Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Két év alatt a csúcsra!

2017. július 24. - Krajec Krisztian

img_5480.JPG

Budapesten dübörgő Márga két év alatt kiépített sztori, melynek vélhetően még lesz folyatatása. A korábban Lou lou névre hallgató étterem tavaly májusban nyitott, és nagyon szimpatikus módon az akkori csapat lett felkérve a folytatásra. Gellért Bence üzletvezető, és Horváth Ákos séf egyből azonosulni tudott azzal a tematikával, amivel most is működnek.

img_5479.JPG

Deli János tulajdonos szerint egy étteremben a vendégnek és a vendéglátónak is jól kell éreznie magát - akkor tud igazán jól működni. A jó hangulat, az egymás mellett és egymásért dolgozás meglátszik a tányéron, és azon a nehezen megfogalmazható hangulaton, ami az étteremben vár minket. 
Az enteriőrben leginkább a városi nomád stílusvilág érzékelhető - kicsit vissza a természethez, otthonos hangulatban. Talán még azt is nyugodtan kijelenthetjük: mintha a saját nappalinkba lépnénk be, hiszen kifejezetten kitapintható ez a közérzet.

img_5477.JPG
Itt is felfedezték azt az evidenciát, hogy Magyarországon magyaros vonalat kell képviselni. A hazai konyhaművészet felkerült Európa gasztronómiai térképére, és rendkívül fontos megmutatni, hogy magyar alapanyagból, honos ételeket érdemes készíteni. Deli János szerint is, aki nem mellesleg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia oszlopos tagja. 
A Márga ezért pannon hangolású konyhát visz. Nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy keresik a jó termelőket: dolgoznak a Veresi Biokertészettel, és az Élő Bolygó Alapítvánnyal is.

img_5482.JPG

Ez a törekvésük vélhetően nagy segítség a termelőknek és nagy előny az étteremnek, hiszen a személyes kapcsolatok révén a kezdetektől végigkísérhetik az általuk használt alapanyagok életútját, és akár a saját igényeikre is formálhatják azokat. Deli János elmesélte nekünk, hogy ennek eredményeképpen - csak egy példával élve - egy jól sikerült séf duett esten olyan borjút tudtak feldolgozni az Élő Bolygó biofarmról, hogy egyszerűen „lehidaltak tőle”. Az a borjúcomb jobb volt, mint mondjuk egy francia beszerzési forrásból érkező alapanyag! 

img_5481.JPG
Horváth Ákos séf régóta kacsingat a cukrászat világa felé – ami kifejezetten előnyére válik a Márgának -, akit főleg az alapanyagok ihletnek meg. Megkóstolva desszertjeit, nem is csodálunk - rendkívül kifinomultak és ízesek lévén. Alapvetően minden tányérján kiütközik az a precizitás, ami matematikus múltjának köszönhető.
Házi kenyérrel is büszkélkednek, melynek egyik fajtája finom barna sörrel készül. Ha pedig a melegben kellemes frissítőre vágyunk, Balatonról származó, igazi házi szörpöket kaphatunk. 

img_5483.JPG
Az á la carte étlapjukat rendkívül rugalmasan kezelik: nincs kőbe vésve az étlapváltás, leginkább a szezonalitást, a saját kreativitásukat, és természetesen az épp beszerezhető alapanyagokat mérlegelve változtatnak. Feltétlenül megemlítenénk a déli menüt, ami ár-érték arányban fantasztikus: két fogást 2800 Ft-ért, három fogást pedig 3500 Ft-ért fogyaszthatunk el, amihez egy pohár bor, vagy üdítő is jár. 
A portfólióban szerepelnek az új keletű KONYHATÚRA degusztációs estjeik. Ezek egyrészről azért jók, mert a séf meg tudja magát mutatni az ételsoron keresztül, természetesen borkíséret lehetőséggel. Másrészt az a vendég, aki szeretné - hűen az elnevezéshez -, akár a konyhában, a séffel együtt is elfogyaszthatja az ételeket. 
Immáron két éve nyitva vannak, Deli János szerint igazán most ért össze az étterem, és egyetlen célja van a továbbiakban is: egy szerethető éttermet üzemeltetni, ahol jól érezhetik magukat az emberek.

AirChef

Cím: 1061, Budapest Székely Mihály u. 2.

Fotók: Márga + Szindbád az utazó 

süti beállítások módosítása