Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Ahol lélekbôl jön a vendéglátás! Soul food

2017. április 13. - Krajec Krisztian

 

img_3764.JPG

 

Vagány, New York-i enteriőr, pörgős csapat várja azokat, akik a Soul Food Budapestbe szeretnének egy jót enni.
De mit is takar a Soul Food? Ez a louisianai amerikai konyha összefoglaló neve. Érdemes ezzel kezdeni, hiszen a történelem részéről, és a gasztronómia fejlődésének egyik alapkövéről beszélünk. A hetvenes években alakult ki Amerika-szerte a népszerű soul zene világára alapozva, illetve a fekete társadalom egyik törekvése is volt. Lassan kezdett terjedni, mikor is a társadalom eljutott odáig, hogy a fehér emberek is bementek egy fekete bárba, étterembe, és ez az életérzés őket is elragadta. Igazából leginkább kifőzdére emlékeztető hely, ahol családi receptek alapján kezdtek gyors éttermet üzemeltetni.

img_3763.JPG


A tulajdonos zenészként dolgozott Amerikában. Elmondása szerint egy kelet-európai gyerek, aki zenélésből próbál megélni, nem számít túlzottan tehetősnek. Ezért egy idő után muszáj volt magát valamiből fenntartani, és az nem más volt, mint a vendéglátás, azon belül is egy Soul Food étteremben kezdett el dolgozni. A mosogatástól egészen a konyháig eljutott, és ezt a vonalat folyatatta a világ több pontján is: Olaszország, Franciaország, Anglia konyháit megjárta, és több gasztrós projektet managelt. Végül pedig négy éve hazajött, és sokak nagy örömére behozta hozzánk ezt a hangulatot, és az ételeket.

img_3762.JPG


Azt mondhatjuk, hogy akinek soul a kedve, vagy blues a szíve, érdemes beleszippantani abba az őszinte hangulatba, amit a Kazinczy utca 32.-ben megteremtettek. Mivel a bulinegyedben vannak, leginkább a fiataloknak soul, de a konyhájuk választéka miatt szerintünk minden korosztály kedvét találhatja bennük. Az étterem tematikája is ezen a mezsgyén halad: a kreol életérzés összes hatása megjelenik az ételekben. A kolbászok használata például a jambalaya-ban teljesen spanyolos; az alapfűszerezésben erősen benne van a kakukkfű, ami pedig Francia gyökerekből ered. Miközben az ételek egzotikusak, mégis közel állnak a mi ízvilágunkhoz. Kifejezetten fontos, hogy ugyan nem a legdrágább alapanyagokból dolgoznak, ugyanakkor az elkészítési módra és a minőségre odafigyelnek. Szinte hitvallásuk az, hogy a fiataloknak igenis „viszonyuk” legyen az ételhez. Tudják, hogy a fast food, a gyors étel bizony sokszor a minőség rovására megy, és inkább érdemes kicsit többet várni és minőséget fogyasztani.
A burgereken, szendvicseken kívül a kreol ételeik érdekesek: a jambalaya (2190 Ft), édesburgonya tál (1590Ft), kreol curry (2090 Ft). A húskedvelőknek érdemes a pácolt argentin hátszínt választani (4490 Ft), az édesség kedvelők pedig isteni sült banánnal tömhetik meg hasukat.
Minket magával ragadott a hely hangulata. Ajánljuk kipróbálásra: garantáltan teli hassal, mosolyogva fogtok távozni!

Cím: 1075. Budapest Kazinczy utca 32. 

img_3760.JPG

süti beállítások módosítása