gyönyörködtetően inspirálódhatunk a számtalan pincészet kecsegtető kínálatában. Az étel fogyasztása közben - ha kedvünk úgy hozza - kiválaszthatjuk, és akár meg is vehetjük a számunkra legszimpatikusabb nedűt. Olyan érdekes helyzet alakult ki, hogy náluk a vásárló és a vendég egy személy. 

img_5682.JPG
Az étlap kialakításánál fő szempont volt az átlátható, egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek választása, természetesen a borokhoz való passzolás mezsgyéjén haladva. Ami a párját ritkító választék miatt nagy gondot nem jelent. Az étlap kínálatát minimum kéthetente változtatják, kifejezetten a szezonalitást, az alapanyagokat, és természetesen a vendégek igényeit szem előtt tartva. 
A legújabb trendhez, a turisták időzóna eltolódásaihoz mérték a reggeli szervírozásának egész napra kiterjedő lehetőségét. Nagyon jó ezért, hogy a Ferenciek terén egész nap reggelizhetünk! Azt mondani sem kell, hogy a klasszikus magyar ételek, levesek (bográcsban szervírozva) részei a választéknak, ugyanúgy, mint a könnyű saláták, tészták, burgerek. Gondoltak azokra a vendégekre is, akik egy komolyabb ebédre térnek be hozzájuk: Burgundi vadragút, steakeket választhatnak, melyekhez pedig el tudják fogyasztani a kínálatból a testesebb vörösborokat. A desszertek frontján is igyekeztek a hazánkra jellemző választékot felvonultatni: a Dobos-, Eszterházy-, Fekete erdő szelet, és - a most nagyon keresett és fénykorát élő - az Áfonyás sajttorta sem hiányzik a sorból. Ebből is látszik, hogy a Pio Vinotéka széles körnek nyitotta meg kapuit. Ez nem is csoda, hiszen a belváros legeslegbelsejében mást nem is lehet. 

img_5684.JPG
A környéken dolgozókat is meg tudták fogni a hétfőtől vasárnapig, tulajdonképpen egész héten át tartó, kifejezetten pénztárca kímélő, 990 Ft-os ebédmenüjükkel, ami 11-től 15 óráig két fogást jelent: leves és főétel kombinációban. Ennél a menünél olyan kínálattal rendelkeznek, ami kielégítő egy hétköznapi ebéd elfogyasztására, viszont a vasárnapi húslevest is megkaphatjuk, ha családdal érkezünk. 
Nem csekély ültethető légyszámmal, 70 fővel áll rendelkezésre a belső tér, ami szezonban egy 40 fős terasszal kiegészül. Rendelkeznek egy külön teremmel, ami 12 fő ültetésére alkalmas, ezért inkább kisebb céges megbeszélések, üzleti vacsorák prezentálására hivatott. Ugyanakkor van egy borospincéjük, ami 40 fő befogadására alkalmas: borkóstolók, könyvbemutatók, sajtótájékoztatók színtere. 

img_5683.JPG
A boros vonal képviseletében minden csütörtökön borestek kerülnek megrendezésre, elég baráti, 3000 Ft-os árban. Ekkor 6-8 bor kóstolására kerül sor, és ehhez járó borkorcsolyákat szolgálnak fel. Érdemes ellátogatni egy-egy alkalomra, mivel kifejezetten kiemelt, nívós tételekkel ismerkedhetünk meg náluk. 
A Pio Vinotéka a belváros érdekes megoldásaival bíró, széles skálán mozgó vendéglátó helye, olyan megoldásokkal és üzletpolitikával, mely igaz, teljesen különbözik a megszokott tematikáktól, de pont ezért életképes és rendkívül érdekes színfoltja az urbánus központú vendéglátásnak.

AirChef

Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 7.

Fotók: Pio Vinotéka

süti beállítások módosítása