Gasztronómia a világ körül

Foodyny

A világ három legjobb étele, amit ki kell próbálnod!

2017. július 19. - Krajec Krisztian


A felmérést nemzetközileg a CNN Travel készítette még 2011-ben, azóta évről-évre frissíti a listát, ami a világ 50 legjobb ételeit mutatja be, de mi most csak a dobogósokkal foglalkozunk! Jöjjön tehát 2017-ben a harmadik legnépszerűbb, nem is gondolnátok honnan, Mexikóból!

img_5353.PNG

3. Mexicói csokoládé: 

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálták Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. De ma már a csokoládé, megjelenik szinte minden ünnepen, és napi fogyasztási csemege lett.

img_5352.JPG

2. A nápolyi pizza

A gasztroszakértők által végigkóstolt pizzák azt mutatják, hogy a klasszikusnak számító kerek pizzát Nápolyban érdemes fogyasztani, ahol a pálmát a Margherita és a Marinara néven ismert pizza viszi el. A paradicsomos, mozzarella sajttal borított és bazsalikomlevéllel díszített Margherita pizza a legenda szerint 1889-ben született, Savoyai Margit (Margherita di Savoia) olasz királynő nápolyi látogatásának tiszteletére. A pizza zöld, fehér, piros színeivel is az olasz egységet hirdette. A nevében a tengert idéző Marinara paradicsommal, fokhagymával és oregánóval készül.
A Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége pontokba szedte az igazi nápolyi pizza szabályait:
a pizza átmérője nem lehet több 35 centiméternél,
a vastagsága középen 3 mm, a peremnél maximum 2 cm lehet,
a tészta puha és összehajtható,
és csak lisztből, sóból és vízből készül, illetve kovász is szükséges hozzá, de mint tudjuk, ez utóbbi sem más, mint liszt és víz,
a tésztát kizárólag kézzel szabad gyúrni és kinyújtani,
fatüzelésű kemencében kell sütni, pontosan 485 fokon,
közvetlenül a kemence kövére kell helyezni,
kb. 3 percig sül.

img_5355.JPG

1. Massaman curry 

Határozottan a curry királya, és talán minden étel királya. Fűszeres, kókuszrostos, édes és sós, az ízek kombinációjának több személyisége van, mint egy thai választás. Michelin-csillagos séfeket is megihlettek ezek az ételek! Az ételt pedig rizzsel tudjuk tovább fokozni, hogy minél nagyobb ízbombát kapjunk! "A mosolyok földje" nem csak egy marketingfogás. Ez annak a következménye, hogy olyan országban született, ahol a világ legfinomabb ételét szinte minden utcaszegletben értékesítik.

 

süti beállítások módosítása