Gasztronómia a világ körül

Foodyny

KicsiZso és a BBQ! Indul a szezon!

2017. április 18. - Krajec Krisztian

 

img_3815.JPG

 


KicsiZso Reggeliző-Kávézó szofisztikált BBQ! 
A BBQ hazai társadalma egyre növekvő tendenciát mutat, köszönhetően a BBQ apostoloknak: a Bp BARbq-nak (Serényi Zsolt), a Zabáljcsak csapatának, a Déli Part BBQ-nak. Egyre többen rákattantak a különféle füstön készült ételek ízére, és bevalljuk, minket is magával ragadott ez a világ. Tudva, milyen komoly munka áll egy-egy ilyen étel mögött, elismeréssel adózunk a BBQ harcosainak. 
Korábban volt szerencsénk kóstolni itt-ott ezekből az isteni ételekből. Már rég elterveztünk, de csak most sikerült összehozni, hogy meg tudjuk látogatni Horváth Zsoltot - alias KicsiZso - havi sütése alkalmával. Érdemes figyelni a náluk zajló eseményeket, mert mikor elérkezik a füstös-sütős nap, már jó előre lefoglalnak nála minden asztalt, úgyhogy szemfülesnek kell lenni, és még időben bejelentkezni. 

img_3814.JPG


Hozzájuk igyekezve még csak a Frankel Leo utca elején jártunk, és már ott megcsapta az orrunkat az az isteni, semmihez nem hasonlítható illat, ami eme sütési technológia ismérve.  Ahogy egyre jobban közeledtünk, nyilvánvalóvá vált számunkra, akármi is lesz, még ha nem férünk be, akkor is enni fogunk, akár az utcán állva is. De erre nem került sor, mert Zsolt széles mosollyal, baráti üdvözlettel, és számunkra fenntartott hellyel várt minket - hálásak is voltunk neki. 

img_3821.JPG


Végre kipróbálhattuk és tényleg fantasztikus élményben volt részünk: klasszikus KicsiZso füstölt velőscsont, axiál-ban elvágva, smoker-ben füstölve (90 fokon, 45 percig készítve), kicsike savanyított gyöngyhagymával tálalva, hozzá újhagyma és házi kovászolt kenyér. A mennyekben éreztük magunkat, ahogy a velőt kikanalaztuk a csontból, friss kenyeret ropogtatva hozzá.

img_3817.JPG

Ez tulajdonképpen amolyan előétel volt, ez után jött csak a java! Klasszikus sertés oldalas következett (smoker-ben füstölt) - természetesen már a látvány is ínycsiklandozó volt -, hozzá amerikai burgonya (főtt burgonya, tejföllel, kukoricával, babbal besütve), mellette káposztasaláta. A másik étel pedig egy marha oldalas volt (szintén smoker-ben füstölt), grapefruit-os zellerpürével, sült zöldségekkel. Szenzációs élmény volt! A végén mindezt egy kis házi barna sörrel öblítettük le, ami szerintünk nagyon jól passzolt a füstös, mély ízekhez. 

img_3822.JPG


Itt fűznénk hozzá: Zsolt amatőr baristaként nemcsak a hússütögetésben jeleskedik, hanem remekbe szabott kávéval is szolgál. Szép latte art-ot tud rittyenteni a cappuccino tetejére. Ezért nyugodtan mondhatjuk, ha csak kávézóként működne, akkor is ajánlanánk. 
A KicsiZso csapatának tagjaként Ivett, az egyik felszolgáló is emelt egyet a minőségen azzal, hogy eredeti szakmáját, a cukrászatot is műveli náluk. Mikor épp nem a vendégek között sürög-forog - jókedvűen, kedvességet sugározva - beveti magát a konyhában, és nagyon finom süteményeket varázsol.

img_3818.JPG


A KicsiZso egy teljesen laza, emberközeli, kellemes hangulatú hely, ahova szerintünk mindig öröm betérni, akár reggelire, de bármely napszakban is. Csak annyit tudunk a végére mondani: ide menni kell enni!

 

img_3819.JPG

AirChef

Cím: 1027 Budapest Frankel Leó utca 11

süti beállítások módosítása