Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Francia nemzeti ünnep július 14.

A legjobb Francia éttermek amiket ne hagyj ki

2017. július 13. - Krajec Krisztian

Általában az 1789. július 14-én elfoglalásra kerülő Bastille eseményéhez kötik (a nép győzelme a monarchia felett) de nemzeti ünneppé csak 1880. július 6-tól nyilvánították. Franciaországban július 14-én minden városban és faluban megemlékeznek a nemzeti ünnepről. Az ország nemzeti színbe borul. Az ünnepség 13.-a estéjén kezdődik egy fáklyás menettel. Másnap a harangok vagy sortűz jelzi a katonai felvonulás kezdetét, majd ebéd után következnek a műsorok és rendezvények. Esti mulatság, koncertek és tűzijáték zárja a napot. Próbáld ki Te is a legjobb Francia éttermeket Budapesten!

img_5360.JPG

Araz étterem 

Az étterem 120 férőhelyes, 2 részre tagolható. A nyár utca és Dohány utca sarkán található főbejárattól balra helyezkedik el az éttermi lounge, ahová egy pohár italra vagy beszélgetésre beülhetnek azok a vendégek, akiknek kevesebb idejük van a kulináris élvezetekre az adott pillanatban. A főbejárattól jobbra helyezkedik el az étterem központi része, mely alkalmazkodva a korabeli Hungária Fürdő megmaradt stílusjegyeihez, szecessziós hangulatot áraszt. 

Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 42.

img_5362.JPG

A la Maison Grand 

A Nádor utcában található kis reggeliző instant párizsi hangulatot kölcsönöz a szívünkbe; letisztult, elegáns belső tér, műgonddal összeállított ételek és udvarias személyzet várja az arra járó vendégeket. Az Á La Maison napfényes utcafronti tere mellett egy hátsó, nagyobb terem is található, ahol rendezvények lebonyolítását is vállalja a személyzet. 

Az ünnepre való tekintettel olvasóinkat egy recepttel ajándékozzuk meg Eszenyi Dániel Séf jóvoltából:

Pisztáciás créme brulée:
Kimérünk 750 g tejet, 250 g tejszínt, 150 g kristálycukrot. Hozzáadunk 1db vaníliarudat, kimagozva 2 db csillagánizst és 5 db zöld kardamont. Jó minőségű pisztácia pasztát veszünk, ebből hozzáadunk 250 g-ot (T. Nagy Tamás Kft; Culinaris) Egy lábasban 62 Celsius-fokig melegítjük, majd ezen a ponton hőkiegyenlítéssel hozzáadunk 150 g tojássárgáját. Folyamatos kevergetés mellett tovább melegítjük 83 Celsius-fokig, majd levesszük. További 2 percig keverjük, hőálló tálakba töltjük. A kis tálakat egy magas falú tepsibe tesszük, a tepsit felöntjük vízzel úgy, hogy a tálak feléig érjen a vízszint. 110 Celsius-fokos sütőbe tesszük, 55 percre.
Ha elkészült, szobahőmérsékleten kihűtjük. A kihűlt bruléek tetejét finom kristálycukorral megszórjuk, majd kis konyhai sárkánnyal rákaramellizáljuk. Mi ehhez a desszerthez pisztácia szivacsot és házi karamellfagylaltot készítünk. Ezekkel szervírozzuk minden nap, este 7 órától.
Jó étvágyat!

img_5363.JPG

Cím: 1051 Budapest, Nádor utca 5.

img_5361.JPG

La Petit Bistrot

A korábban borozóként működő egységben kialakított La Petit Bistrot egy eldugott kis romantikus kuckó a belváros szívében. 

Le Petit Bistro. A név önmagáért beszél: valóban kicsi, igazán francia, és igazán egyezik egy klasszikus bisztró definíciójával.

Maga a hely annyira otthonos, hogy hirtelen elsô blikkre azt hisszük a nagyinál vagyunk, vagy legalább is rokonokál. Az ételek meg, az újabb lökés a boldog érzet felé, hogy Igen jó helyen vagyok! 

Meg kell említenem a személyzet meleg fogadtatását is. 

Cím: 1065 Budapest, Hajós utca 26/B 

süti beállítások módosítása